Computers zijn nogal saai, niet?

Of je nu fan bent van de Mac of liever een pc met Windows gebruikt, het maakt tegenwoordig niet zoveel meer uit. Op elke laptop kun je via de browser grotendeels dezelfde dingen doen: mail versturen, Facebook checken, nieuwssites lezen, etc. Voor veel mensen is een computer inwisselbaar.

Maar dat hoeft niet zo te zijn. De afgelopen twee maanden heb ik de Surface Studio van Microsoft gebruikt, een prachtige alles-in-één-computer die de in slaap gesukkelde pc-markt nieuw leven inblaast.

Het is de eerste desktopcomputer die Microsoft heeft gebouwd, na de succesvolle introductie van de Surface Pro-tablet en de Surface Book-laptop.

De Surface Studio is niet voor iedereen. Dat begint al bij de prijs van 2.999 dollar. (Wanneer Microsoft de Surface Studio uitbrengt in Nederland is nog onbekend, net als de prijs – red.)

Maar deze alles-in-een-computer bracht tijdens de twee maanden dat ik 'm gebruikte elke dag een grote glimlach op mijn gezicht. Dit is waarom:


Het ligt voor de hand om de Surface Studio te vergelijken met de iMac van Apple. Qua ontwerp zijn er inderdaad overeenkomsten, maar de Surface Studio is zoveel meer.


Dit is de Surface Studio, een apparaat met een prachtig aanraakscherm van 28 inch. De muis en het toetsenbord worden meegeleverd. Alleen al deze opstelling was genoeg voor jaloerse blikken van collega's.


Het is een fantastische computer, die zonder problemen de dagelijkse taken aankan. Maar die luxe is niet goedkoop. De vanafprijs is 2.999 dollar en het model dat ik testte met alle toeters en bellen kost 4.199 euro.


De meegeleverde Surface Pen is aan de zijkant magnetisch vast te klikken. De stylus is drukgevoelig en heeft een knop aan de bovenkant.


Het toetsenbord en de muis die bij de Surface Studio in de doos zitten zijn oké. Niet goed, niet slecht. Als je echt geeft om een goed toetsenbord en een goede muis, dan heb je ze vast al zelf aangeschaft.


De achterkant laat al iets meer zien van wat de Surface Studio zo bijzonder maakt.

(En voor de geïnteresseerden: aan de achterzijde van de voet bevinden zich vier USB 3.0-poorten, een sd-kaartlezer, een ethernetaansluiting, een mini-DisplayPort en een audioconnector.)


Duw het scherm naar beneden...


...en je kunt de Surface Studio platleggen door het ingenieuze scharnier. Er is nauwelijks weerstand. Stiekem is het zelfs een beetje verslavend om het scherm op en neer te bewegen. Let ook op hoe dun het scherm is.


In de laagste stand maakt de Surface Studio een hoek van 20 graden met de tafel, perfect voor tekenen en notities maken.


Ik ben geen kunstenaar (dat lijkt me wel duidelijk als je naar de foto kijkt), maar tekenen op de Surface Studio is leuk. Het scherm reageert zonder vertraging op de schetsen van de pen. Maar wachten eens, wat is dat in mijn linkerhand?


Dit is de Surface Dial, de 'puck' die 99 dollar die Microsoft tegelijk met de Studio heeft onthuld.


De Dial is een accessoire die lijkt op een muis, maar veel meer kan en in combinatie met het scherm en de pen te gebruiken is. Terwijl je schetst met je ene hand, kun je met de andere hand een kleur kiezen.


Hoewel de Dial werkt met elke computer die Windows 10 draait, kun je het ronde apparaatje alleen op een scherm gebruiken bij hardware die door Microsoft gebouwd is, zoals de Surface Studio en Surface Pro.

Nog enkele opmerkingen over de Dial:

  1. Draaien gaat heel soepel. Daarbij krijg je haptische feedback, zodat je een duidelijke 'klik' voelt als je de Dial roteert.
  2. Uiteindelijk heb ik de Dial nauwelijks gebruikt voor mijn dagelijkse klusjes. Het concept is tof, maar de nieuwigheid is er snel af. Muziek harder of zachter zetten, of naar boven en beneden scrollen in Google Chrome is simpeler zonder de Dial.
  3. In theorie blijft de Dial op het scherm liggen als je de Surface Studio platlegt. Maar als de onderkant stoffig wordt of er broodkruimels op het scherm liggen, dan wil de Dial er nogal eens vanaf glijden.
  4. De Dial werkt nog steeds als-ie niet op het scherm ligt. Zie punt twee.

Als je klaar bent met tekenen of notities maken, dan klap je de Surface Studio weer omhoog en is het een normale pc. Supersimpel, geen gedoe.


De Surface Studio is behoorlijk krachtig (afhankelijk van de specificaties van jouw exemplaar). Het is geen game-pc, maar spellen als Overwatch spelen gaat prima op redelijk hoge resolutie.


De voet van de Surface Studio is zwaar genoeg om stevig op z'n plek te blijven staan. Maar als je het scherm wilt draaien om een collega iets te laten zien, dan is dat geen probleem. Volgens Microsoft blijft de voedingskabel altijd zitten, hoe je ook schuift met het apparaat.


Vergelijk de Surface Studio eens met Apple's iMac: de laatste heeft geen touchscreen, geen tabletmodus en geen Dial. Ineens lijkt de iMac een beetje... simpel.


Net als andere Surface-apparaten kun je bij de Studio inloggen met Windows Hello, dat werkt met gezichtsherkenning, irisscan en vingerafdrukscan. Kijk in de camera en je bent binnen.


Maak je je als Mac-fan zorgen over de overstap naar Windows 10? Niet doen. Ik heb jaren alleen Macs gebruikt en nu ben ik om. Het is veel makkelijker om je documenten te organiseren in Windows.


De Studio is niet perfect. Er zijn wat eigenaardigheden. Zo herkende de computer af en toe mijn muis en toetsenbord niet meer, totdat ik opnieuw opstartte.


Maar over het algemeen is de Surface Studio een genot om te gebruiken. Ik kon elke dag niet wachten om naar kantoor te komen, zodat ik mijn computer kon gebruiken.


Er is maar een groot nadeel: het is een desktopcomputer, dus kun je 'm aan het einde van de werkdag niet in je tas stoppen. Maar dat is waar de Surface Book voor is. Totdat Microsoft een manier vindt om een scherm van 28 inch in een rugzak te krijgen.


LEES OOK: De 11 belangrijkste verschillen tussen pc’s van Apple en Microsoft

MIS OOK NIET: 13 verrassende feiten over de auto’s van Tesla die je waarschijnlijk niet wist