Op 15 juni brengt Microsoft officieel de Surface Laptop uit, een compacte computer die de strijd aan moet gaan met de MacBook-reeks van Apple.

Wat opvalt is de prijs. Het goedkoopste model kost slechts 999 dollar (1.149 euro in Nederland, red.).

Microsoft zet de laptop in de markt als het perfecte apparaat voor studenten: dun, licht en een accu waarmee je volgens de fabrikant bijna vijftien uur achter elkaar video kunt kijken.

Bovendien is dit de eerste keer dat het grote publiek kennismaakt met Windows 10 S, een uitgeklede versie van Windows 10 die volgens Microsoft sneller en veiliger is.

Ik heb de Surface Laptop een kleine week intensief gebruikt. Hoewel ik later nog een volledige review schrijf als ik het apparaat langer heb gebruikt, geef ik nu alvast mijn eerste indruk. En die is overwegend positief, met één groot kritiekpunt.

Hoewel de hardware van de Surface Laptop uitstekend is, laat Windows 10 S steken vallen. Maar omdat Microsoft het supermakkelijk maakt op te upgraden naar een volledig versie van Windows 10 (tegen een kleine prijs), beveel ik de Surface Laptop toch van harte aan.

Dit is mijn voorlopige oordeel:

De hardware is top

De andere apparaten uit de Surface-reeks hebben elk een uniek ontwerp. De Surface Pro was een van de eerste hybride laptops, de Surface Book is een krachtige laptop met een afneembaar scherm en de Surface Studio heeft een groot display dat de plat kunt leggen.

Zo niet de Surface Laptop. Zoals de naam al verraadt, is dit een doodnormale laptop.

Het touchscreen heeft een doorsnede van 13,5 inch, met een resolutie van 2256 bij 1504 pixels. De behuizing is verkrijgbaar in vier kleuren en het toetsenbordgedeelte is bedekt met Alcantara, een kunststof die gebruikt wordt als alternatief voor suède. (Volgens Microsoft is de stof slijtvast en makkelijk te reinigen. Dat ga ik testen.)

Verder is er weinig bijzonders aan het apparaat. De Surface Laptop kan niks wat andere Windows-laptops niet kunnen. Dat klinkt misschien als een minpunt, maar het toont juist aan dat Microsoft de juiste focus te pakken heeft. Dit is een solide laptop die uitstekend past in het hardwareaanbod van Microsoft, met een prijs tussen die van de Surface Pro en Surface Book in.

Het trackpad is een verbetering ten opzichte van de Surface Book uit 2015, al kon ik daar ook prima mee uit de voeten. Het touchpad kan zich nu meten met dat van Apple, die nog steeds als de standaard in laptopland geldt. Het toetsenbord typt erg prettig en systeem is over het algemeen stil.

De behuizing is ook prachtig. Ik heb een Surface Laptop in bourgondisch rood, maar hij is ook verkrijgbaar in goud, zilver en kobaltblauw. Het ontwerp is wat hoekiger aan de randen. Koppel dat aan het met stof bekleedde toetsenbord en niemand zal de Surface Laptop verwarren met een MacBook.

Het enige waar ik niet zeker over ben ik is de accu. Terwijl ik dit schrijf, heb ik de laptop ongeveer 2,5 uur normaal gebruikt en ik heb nog maar 50 procent batterij over. Microsoft laat weten dat dit een stuk korter is dan bij andere Surface Laptops die ze naar recensenten hebben gestuurd, dus misschien is het toeval. Hier kom ik in de volledige review op terug.

Windows 10 S is vaak frustrerend om te gebruiken

De Surface Laptop is het debuut van Windows 10 S. Daarmee richt Microsoft zich op scholen en universiteiten, waar de Chromebooks van Google de afgelopen jaren flink terrein hebben gewonnen. Microsoft wil die markt terug en gokt op goedkopere laptops met uitstekende accuduur.

Maar Windows 10 S heeft nadelen. Zo is het alleen mogelijk om apps uit Microsoft’s eigen downloadwinkel te installeren. Dat betekent dat je het qua browser moet doen met Edge; Chrome of Firefox staan niet in de Windows Store. Ook kun je de standaardzoekmachine (natuurlijk Bing) niet veranderen.

Ik heb geprobeerd om het een open vizier Windows 10 S te gebruiken. Eerlijk waar. En in het begin ging het prima. Het systeem start snel op en lijkt soepeler te draaien dan de normale versie van Windows 10, zeker bij het switchen tussen apps.

De Windows Store is niet zo rijk gevuld met apps als de downloadwinkels op Android of iOS. De grote namen zijn aanwezig: Twitter, Facebook, Instagram, Uber, Netflix en zelfs een zakelijke chatapp als Slack.

iTunes en Spotify komen binnenkort met apps voor Windows 10 S. En Edge is lichtjaren beter dan Internet Explorer ooit was. Het begin was veelbelovend.

Maar het duurde niet lang voordat ik tegen problemen aanliep. Zo gebruiken we bij Business Insider Google Hangouts om te videovergaderen. Daarvoor moet je een plugin in je browser installeren. Maar die staat niet in de Windows Store, dus kon ik niet inbellen. Ik heb tegen meerdere kleine dingen zoals dit aangelopen en elke keer is het frustrerend.

Upgraden naar Windows 10

Ondanks dat Windows 10 S geen doorslaand succes is, is het geen moeilijke beslissing om de Surface Laptop na een week intensief gebruik aan te bevelen.

Ten eerste kun je van Windows 10 S af. Wie liever de volledige versie van Windows 10 wil, kan in de VS tot het einde van het jaar gratis upgraden als de laptop meer dan 799 dollar kost, of als je student bent. Voldoe je niet aan die criteria, dan ben je 49 dollar kwijt.

(Of de upgrade in Nederland ook gratis is, is nog onbekend. Microsoft meldt op de website slechts dat overstappen naar Windows 10 kan "voor een betaalbare prijs", red.)

Of de Surface Laptop iets voor jou is, hangt daarnaast af van hoe jij je laptop gebruikt. Ben je afhankelijk van Microsoft Office, Facebook en Netflix, dan is er geen probleem. En het is zeker mogelijk dat Windows 10 S een stuk aantrekkelijker wordt als meer ontwikkelaars apps bouwen voor de Windows Store.

Uiteindelijk loop je met de aankoop van de Surface Laptop weinig risico. Het is een hoogwaardig laptop met touchscreen en een opvallend ontwerp. Als je op zoek bent naar een alternatief voor een MacBook, dan is de Surface Laptop zeker een model om te overwegen.

LEES OOK: Apple wil van de iPad een matige MacBook maken – en dat is doodzonde