De kogel is door de kerk. Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft de in India geboren Satya Nadella benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter.

Hij volgt topman Steve Ballmer op, die in augustus zijn vertrek aankondigde.

Zijn benoeming gaat met directe ingang in, aldus Microsoft dinsdag. Nadella was eerder bij Microsoft onder meer verantwoordelijk voor de clouddiensten. Hij werkt sinds 1992 bij ’s werelds grootste softwarebedrijf.

“Tijdens deze periode van transformatie is er geen beter persoon om Microsoft te leiden dan Satya Nadella”, aldus Microsoft-oprichter Bill Gates in een toelichting.

De rol van Gates bij Microsoft zal veranderen van voorzitter in technologisch adviseur om zo meer tijd te kunnen besteden aan het bedrijf. John Thompson neemt de functie van Gates als voorzitter over.

Geboren Indiër Nadella gaat Micrsoft leiden

Nadella werd in 1967 geboren in de Indiase stad Hyderabad en werkte voor zijn komst naar Microsoft bij Sun Microsystems. Zijn benoeming wordt gezien als een veilige keuze om Microsoft de overgang te laten maken naar software voor mobiele apparaten en diensten via het internet, en weg te leiden van de krimpende pc-markt.

Verder zal Nadella de integratie van de mobieltjesdivisie van het Finse Nokia in goede banen moeten leiden. Als die overname eenmaal is afgerond, zal Microsoft wereldwijd circa 130.000 werknemers in dienst hebben.

In de afgelopen maanden werden verschillende kandidaten genoemd om de nieuwe bestuursvoorzitter van Microsoft te worden. Zo werd Ford-topman Alan Mulally gezien als een mogelijke kandidaat, net als de voormalige Nokia-bestuursvoorzitter Stephen Elop en Ericsson-baas Hans Vestberg.

Ballmer was sinds 2000 bestuursvoorzitter en volgde in die functie Gates op, die de eerste topman van het in 1975 opgerichte Microsoft was. Ballmer blijft aan als bestuurslid van Microsoft.

Andere rol Bill Gates

Ingewijden berichtten maandag al tegenover persbureau Bloomberg dat Gates zou aansturen op een andere rol en zich meer wilde richten op de productontwikkeling.

Juist bij de productontwikkeling heeft Microsoft soms moeite om de strijd om de consument succesvol aan te gaan met Google, Facebook en Apple. Het bedrijf slaagt er minder goed in om nieuwe producten te ontwikkelen waar consumenten geld aan willen uitgeven. Vooral op het gebied van mobiele apparaten en internetdiensten loopt Microsoft achter.

Door het ontwikkelen van revolutionaire producten legde Gates de basis voor de dominantie van Microsoft op de pc-markt sinds de jaren negentig van de vorige eeuw. Het is wel de vraag of hij kan inspringen op het feit dat de pc steeds minder centraal is komen te staan.

Gates bekleedde de functie van zware president-commissaris (chairman) al 33 jaar. Hij trad in het jaar 2000 terug als uitvoerend topman (chief executive officer), en had daarna de leiding over de ontwikkeling van software bij Microsoft. In 2008 hield hij daarmee op, om zich volledig te kunnen wijden aan zijn filantropische stichting, de Bill & Melinda Gates Foundation.