• In 1980 sluit Bill Gates een deal met IBM om het besturingssysteem voor hun nieuwe pc te leveren.
  • Gates koopt een systeem van een ander bedrijf, past het aan voor de IBM-pc en noemt het PC-DOS.
  • Hij levert ook het allereerste computerspel ooit mee, DONKEY.BAS, waarbij je met een auto ezels moet ontwijken.
  • Werknemers van Apple kijken met verbazing naar het spel. “We konden niet geloven dat zo’n slechte game mede gemaakt was door de oprichter van Microsoft.”

De huidige miljardairs van de techwereld zijn ooit klein begonnen. En dat levert nog altijd sterke verhalen op. Neem deze.

In 1980 overtuigde een jongeman IBM dat ze zijn nieuwe besturingssysteem moesten hebben voor hun nieuwste computers. Het probleem was: deze ‘startup’ had wel een naam – Microsoft – maar nog geen operationeel besturingssysteem.

De jongeman – Bill Gates uiteraard – verzon een list. Hij kocht een systeem bij een andere startup. Dit product genaamd 86-DOS hernoemde hij tot PC-DOS en verkocht hij aan IBM voor 430.000 dollar.

Onderdeel van de overeenkomst was echter een groter pakket. Daarin zat een simpele versie van BASIC, een programmeertaal voor beginners plus een paar spelletjes om de mogelijkheden te laten zien.

Microsoft bedacht ook een game waarin je met een auto ezels moet ontwijken: DONKEY.BAS. Lachwekkend of niet, het geldt wel als het eerste computerspel ooit.

Gates beschreef 'de bouw' van dit spel als volgt:

"Samen met Neil Konzen zat ik om vier uur 's ochtends in een kamertje met een prototype van de IBM-pc. Het kamertje was erg klein omdat IBM erop stond dat we achter slot en grendel ons werk deden. De enige deur in ons kantoor die op slot kon was echter een kast. Daar deden we al ons programmeerwerk bij een temperatuur van zo'n 35 graden. Daar maakten we ook DONKEY.BAS, om te laten zien waartoe BASIC op een IBM-computer in staat was. Heel spannend allemaal."

In die tijd maakte Apple computers onder het merk Macintosh. Sommige konden ook draaien op besturingssystemen die niet van Apple zelf afkomstig waren, in tegenstelling tot vandaag de dag.

Een van de eerste werknemers van Apple, Andy Hertzfeld, kan het zich nog goed herinneren dat hij een IBM-machine voor het eerst onder ogen kreeg. DONKEY.BAS was volgens hem 'de meest beschamende game' in het aanbod. Hertzfeld voegde daaraan toe dat het idee 'minstens zo slecht was als de graphics'.

"Wij waren enorm verbaasd dat de namen van de makers trots vermeld stonden: Bill Gates en Neil Konzen. We konden niet geloven dat zo'n slechte game mede gemaakt was door de oprichter van Microsoft en dat hij er serieus voor wilde uitkomen."

In 2001 keerde Microsoft terug naar de ezels. Het lanceerde een iets aangepaste 3D-versie van het spel. Een oude versie is nog te downloaden, maar vrij lastig om aan de praat te krijgen op moderne systemen.

Als je de originele DONKEY.BAS wil spelen heb je echter meer geluk. Technologie-instituut MIT biedt namelijk een webversie aan. Een ondernemende programmeur bouwde ook een versie voor de iPhone en Apple Watch die te krijgen is voor 99 cent.

Lees meer: