• Met de omslag op de huurmarkt is in potentie een jaarlijkse productie van zo’n 14.000 nieuwe huurwoningen voor het middensegment haalbaar.
  • Voor woningcorporaties liggen er mogelijkheden om de benodigde investeringen te doen, maar de bal ligt niet alleen bij hen, zo constateren analisten van ING.
  • Meer dan de helft van de corporaties heeft last van een gebrek aan bouwgrond en lange vergunningsprocedures.
  • Lees ook: Wanneer ouderen doorstromen naar andere woningen komen er weer meer gezinswoningen vrij voor starters.

Woningcorporaties kunnen weer meer huurwoningen in het middensegement gaan bouwen, waar zij zich jarenlang vooral op sociale huur hebben gefocust. Er zijn echter nog wel beren op de weg om echt verder te kunnen versnellen.

Voor de corporaties ligt er vooral een sleutelrol bij de ontwikkeling van meer middenhuurwoningen, zo schrijven analisten van ING in een rapport over de ontwikkelingen in de huursector. Dat zijn woningen met huren die iets boven de grens van sociale huurwoningen liggen. Die grens ligt momenteel op afgerond 763 euro per maand.

Jarenlang bouwden de corporaties hun middenhuurbezit juist steeds verder af. Het was voor hen ook lastig nieuwe middenhuur te ontwikkelen door de kerntaak van sociale huur in de Woningwet 2015 en de zogeheten markttoets.

Steeds meer woningen in het middensegment verschoven de afgelopen jaren bovendien door huurverhogingen naar het dure segment. Zo kwamen er alleen aan de bovenkant en onderkant van de markt aandeel bij. Het aandeel van middenhuur bij de corporaties was in 2015 nog bijna de helft; in 2020 was dit echter slechts 25 procent. 

Corporaties kunnen weer meer als projectontwikkelaar optreden

De geplande investeringen in middenhuur zijn al flink opgevoerd, constateren analisten van ING. Corporaties hebben voor de komende vijf jaar (2021 tot en met 2025) €2,5 miljard aan investeringen in nieuwe middenhuurwoningen in hun plannen staan.

Met deze plannen zijn corporaties echter nog steeds maar goed voor zo'n 2000 nieuwe middenhuurwoningen per jaar. ING ziet echter veel meer ruimte voor de verhuurders.

Als je kijkt naar de geschatte maximale leencapaciteit, is volgens de bank financieel gezien een aantal van zo’n 14.000 nieuwe middenhuurwoningen per jaar haalbaar voor corporaties. Dat ligt dus een stuk hoger en in potentie kunnen de corporaties dus veel bijdragen.

Om door te kunnen pakken zijn niet alleen de eigen investeringsmogelijkheden van corporaties belangrijk. Er is nog maar beperkt beschikbare bouwgrond en vergunningsprocedures zijn relatief lang. Hier is dus een lange adem nodig.

Woningcorporaties en middenhuur, bron: ING
Woningcorporaties en middenhuur, bron: ING

Bouwtrajecten kunnen sneller van de grond komen door weer eigen ontwikkelexpertise in huis te halen. Deze kennis is inmiddels vaak geheel of gedeeltelijk afgebouwd. Waar mogelijk zou dit in een aparte BV kunnen, denkt de bank. Als voorbeeld geldt bijvoorbeeld de succesvolle ontwikkeling op het Zeeburgereiland in Amsterdam.

Verder kunnen corporaties in groter verband bouwtrajecten vereenvoudigen. Samenwerking met andere corporaties, provincie, gemeente en marktpartijen zorgt voor meer inkoopkracht en maakt grootschaliger en kortere bouwtrajecten mogelijk. 

LEES OOK: De Kamer van Koophandel ziet een flinke toename van starters in de bouw en de groothandel