RECENSIE – Vijf jaar geleden stond ik voor een belangrijke beslissing: welke laptop koop ik? Mijn Japanse bakbeest van Toshiba was versleten. Ik wilde een handzame, lichte computer met een lange accuduur.

De keuze aan (betaalbare) Windows-modellen was zeer beperkt. Dus kwam ik uit bij de MacBook Air van Apple, voor velen nog steeds een onverslaanbare combinatie van prijs, design en gebruiksgemak.

Inmiddels is het 2017 en hebben andere fabrikanten zoals Asus, Dell en HP het voorbeeld van Apple gevolgd. Net als… Microsoft. Het softwarebedrijf brengt onder de naam Surface ook computers op de markt.

Vorige week nog werd de Surface Laptop aangekondigd, een lichtgewicht ultrabook die vanaf medio juni verkrijgbaar is in Nederland voor 1.149 euro.

Het is de tweede laptop die Microsoft uitbrengt. In 2015 was daar ineens de Surface Book, een hybride computer die ook als tablet te gebruiken is. Een jaar later kwam het bedrijf met een krachtigere versie van de Surface Book, met een langere accuduur. Dat model is sinds april van dit jaar verkrijgbaar in Nederland.

Business Insider probeerde de Surface Book een week lang uit en dat viel zeker niet tegen. Maar is het ook een zinnige aankoop?


Dit was mijn opstelling op kantoor: de Surface Book, plus een draadloze muis en draadloos toetsenbord van Microsoft. Lekker clean!

surface book microsoft

De behuizing van de Surface Book is van magnesium, ziet er prachtig uit en voelt solide aan. Op de weegschaal tikt het apparaat net iets meer dan 1,6 kilo aan. Dat is een paar ons meer dan vergelijkbare modellen van de concurrentie, maar dat heeft een reden. Microsoft heeft namelijk een behoorlijke accu gestopt in zowel het toetsenbordgedeelte als het scherm.

Volgens Microsoft zelf kan de Surface Book met Performance Base (zoals de krachtigere versie heet) 16 uur achter elkaar video afspelen. In de praktijk had ik aan het einde van de werkdag nog 30 tot 40 procent accuduur over.


Zoals gezegd is de Surface Book een hybride computer. Het scherm is los te koppelen. Dat doe je door op deze knop te drukken:

surface book tablet loskoppelen

Je moet een paar seconden wachten, dan gaat het lichtje op de toets branden en hoor je een veer ontspannen. De koppeling tussen het toetsenbord en het scherm is namelijk mechanisch. Op het scherm zie je vervolgens de melding dat je het scherm los kunt koppelen.


En dan liggen er ineens twee losse delen op tafel. Het 13,5 inch-scherm van 3000 bij 2000 pixels is als tablet te gebruiken.

Door de afmetingen is de tablet met 730 gram een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld de iPad Pro (9,7 inch, 437 gram). Maar als je het losgekoppelde scherm voor het eerst vasthoudt, valt vooral op hoe licht 'ie aanvoelt. De gewichtsverdeling is goed.


Losgekoppeld schakelt Windows 10 over naar de tabletmodus, waarbij het startscherm is gevuld met tegels. Ook openen applicaties standaard in een volledig scherm.

surface book windows 10 tablet modus startscherm

Overigens is de tabletmodus wel uit te schakelen. Daarvoor moet je even in de instellingen rommelen.


Het scherm kun je ook andersom aan het toetsenbord bevestigen. Vouw je 'm helemaal dubbel, dan heb je een soort supertablet met een extra accu in het toetsenbordgedeelte. Prima om uren Netflix te bingen of - een stuk minder spannend - aantekeningen te maken.

surface book microsoft tablet


Dat laatste kan met de Surface Pen, de bijgeleverde stylus van Microsoft. Hij voelt goed aan in de hand en de achterkant kun je als gum gebruiken. Klik je op de pen, dan komt er een speciaal menu met pen-functies in beeld.

surface pen microsoft


De Surface Pen telt 1.024 drukpunten waarmee je zowel dikke als dunne lijnen kunt tekenen. (Tekenen is overigens niet mijn sterkste punt.)

surface book paint 3d


Omdat de Surface Book een scherm heeft dat los te gebruiken is, zijn er in de laptopmodus enkele eigenaardigheden. Zo zit de powerknop boven op het scherm en is de koptelefooningang niet ideaal geplaatst.

surface book laptop

Maar over algemeen is het fijn werken op de Surface Book. De trackpad reageert erg snel, beter dan op welke andere Windows-laptop die ik tot nu toe heb getest. En het touchscreen gebruikte ik vaker dan gedacht. Soms is het gewoon sneller op met je vinger iets aan te raken op het scherm, al denkt Apple nog steeds van niet.


Toch zijn er ook kritiekpunten, zoals het ontbreken van een USB-C-poort. Opladen gebeurt met deze speciale connector die magnetisch vastklikt.

surface book oplader


Maar het grootste bezwaar is wat er onder de motorkap van de Surface Book zit. Eigenlijk koop je een computer met twee jaar oude onderdelen.

microsoft surface book

Het model dat ik testte had een Core i7-processor aan boord van de Skylake-generatie. Dat is dezelfde processor als in de allereerste Surface Book uit 2015. Andere fabrikanten zijn inmiddels overgestapt op de nieuwere Kaby Lake-processors van Intel. Ook de grafische kaart, de NVIDIA GeForce GTX 965M uit begin 2015, is sterk verouderd.

Dat is wel iets om rekening mee te houden, aangezien je voor de Surface Book de hoofdprijs betaalt. Het model dat ik testte (Core i7, 8 GB aan werkgeheugen en een ssd-schijf van 256 GB) kost in de winkel 2.599 euro. De basisversie (zonder Performance Base) haal je in huis voor 1.649 euro.

Wil dat bedrag het waard zijn, dan moet de tabletfunctie van de Surface Book wel heel belangrijk voor je zijn. Anders zijn er genoeg goedkopere laptops met nieuwere hardware te vinden.

LEES OOK: Ik kocht een smartphone van 42 euro uit China en dit stelde me het meest teleur