• Satya Nadella is naast CEO nu ook ‘chairman’ van Microsoft.
  • Het is voor het eerst sinds Bill Gates dat iemand beide functies combineert.
  • Onder Nadella’s leiding is de beurswaarde van Microsoft verzevenvoudigd.

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft geeft zijn topman Satya Nadella meer macht. Hij is benoemd tot voorzitter (chairman) van het bestuur.

De benoeming is een teken van vertrouwen in de 53-jarige Nadella die sinds februari 2014 leiding geeft aan Microsoft als opvolger van Steve Ballmer.

Nadella neemt de functie van chairman over van John Thompson, die op zijn beurt in 2014 de vervanger was in die rol van medeoprichter Bill Gates.

Het is voor het eerst sinds Gates dat iemand de functies van CEO en chairman combineert bij Microsoft. Gates nam in 2000 afscheid als hoogste baas van het softwareconcern.

In Nederland is vaak sprake van een uitvoerende raad van bestuur en een aparte toezichthoudende raad van commissarissen (two-tier-board). Veel Angelsaksische bedrijven hebben een bestuur waarin zowel uitvoerende bestuurders als toezichthoudende commissarissen zitten (one-tier-board). De 'chairman' is de voorzitter van zo'n breed bestuur en is naar Nederlandse begrippen een soort machtige president-commissaris.

Satya Nadella maakte clouddiensten leidend bij Microsoft

Nadella werd in 1967 geboren in de Indiase stad Hyderabad en werkte voor zijn komst naar Microsoft bij Sun Microsystems. Sinds 1992 is hij in dienst bij Microsoft.

Intern verdiende hij zijn sporen, onder meer als hoofd van de serverdivisie, die kwartaal na kwartaal goede resultaten boekte.

Onder Nadella's leiding was Windows niet langer heilig. De verkoop van Windows-software en kantoorpakket Office was jarenlang een van de kurken waar Microsoft op dreef, maar die inkomstenstroom droogde op doordat steeds meer consumenten en bedrijven overschakelen op de cloud.

Nadella maakte clouddiensten leidend. Die strategie werd door zijn voorganger Steve Ballmer al voorzichtig ingezet, maar Nadella pakte door.

Lees meer: 1 jaar Satya Nadella: zo is Microsoft veranderd

Mede daardoor wist hij Microsoft staande te houden tegen andere grote techbedrijven als Google, Amazon en Apple in een steeds meer digitale wereld.

Onder het leiderschap van Nadella is de beurskoers van het in 1975 opgerichte Microsoft meer dan verzevenvoudigd. De marktwaarde van het in Redmond in de staat Washington gevestigde bedrijf bedraagt bijna 2 biljoen dollar.

Lees meer over Microsoft: