• Googles nieuwe Pixel Buds zijn in de basis prima oordopjes. Het geluid is goed, ze zien er mooi uit en zijn comfortabel, klein en compact.
  • Actieve ruisonderdrukking ontbreekt helaas. Ook is er een storende achtergrondruis te horen bij het luisteren van rustige muziek.
  • De Pixel Buds ondersteunen Google Assistent, maar in de praktijk is dit vooral irritant vanwege de constante meldingen.
  • Met een adviesprijs van 179 dollar in de Verenigde Staten zijn de Pixel Buds duur voor wat je krijgt. Er zijn genoeg alternatieven met gelijkwaardig geluid die minder kosten.

Er zijn talloze draadloze oordopjes voor Android op de markt in verschillende prijsklassen. En een groot aantal daarvan beschikt over Google Assistent.

Maar als Google zelf met oortjes komt, zit iedereen rechtop. In 2017 waren daar de Pixel Buds als reactie op de AirPods van Apple. Helaas had de eerste generatie te kampen met de nodige kinderziektes. En de oordopjes waren verbonden met een gek koordje.

Sinds eind april zijn de nieuwe Pixel Buds verkrijgbaar in de Verenigde Staten. (Wanneer Google de draadloze oordopjes uitbrengt in andere landen is nog niet bekend.) En die zijn op veel vlakken een verbetering ten opzichte van het eerste model.

Toch is het lastig voor Google om zich te onderscheiden van de concurrentie. Met de AirPods, AirPods Pro, Samsung Galaxy Buds en Sony WF-1000XM3 zijn er meer dan genoeg hoogwaardige alternatieven.

De Pixel Buds vallen in hetzelfde categorie als de AirPods: goed, maar aan de dure kant voor wat je krijgt.

Specificaties

  • IPX4-certificering (bestendig tegen zweet en een regenbui)
  • accuduur van 5 uur, beltijd van 2,5 uur
  • 24 uur aan extra accuduur in de draadloze oplaadcase
  • Bluetooth 5.0
  • Ondersteuning voor Google Assistent
  • Speakerdiameter van 12 millimeter

Uiterlijk en pasvorm

Het ontwerp van de nieuwe Pixel Buds is geslaagd. Ze zijn klein en steken nauwelijks uit je oren. Het zijn echte 'dopjes' in de zin dat ze geen steeltje hebben zoals de AirPods.

De oordopjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder wit, oranje, mintgroen en zwart. De oplaascase is er alleen in het wit.

De nieuwe Pixel Buds blijven waarschijnlijk bij de meeste mensen prima zitten, dankzij de kleine 'vin' die de vorm van je oorschelp volgt. Google levert bovendien drie maten opzetstukjes mee.

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider
Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De oplaadcase is klein, weegt slechts 40 gram en heeft iets weg van een platgedrukt ei. De case is draadloos oplaadbaar via een Qi-oplaadmat of via USB-C.

Hoe klinken ze?

De geluidskwaliteit van de Pixel Buds is goed. Beter zelfs dan Apples AirPods en de 279 euro kostende AirPods Pro die beide wat hol klinken in vergelijking met de Pixel Buds. Ze verslaan ook Samsungs Galaxy Buds die het vooral qua bastonen af laten weten.

De Sony WF-1000XM3 presteert een stuk beter. En die zijn inmiddels voor minder dan 200 euro te krijgen.

De Pixel Buds hebben een gebalanceerd geluid, met goede weergave van lage frequenties, een redelijk luide bas, rijke middentonen en heldere hoge tonen. De Google-oordopjes zijn geschikt voor bijna elk muziekgenre, behalve voor basgedreven stijlen als hiphop, elektronica en reggae.

Dit viel me op aan de Pixel Buds

  • De Pixel Buds zijn zeer eenvoudig te verbinden met Android-smartphones. Open de oplaadcase en je krijgt meteen een melding op je telefoon of je de oordopjes wilt koppelen via bluetooth. Handig, maar eigenlijk heb je daar alleen de eerste keer iets aan. Koop de Pixel Buds niet op basis van deze functie.
  • Het wisselen tussen apparaten is redelijk eenvoudig. Ga naar de bluetoothinstellingen op je smartphone, tablet of laptop en selecteer de Pixel Buds om te switchen.
  • De Pixel Buds beschikken niet over actieve ruisonderdrukking, maar de opzetstukjes sluiten je oor goed af van de buitenwereld. Dat dempt een hoop omgevingsgeluid, al is het met noise cancellation nog een tikje stiller.
Bron: Google
Bron: Google

Problemen met de Pixel Buds

Achtergrondruis

Helaas is bij de Pixel Buds een constante achtergrondruis te horen. Dat is vooral merkbaar bij het luisteren naar rustige muziek, zoals een klassiek stuk, in een stille ruimte.

Ik heb Google om een reactie gevraagd en kreeg het volgende antwoord:

"Alle bluetooth-oordopjes produceren in meer of mindere mate ruis bij bepaalde frequenties als onderdelen ingeschakeld worden. In onze tests hebben we gezorgd dat de ruis van de Pixel Buds binnen de standaard marge valt voor bluetooth-oordopjes. Een klein percentage van de gebruikers kan deze geluiden horen, maar de meesten niet. We blijven werken aan de software om de ruis te verkleinen voor mensen die dit waar kunnen nemen."

Het klopt dat bluetooth-oordopjes ruis kunnen produceren, maar het is me nog nooit opgevallen bij andere modellen. Bij de Pixel Buds is het storend Hopelijk kan Google dit oplossen met software-updates.

Google Assistent op de Pixel Buds

Als je de Pixel Buds draagt, kan Google Assistent je op de hoogte stellen van binnenkomende meldingen op je telefoon. Dat werkt, maar of het wenselijk is? Luister je net naar een van je favoriete liedjes, tettert de digitale assistent er dwars doorheen. Kon Google niet bedenken dat dit storend is?

De 'stem' is uit te zetten. In plaats daarvan klinkt er dan een 'ding-toon' in je oor bij een notificatie. Dat is niet veel beter. Je kunt de meldingen aanpassen, maar de opties bij het instellingenmenu zijn beperkt en moeilijk vindbaar.

Realtime vertalen werkt verrassend goed, maar in de praktijk is het nauwelijks bruikbaar. De functie inschakelen is nodeloos ingewikkeld. Dat helpt niet als je in het buitenland snel probeert te communiceren met iemand wiens taal je niet spreekt. Wil je realtime-vertaling gebruiken op vakantie of zakenreis, oefen dan thuis. Bedenk dan gelijk een manier om duidelijk te maken dat je de oordopjes in hebt voor de vertaling, en niet naar muziek luistert terwijl anderen tegen je praten.

Wat ik zou doen? Google Assistent helemaal uitschakelen op de Pixel Buds. Zo krijg je niet die vervelende meldingen. Misschien is een digitale assistent in je oor hartstikke handig in de toekomst, maar in de huidige vorm is het vooral irritant.

Googles alternatief voor actieve ruisonderdrukking

In plaats van actieve ruisonderdrukking krikken de Pixel Buds het volume automatisch op als je in een drukke omgeving bent. Hier lijkt niet goed over nagedacht. Luide tonen zijn op de lange termijn niet goed voor je gehoor.

En de functie werkt ook nog eens niet goed. Ik heb heel hard het geluid van de New Yorkse metro afgespeeld op de 5.1 surroundset in mijn woonkamer (het beste wat ik kon bedenken tijdens de coronacrisis) en ik kon nauwelijks horen dat de Pixel Buds het volume opschroefden. Misschien begrenst Google dit om je gehoor te beschermen, maar dat toont vooral aan dat deze functie overbodig is. Gelukkig kun je het uitzetten.

Als je ruisonderdrukking wilt, dan zul je daarvoor de portemonnee moeten trekken. Dit is geen goed alternatief.

Bellen met de Pixel Buds

Net als de meeste oordopjes kun je bellen met de Pixel Buds. En net als met de meeste oordopjes gaat dat prima als je binnen bent, maar buiten is te veel omgevingsgeluid. Ik woon in een rustige buitenwijk en de persoon aan de andere kant van de lijn hoorde de tjilpende vogels boven mij uitkomen.

Moet je de nieuwe Pixel Buds in huis halen?

In de basis zijn dit prima oordopjes. Het geluid is goed, ze zien er mooi uit, ze zijn comfortabel, klein en compact. Maar voor 179 dollar (omgerekend 166 euro) verwacht ik meer. Datzelfde geldt trouwens voor Apples AirPods die ongeveer even duur zijn.

Google Assistent biedt voor mij geen meerwaarde. Gelukkig is deze functie uit te zetten. Dat kan niet met de achtergrondruis, een dealbreaker wat mij betreft.

Er zijn genoeg draadloze oordopjes die minder kosten en gelijkwaardig (of zelfs beter) presteren, zoals de Cambridge Audio Melomania 1 en de Anker Soundcore Liberty 2 Pro. Als ik toch tegen de 200 euro uit wil geven, dan kies ik liever voor de Sony WF-1000XM3.

Lees meer: