Apple heeft aangekondigd eigen chips te stoppen in de Mac-computers. Daarmee stapt het bedrijf af van Intel-processors.

De overstap betekent dat Apple volledige controle heeft over de hardware en software, net als bij de iPhone. Dat opent nieuwe mogelijkheden voor de Mac.

MacBooks hebben straks dezelfde chip als de iPhone en iPad. Dat maakt het mogelijk om iOS-apps te draaien op Apple-laptops. Het toevoegen van een aanraakscherm ligt dan ook voor de hand.

Apple trekt twee jaar uit voor de overstap. Eind 2020 lanceert het bedrijf de eerste Mac-computer met eigen chip.

Apple heeft de ontwikkeling van computers altijd duidelijk anders benaderd dan zijn Windows-rivalen. Het bedrijf meende dat mobiele apparaten om een compleet ander besturingssysteem vragen dan laptops en desktops.

Maar dat strikte onderscheid lijkt langzaam te veranderen.

Macs lijken steeds meer te evolueren richting iets dat op een iPad of iPhone lijkt. Dat komt niet alleen door aanpassingen in de software, maar vooral door de plannen om af te stappen van Intel-chips.

Apple kondigde vorige maand tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC aan om voortaan eigen chips voor de Mac te ontwikkelen. Die overstap zou zo’n twee jaar in beslag moeten nemen.

De stap opent de deur voor nieuwe functionaliteiten. Mac-computers gebruiken straks dezelfde processor als de iPhone en iPad – en dus moeten ze ook iOS-apps kunnen draaien.

"Als we vooruit kijken, voorzien we bijzondere nieuwe producten", zei Apple-topman Tim Cook. "De overgang naar onze eigen chips stelt ons in staat die ook echt werkelijkheid te maken."

Macs zijn nogal saai vergeleken met Windows-laptops

Foto: De ThinkPad X1 Fold van Lenovo. Bron: Monica Chin/Business Insider
Foto: De ThinkPad X1 Fold van Lenovo. Bron: Monica Chin/Business Insider

Door de overstap naar eigen chips kan Apple hopelijk eindelijk weer innoveren met de Mac-reeks. De modellen zijn de afgelopen tien jaar weinig veranderd.

Terwijl Windows-fabrikanten als Lenovo, Dell en Asus computers ontwikkelden met afneembare aanraakschermen, zien de MacBooks van Apple er al lange tijd min of meer hetzelfde uit. De grootste verandering was de Touch Bar in 2016, OLED-strip die de rij met functietoetsen vervangt.

De meest geruchtmakende update bij Apple? Een nieuw toetsenbord. Vijf jaar na de introductie van het nog plattere 'vlindertoetsenbord' is Apple daar weer vanaf gestapt, na aanhoudende klachten van gebruikers over haperende toetsen.

Zo'n saaie aanpassing staat in schril contrast met bijvoorbeeld Dell dat in januari op techbeurs CES laptops met flexibele beeldschermen presenteerde.

Apples beslissing om over te stappen op een zelf ontworpen processor betekent hopelijk dat we weer echt nieuwe innovaties gaan zien. Daarmee kan Apple zich onderscheiden, nu computerbouwers nadenken hoe de volgende generatie van apparaten eruit gaat zien, bijvoorbeeld met de introductie van 5G.

De ommezwaai maakt Apple ook minder gevoelig voor leveringsproblemen. In 2019 had een chiptekort bij Intel grote gevolgen voor Apple-rivalen als Dell en HP.

De Mac van de toekomst lijkt net een iPhone

Foto: macOS Big Sur. Bron: Apple
Foto: macOS Big Sur. Bron: Apple

De aangekondigde veranderingen in macOS bieden alvast een glimp van hoe Apple naar de toekomst kijkt.

Met de Big Sur-update krijgt het besturingssysteem een nieuw design dat veel weg heeft van de iPhone en iPad. Zo krijgt macOS net als iOS een bedieningspaneel, met snelle toegang tot de basisinstellingen.

Als Apple straks de eerste computers met eigen chips lanceert, weten we meer. Het toevoegen van een aanraakscherm ligt voor de hand.

Mac-computers krijgen ook hét grootste voordeel van de iPhone: volledige integratie van hardware en software

Foto: De iPhone 11 Pro en iPhone 11. Bron: Crystal Cox/Business Insider
Foto: De iPhone 11 Pro en iPhone 11. Bron: Crystal Cox/Business Insider

Het grote voordeel dat Apple heeft bij de iPhone en iPad is dat het zowel de hardware als software maakt. Daardoor is vergaande integratie mogelijk; alles is perfect op elkaar afgestemd.

iPhones hebben over het algemeen bijvoorbeeld minder RAM-geheugen dan vergelijkbare Android-telefoons, omdat iOS helemaal geoptimaliseerd is voor het toestel. Datzelfde geldt voor de accu: de iPhone kan toe met een kleinere batterij, omdat het toestel zuiniger omspringt met de beschikbare hoeveelheid stroom.

Wie weet wat dit betekent voor de Apple-computers van de toekomst. Misschien kunnen MacBooks het straks wel dagenlang volhouden zonder op te laden.

Ja, er zijn nog veel onbeantwoorde vragen over Apples eigen chips voor de Mac. Zo weten we nog niet hoe krachtig de serie zal zijn. Maar vaststaat dat de overstap Apple in staat stelt om ook op de Mac-reeks een volledig eigen stempel te drukken.

Lees meer: