Michael van Gerwen is een van de beste darters ter wereld. De drievoudig wereldkampioen heeft in zijn carrière tot nu toe 10  miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar gegooid – veel meer dan Raymond van Barneveld.

De 32-jarige Brabander woont in een villa van 1,2 miljoen euro in Vlijmen, met rieten dak en buitenzwembad.

Maar in zijn tienerjaren, toen zijn dartcarrière nog in de kinderschoenen stond, kon Van Gerwen alleen dromen van zo’n luxe woning. Hij werkte toen als tegelzetter en kwam weleens binnen bij bekende Nederlanders, zoals voetballegende Dennis Bergkamp. ‘Mighty Mike’ betegelde de badkamer van de oud-speler van Ajax en Arsenal, vertelde hij ooit tegen de Britse Metro.

“Hij woonde in een gigantisch huis. Zelfs zijn badkamer was gigantisch”, aldus Van Gerwen. “Het was echt prachtig en ik dacht daar nooit ook maar bij in de buurt te komen, want mijn doorbraak als darter liet op zich wachten.”

Michael van Gerwen werd vroeger gepest

Van Gerwen had het moeilijk als tiener. Hij werd gepest op de middelbare school en woog op zijn vijftiende 133 kilo. Hij werd zelfs een half jaar opgenomen in een obesitaskliniek.

"Ik ben jarenlang gepest. Altijd achter m'n rug. Je hoort 't, je voelt 't. Uitgelachen bij het klimrek op school. Niet gevraagd worden bij het dansen op discofeestjes van school", zei Van Gerwen in 2016 tegen het AD. "Wat deed ik destijds? Ik ging het weg eten. Het was een moeilijke tijd, een worsteling, maar ik ben er alleen maar sterker van geworden."

Darts was een manier voor Van Gerwen om terug te slaan. Hij bleek goed in het spelletje en gold al snel als een van de grootste talenten van Nederland.

Razendsnelle opmars van Van Gerwen

Tijdens de International Darts League in 2006 klopte hij voor het eerst op de deur door de ervaren Engelsman Martin Adams te verslaan met een gemiddelde van 108 punten per beurt. Een jaar later gooide Van Gerwen op zijn zeventiende voor het eerst in zijn carrière een 9-darter live op televisie, in een pot tegen Van Barneveld.

Er volgde even een dip, maar in 2014 pakte hij eindelijk zijn eerste wereldtitel bij de dartsbond PDC. Drie jaar later herhaalde hij dat kunstje en begin 2019 was hij opnieuw de beste.

Van Gerwen is ondanks zijn relatief jonge leeftijd een van de grootste darters ooit. Elk toernooi waar hij verschijnt, is hij automatisch een van de kanshebbers. The New York Times noemde hem niet voor niets de "Michael Jordan van het darten".

Lees meer over Michael van Gerwen: