OPINIE – De MacBook Air is een van de beste allround laptops die ooit gemaakt is. Hij is licht, krachtig en heeft een prachtig afgewerkte metalen behuizing.

En toch… Hoewel de MacBook Air zeer geliefd is, lijkt Apple van het model af te willen.

In plaats van een flinke opfrisbeurt krijgt de MacBook Air een minieme upgrade: de laptop krijgt een iets snellere processor. Voor de rest blijft alles hetzelfde.

Apples plan voor de lange termijn lijkt daarmee duidelijk: de MacBook Air moet langzaam plaatsmaken voor de iPad Pro. Daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar de presentatie die het techbedrijf maandag hield op WWDC, hun jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars.

Apple WWDC 2017 iPad

Foto: Op de nieuwe iPad Pro met iOS 11 kun je meerdere bestanden tegelijk selecteren en verplaatsen. Bron: Apple

Een deel van de ruim twee uur durende presentatie besteedde Apple aan nieuwe functies van de iPad Pro, waaronder:

    Meerdere apps tegelijk gebruiken. Een dock onder aan het scherm om snel apps en bestanden te openen. Bestanden zoeken, bekijken en ordenen vanaf één locatie. Meerdere bestanden tegelijk selecteren en verplaatsen tussen apps.

Klinken deze bekend? Juist, het zijn precies de dingen die je nu al op een computer kunt. De kern van het betoog van Apple-topman Craig Federighi was dat Apple met de nieuwste versie van iOS 11 de iPad Pro omtovert in iets dat verdacht veel op een laptop lijkt.

iPad Pro

Foto: Met de nieuwe App Switcher-functie kun je alle geopende apps in een oogopslag zien. Bron: Apple

Eerst onthulde Federighi 'multitasken', waarmee je twee apps naast elkaar kunt openen op hetzelfde scherm. Daarna toonde hij de nieuwe App Switcher-functie die alle geopende apps in een oogopslag laat zien. En als afsluiter introduceerde hij het baanbrekende concept van 'drag and drop'.

In de woorden van Federighi:

"De iPad is natuurlijk het ultieme multitouch-apparaat. Dus zijn we verheugd dat 'drag and drop' nu ook op de iPad werkt. Je kunt afbeeldingen verslepen, tekst, url's, etc. Je kunt meerdere bestanden selecteren en verslepen. Het is een 'sleepfeestje'."

Misschien denk je van: 'Hé, dat klinkt als dingen die ik al mijn hele leven op computers doe.' Yep, je hebt alweer gelijk.

Dat de iPad voorheen niet over deze functies beschikte, is bewust. Het is een tablet, geen laptop. Het apparaat is bedoeld om boeken op te lezen, Netflix te kijken of door vakantiefoto's te bladeren. Daar is een tablet voor gemaakt.

Maar met de nieuwste iPad Pro maakt Apple van hun duurste tablet een laptop. Sterker nog, Apple probeert hun tablet in een laptop om te toveren die niet zo goed is als de laptops die ze al maken.

In plaats van een echt toetsenbord kun je bij de iPad Pro een keyboard kopen die ook dienst doet als beschermhoes, maar dat toetsenbord is lang niet zo goed als eentje op een MacBook.

Een touchpad of muis ontbreekt. In plaats daarvan moet je dingen aanraken op het scherm, en dat kan vermoeiend zijn als je uren achter elkaar werkt.

USB-poorten zijn er niet. Dus moet je een verloopkabeltje steken in de Lightning-poort om bijvoorbeeld een externe harde schijf aan te sluiten.

iPad Pro

Foto: Eindelijk! Een manier om je bestanden te beheren in iOS. Bron: Apple

Op de bovenstaande foto kondigt Federighi de nieuwe Files-app aan. Daarmee kun je bestanden beheren op de iPad, iets dat lange tijd niet was ingebakken in iOS.

"Files brengt al je bestanden op de iPad samen. De app ondersteunt alles wat je verwacht: mappen, een lijstweergave, favorieten, een zoekfunctie, tags", aldus Federighi, die een lijst van functies opsomde die computers al sinds het begin van de jaren negentig kunnen.

Deze dingen zijn wellicht revolutionair voor de iPad, maar computers kunnen dit al jaren. Apple denkt misschien dat tablets de laptops van de toekomst zijn - en dat zou ook zo kunnen zijn - maar de visie die het bedrijf deze week presenteerde voelt als een stap terug.

Als Apple de MacBook Air de nek omdraait, dan is de iPad Pro de meest voor de hand liggende vervanger - maar dat is geen vooruitgang. Ongetwijfeld zullen veel mensen zullen voor de iPad kiezen, maar een prijzige hybride tablet als de iPad Pro is simpelweg een minder goede keuze dan een betaalbare laptop als de MacBook Air.

LEES OOK: De Surface Book van Microsoft is een dure Ferrari met een iets verouderde motor

microsoft surface book