Microsofts lichte versie van Windows 10 is iets meer dichtgetimmerd dan vooraf werd gedacht.

Op de FAQ-pagina van Windows 10 S, zoals de net aangekondigde Windows-versie heet, wordt opgemerkt dat Microsofts Edge-browser de standaardbrowser zal zijn in het nieuwe besturingssysteem.

Tot dusver niets nieuws, want de belangrijkste reden waarom Windows 10 S zo ‘licht’ is, is dat het alleen apps uit Windows appwinkel draait. En op het moment is er nog geen enkele andere browser beschikbaar in Microsofts appwinkel.

Maar wat nog niet bekend was, is het feit dat noch Edge, noch Internet Explorer (de oudere browser van Microsoft) je de mogelijkheid bieden om de standaardzoekmachine te veranderen. Zoals LaptopMag opmerkt, betekent dat dat je altijd naar Microsofts Bing-zoekmachine wordt gestuurd wanneer je een zoekopdracht uitvoert in de zoekbalk – zonder mogelijkheid om naar Google, DuckDuckGo of een andere concurrent te gaan.

Microsoft Surface Event

Foto: Microsoft

Met de normale Windows 10-versie kan je een aantal instellingen veranderen, zodat je de standaardzoekmachine kunt aanpassen.

Daarbuiten, merkt de FAQ-pagina verder op, zal Edge altijd als standaardprogramma worden gebruikt om webpagina's te openen, bijvoorbeeld wanneer je vanuit een e-mail of chatprogramma op een link klikt, of een .html op je harde schijf opent - zelfs al heb je wel een andere browser geïnstalleerd.

Microsoft heeft waarschijnlijk zijn redenen hiervoor - de grote ideeën waar Microsoft Windows 10 S mee probeert te verkopen zijn veiligheid en eenvoud, met een focus op scholen. De eenvoudigste manier om dat voor elkaar te krijgen, in Microsofts ogen, is om de apps die het zelf ontwikkelt zo veel mogelijk naar de voorgrond te halen. Het feit dat er dan meer mensen gebruikmaken van Microsofts eigen apps zal ongetwijfeld ook mooi meegenomen zijn.

Maar van een consumentenperspectief staat deze geslotenheid mijlenver af van de flexibiliteit die de normale Windows 10 biedt. Bing, hoewel het doorgaans aardig presteert, is al lang veel minder populair dan Google, zelfs nu het steeds dieper in Windows 10 wordt geïntegreerd.

microsoft surface laptop

Foto: Jeff Dunn/Business Insider

Het is niet de eerste keer dat Microsoft zijn gebruikers naar Bing probeert te slepen. In 2014 lanceerde Microsoft al een 'Windows 8.1 with Bing'-editie van zijn besturingssysteem, bedoeld voor goedkopere apparaten - een beetje zoals nu met Windows 10 S. Het besturingssysteem vereiste hardwarefabrikanten om Bing de standaardzoekmachine te maken, hoewel consumenten dat nog wel zelf konden veranderen.

In theorie is er weinig dat Google of Mozilla ervan weerhoudt om hun browsers uit te brengen voor Microsofts appwinkel. En als je Bing echt wil ontwijken kan je altijd een snelkoppeling maken naar Google, of zoiets.

Dit soort beleid is trouwens helemaal niet uniek. Op de Chromebooks van Google kun je alleen Chrome gebruiken als browser (maar je kunt wel de zoekmachine aanpassen), Apple doet hetzelfde met Safari in iOS.

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in Microsofts flitsende nieuwe Surface-laptop, is het dus belangrijk om te onthouden dat Windows 10 S wil dat je vooral Microsoft-dingen gebruikt, en dat het vooral gericht is op scholen, niet zo zeer op professionals en zwaarder pc-werk. Het is meer als Chrome OS, maar dan met Microsoft in plaats van Google.

Upgraden naar de Pro-versie van Windows 10 kan tot het einde van het jaar gratis als je een Surface Laptop hebt gekocht, daarna moet daar voor betaald worden.

Microsoft was niet direct beschikbaar voor commentaar.