Apple betaalt 3 miljard dollar (2,2 miljard euro) om de koptelefoonfabrikant Beats Electronics, het bedrijf van rapper Dr. Dre, over te nemen.

Dat maakte Apple woensdag bekend na het slot van de beurshandel in New York.

Het is de grootste overname ooit voor Apple, de producent van de iPhone en iPad. Eerder deze maand werd al gemeld dat de onderhandelingen over de overname vergevorderd waren.

“Muziek speelt een belangrijke rol in ons leven en heeft een bijzondere plek in onze harten. Daarom blijven we investeren in muziek en brengen we deze buitengewone teams samen”, aldus Apple-topman Tim Cook in een toelichting op de overname. Apple verwacht de overname in het vierde kwartaal van zijn boekjaar af te kunnen ronden.

Streamingmuziekdienst gewild

Beats is een geesteskind van hiphop-artiest Dr. Dre en muziekproducer Jimmy Iovine. Het bedrijf maakt koptelefoons, oordopjes en speakers en lanceerde begin dit jaar een streamingmuziekdienst in de Verenigde Staten.

Dat laatste zou mogelijk een reden zijn waarom Apple geïnteresseerd is in de koptelefoonmaker. Met iTunes beschikt het techbedrijf over een downloaddienst voor muziek. De inkomsten daarvan lopen echter iets terug vanwege concurrenten zoals Spotify waarbij je muziek kunt streamen.

Dr. Dre rijkste rapper

Dr. Dre is nu al één van de rijkste hiphopartiesten ter wereld. Zijn vermogen wordt door zakenblad Forbes geschat op omgerekend bijna 400 miljoen euro. Als de deal doorgaat, kan hij naar verluidt 470 miljoen euro vangen.

Dr. Dre zal samen met mede-oprichter van Beats, Jimmy Iovine, bij Apple gaan werken.