De NS heeft stilletjes een verandering doorgevoerd waardoor mensen met een kortingskaart buiten de spits ineens geen korting meer hebben, terwijl ze daar wel voor hebben betaald.

Dat zit zo.

Reizigers met een dalurenkaart of een voordeelurenabonnement kunnen reizen met 40 procent korting als ze inchecken buiten de spits. Maar als de reis begint tijdens de spits (06.30 tot 09.00 uur en 16.00 uur tot 18.30 uur) betalen ze het volle pond.

Vóór 1 september konden mensen op een overstapstation snel uit- en weer inchecken, waarmee ze hun reis in tweeën opknippen. Voor het eerste deel tijdens de spits betalen ze dan het volle tarief, en voor het tweede deel buiten de spits reizen ze met 40 procent korting.

Kortingsbeleid NS

Maar de NS heeft per 1 september het beleid gewijzigd, schrijft de Volkskrant. Er moet nu minstens 35 minuten tussen het in- en uitchecken zitten. Daardoor zouden reizigers die buiten de spits van hun korting gebruik willen maken, lang moeten wachten op een overstapstation.

De NS heeft de regels veranderd om een probleem van een andere groep op te lossen die juist met korting reist tijdens de spits. Op twaalf stations in Nederland, zoals bijvoorbeeld Amsterdam Muiderpoort, Bijlmer Arena en Hilversum, moeten reizigers langs de poortjes om bij het andere spoor te komen. Dat betekent dat ze opnieuw moeten inchecken buiten de spits, waardoor ze het tweede deel van de reis het volle tarief betalen.

“Zij waren onterecht veel geld kwijt”, aldus een NS-woordvoerder tegenover RTLZ. “Zo’n 20.000 mensen hadden daar last van, dat vonden we echt een probleem.”

Lees ook op Business Insider

Klachten

Bij reizigersorganisaties komen veel klachten binnen over de wijziging. Volgens de NS ondervindt slechts een klein deel van de reizigers nadeel, maar Rikus Spithorst van Beter OV zegt tegen de Volkskrant dat de NS geen idee geeft “of er nu veel meer reizigers geholpen zijn”.

Volgens de NS zijn er twee oplossingen voor het probleem, al zijn die niet erg elegant. Reizigers kunnen een tweede ov-chipkaart kopen voor 7,50 euro en daarmee het eerste deel van de reis voltooien. Voor het tweede deel kun je dan gebruikmaken van je kortingskaart en zo de wachttijd tussen het uit- en inchecken vermijden. Oplossing twee is een e-ticket aanschaffen voor het gedeelte in de spits.

De Volkskrant heeft voor een deel van de reizigers nog een derde mogelijkheid. Check uit bij de NS, check in bij een andere vervoerder als Arriva, Syntus of Veolia, check weer uit bij die andere vervoerder, wacht twee minuten en check weer in bij de NS. Nu kun je wel met korting reizen. Maar dit werkt dus alleen op overstapstations waar een andere vervoerder rijdt.

LEES OOK: Flixbus: sneller en goedkoper dan de NS, maar het loopt nog geen storm