• De familie Murdoch heeft een omvangrijk media-imperium, met onder meer Fox News, The Wall Street Journal en The Times of London. Hun vermogen wordt geschat op 17,4 miljard dollar.
  • De 89-jarige patriarch Rupert Murdoch erfde op 22-jarige leeftijd een Australische krant en bouwde sindsdien zijn imperium uit.
  • Murdoch is vier keer getrouwd en heeft zes kinderen uit die huwelijken.
  • De strijd om Murdoch op te volgen, wordt publiekelijk uitgevochten. De gedoodverfde opvolger, zoon James, stapte eind juli op als bestuurslid bij moederbedrijf News Corp.
  • Volgens geruchten vormt de Murdoch-clan de inspiratie voor de succesvolle HBO-dramaserie ‘Succession’.

Hun fortuin heeft de familie Murdoch te danken aan een bescheiden media-imperium dat ontstond in de jaren vijftig.

Rupert Murdoch in de jaren 60. Foto: Keystone/Hulton Archive/Getty Images
Rupert Murdoch in de jaren 60. Foto: Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Patriarch Rupert Murdoch erfde in 1952 een keten Australische kranten van zijn vader. Keith Murdoch was een oorlogscorrespondent die het slagveld verruilde voor een rol als uitgever. Zoon Rupert was 22 jaar oud en net afgestudeerd van Oxford University toen zijn vader overleed.

De jonge Murdoch dreef de verkoopcijfers van zijn kranten op door zich te richten op schandaalverhalen. Dit succes maakte het mogelijk om zijn imperium verder uit te breiden.

In 1964 lanceerde Murdoch de eerste landelijke krant van Australië, The Australian. Een decennium later nam hij titels als de Britse News of The World en The Sun over. In 1996 richtte Murdoch Fox News op.

Volgens The New York Times was het geheim van Murdochs succes zijn meedogenloosheid. Zijn imperium groeide zo snel "deels omdat hij zijn platform meedogenloos gebruikte om politieke leiders, waar hij een voorkeur voor had, aan de macht te helpen. Om hen vervolgens te gebruiken om zijn bereik te vergroten."

Elke keer als Murdoch een nieuwe markt betrad, gebruikte hij dezelfde strategie. Zijn mediatitels brachten 'pikante' content die niemand anders durfde te publiceren. Denk bijvoorbeeld aan de topless vrouwen op pagina drie van The Sun.

Jaren later kwamen de Engelse kranten van Murdoch in opspraak door een afluisterschandaal. Murdoch verdiende hiermee een nieuwe bijnaam: 'the dirty digger'.


Rupert Murdoch (89) staat aan het hoofd van het familie-imperium.

Rupert Murdoch in 2017. Foto: Reuters
Rupert Murdoch in 2017. Foto: Reuters

De naam Murdoch is synoniem met media en invloed. Zijn imperium bestaat uit machtige mediaorganisaties als The Wall Street Journal, Fox News, The Times of London, en andere televisienetwerken en kranten verspreid over de wereld.

Nu Murdoch richting de negentig jaar gaat, komen de vragen over zijn opvolging. De afgelopen vijf decennia is Murdoch vier keer getrouwd en kreeg hij zes kinderen die allemaal betrokken zijn bij het familiebedrijf.

In 2019 verkocht Murdoch 21st Century Fox aan Disney voor 71,3 miljard dollar. Zelf streek hij 12 miljard aan winst op, die hij verdeelde over zijn zes kinderen.

Zoons James en Lachlan worden al lang gezien als de opvolgers van hun vader. Die eerste haalde zichzelf onlangs uit de running door zijn bestuursfunctie bij moederbedrijf News Corp neer te leggen. Volgens James bestonden er onoverkomelijke "meningsverschillen over bepaalde redactionele content".

James had eerder al verloren van zijn broer Lachlan, die in het voorjaar aan het roer kwam te staan van het conservatieve en lucratieve Fox News.

We zetten de familiestamboom en de mogelijke opvolging van de steenrijke patriarch voor je op een rij:


James Murdoch, de gedoodverfde opvolger van zijn vader, stapte onlangs op bij News Corp.

James Murdoch. Foto: Bryan Bedder/Getty Images voor National Geographic
James Murdoch. Foto: Bryan Bedder/Getty Images voor National Geographic

James, de 47-jarige zoon van patriarch Murdoch, diende op 31 juli zijn ontslag in bij het bestuur van News Corp. Zijn ontslagbrief bestond uit twee zinnen: 'Ik neem ontslag vanwege meningsverschillen over bepaalde redactionele content die gepubliceerd is bij organisaties van News Corp, en ook vanwege andere strategische beslissingen.'

James' ontslag komt zes maanden nadat hij zware kritiek uitte op News Corp en Fox News vanwege het promoten van klimaatontkenning tijdens de hevige Australische bosbranden tussen 2019 en 2020. Hierbij kwamen 34 mensen om het leven en werden 5.900 gebouwen en bijna 20 miljoen hectare aan land verwoest door de vlammen.

James is veel liberaler dan zijn vader en doneerde samen met zijn vrouw Kathryn onlangs een miljoen dollar aan de presidentscampagne van de Democratische kandidaat Joe Biden. James en zijn vrouw zijn sinds 2000 getrouwd en hebben samen drie kinderen.

Voor zijn vertrek werd James gezien als de meest waarschijnlijke opvolger van zijn vader. Hij was tussen 2015 en 2019 de CEO van 21st Century Fox, dat in maart 2019 verkocht werd aan Disney. James is zijn hele volwassen leven betrokken geweest bij het familiebedrijf.

Vorig jaar lanceerde James zijn eigen investeringsfirma, Lupa Systems. Het bedrijf investeerde in het kunstplatform dat de prestigieuze beurs Art Basel organiseert. James kreeg hiermee een bestuursfunctie bij het bedrijf.

Ook bij Tesla zit hij in het bestuur. James was even kandidaat om Elon Musk te vervangen als bestuursvoorzitter, maar die rol ging naar Robyn Denholm.


Lachlan Murdoch wordt nu gezien als de meest waarschijnlijke opvolger van Rupert Murdoch.

Lachlan Murdoch. Foto: EPA
Lachlan Murdoch. Foto: EPA

Lachlan (48) is de oudste zoon van Rupert Murdoch. Tussen 2014 en 2019 was hij mede-bestuursvoorzitter van 21st Century Fox, tot de verkoop van het bedrijf aan Disney.

Na het sluiten van de Disney-deal, werd Lachlan tot CEO van Fox Corporation benoemd. Dit is de arm van het Murdoch media-imperium dat Fox News en Fox Sports behelst. Met deze benoeming lijkt de opvolgingsstrijd tussen Lachlan en zijn broer James beslecht te zijn. (Ze wisselden de afgelopen jaren meerdere keren van plaats als favoriet van hun vader).

Net als zijn vader begon Lachlan op zijn 22ste met zijn carrière, en kreeg hij een keten Australische kranten onder zich. Toen hij de dertig bereikte, was hij operationeel vicedirecteur bij News Corp. Volgens The New York Times zagen zijn collega's hem in die tijd vooral als 'verwend'. 

In 2005 verliet Lachlan News Corp. Voor velen was dit een teken dat James de opvolgingsstrijd zou winnen. Maar in 2015 keerde hij weer terug. Samen met zijn broer James stootte Lachlan de machtige Fox News-topman Roger Ailes van zijn troon. Die moest het televisienetwerk verlaten na verschillende rechtszaken tegen hem vanwege seksuele intimidatie.

Lachlan is sinds 1999 getrouwd met Sarah O' Hare. Ze hebben samen drie kinderen.


Elisabeth Murdoch is betrokken bij het familiebedrijf, maar is geen grote speler in de opvolgingsstrijd.

Elisabeth Murdoch. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images
Elisabeth Murdoch. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images

Elisabeth (51) is de tweede dochter van vader Rupert. Ze mag zich met recht zelf ook mediamagnaat noemen. Zij bezat en runde haar eigen televisieproductiemaatschappij Shine in het Verenigd Koninkrijk, totdat ze het bedrijf in 2011 voor 546 miljoen dollar aan haar vader verkocht. Met de verkoop kreeg ze een bestuurszetel bij News Corp en mocht ze 201 miljoen dollar in eigen zak steken.

Elisabeth is ook de medeoprichter van de succesvolle productiemaatschappij Sister. Het is de studio achter spraakmakende series als Chernobyl en Broadchurch.

Elisabeth heeft vier kinderen: twee met haar eerste echtgenoot Elkin Pianim en twee met haar tweede echtgenoot Matthew Freud. In 2017 trouwde ze voor een derde keer, dit keer met kunstenaar Keith Tyson.


James, Lachlan en Elisabeth delen dezelfde moeder: Anna Murdoch Mann.

Rupert Murdoch met zijn kinderen Lachlan, James en Elisabeth, samen met zijn tweede vrouw Anna Murdoch, bij hun huis in New York City in 1989. Foto: Peter Carrette Archive/Getty Images
Rupert Murdoch met zijn kinderen Lachlan, James en Elisabeth, samen met zijn tweede vrouw Anna Murdoch, bij hun huis in New York City in 1989. Foto: Peter Carrette Archive/Getty Images

In 1967 trouwde Rupert met de Schotse journalist Anna Murdoch Mann. Zijn tweede huwelijk, dat na ruim dertig jaar eindigde in 1999. Samen kregen ze drie kinderen: Elisabeth, Lachlan en James.

Rupert heeft ook nog een dochter uit zijn eerste huwelijk. Tijdens de scheiding vocht Anna Murdoch Mann ervoor dat haar kinderen samen met deze oudste Murdoch-telg de enige begunstigden zouden zijn van het familiefortuin.


Prudence Murdoch is Ruperts oudste dochter, en het enige kind uit zijn eerste huwelijk.

Prudence Murdoch op de bruiloft van haar vader en Jerry Hall. Foto: Neil Mockford/Alex Huckle/Getty Images
Prudence Murdoch op de bruiloft van haar vader en Jerry Hall. Foto: Neil Mockford/Alex Huckle/Getty Images

Het Australische model Patricia Booker is de moeder van Prudence Murdoch. Zij en Rupert trouwden in 1956 en scheidden in 1966.

Prudence (62) heeft zich grotendeels buiten de opvolgingsstrijd van de Murdochs gehouden. Maar zij en haar man, Alasdair Macleod, zijn wel betrokken bij het familiebedrijf. Samen hebben ze drie kinderen.

Een profiel in Vanity Fair beschreef Prudence in 2008 als 'het kind waar Murdoch het beste mee kan opschieten - of althans, het kind waar hij het minste van te vrezen heeft.'


Wendi Deng was Rupert Murdochs derde vrouw.

Murdoch en Deng. Foto: Evan Agostini/Getty Images
Murdoch en Deng. Foto: Evan Agostini/Getty Images

Deng, nu 51, is 37 jaar jonger dan Rupert Murdoch. Ze ontmoetten elkaar in Hong Kong. Ze werkte bij een lokaal televisienetwerk van Murdoch. Deng werkte ook als filmmaker en als consultant voor MySpace in China.

Deng en Murdoch trouwden in 1999 aan boord van Murdochs jacht, een paar weken nadat zijn scheiding met Anna Murdoch Mann rond was.

Tot op de dag van vandaag blijven hardnekkige geruchten bestaan dat zonen James en Lachlan probeerden het huwelijk te blokkeren. Deng en Murdoch waren 14 jaar getrouwd. Hun breuk zou bespoedigd zijn door roddels over een affaire tussen Deng en voormalig Britse premier Tony Blair.

Deng is ook bevriend met Ivanka Trump. Volgens The Wall Street Journal waarschuwden Amerikaanse inlichtingendiensten Trumps' echtgenoot Jared Kushner dat Deng - na haar scheiding van Murdoch - hun vriendschap zou kunnen gebruiken om de 'belangen van de Chinese overheid' te behartigen.


Murdoch en Deng hebben twee dochters samen, Grace en Chloe.

Rupert Murdoch met dochters Grace en Chloe, samen met zijn derde vrouw Wendi Deng. November 2019. Foto: Steven Ferdman/Getty Images
Rupert Murdoch met dochters Grace en Chloe, samen met zijn derde vrouw Wendi Deng. November 2019. Foto: Steven Ferdman/Getty Images

Grace (19) en Chloe (17) zijn begunstigden van het Murdoch media-imperium, maar hebben geen stem in het bedrijf. Zij zijn de laatste van de zes kinderen van Murdoch.

Grappig weetje: hun peetouders zijn actrice Nicole Kidman en acteur Hugh Jackman.


Rupert Murdoch trouwde in 2016 met Jerry Hall.

Rupert Murdoch en vrouw Jerry Hall tijdens de Vanity Fair Oscars-afterparty in 2019. Foto: Reuters/Danny Moloshok
Rupert Murdoch en vrouw Jerry Hall tijdens de Vanity Fair Oscars-afterparty in 2019. Foto: Reuters/Danny Moloshok

Hall (64), een voormalig model en actrice uit Texas, is Murdochs vierde vrouw.

De twee leerden elkaar kennen toen zij in Australië een rol vertolkte in het toneelstuk 'The Graduate', naar de befaamde film met Dustin Hoffman. Voor haar huwelijk met Murdoch was ze getrouwd met Mick Jagger, waarmee ze vier kinderen heeft.


Begin dit jaar werd duidelijk dat het verkochte 20th Century Fox door Disney is omgedoopt tot 20th Century Studios. Daarmee snoept Disney weer een stukje van de Murdoch-erfenis af. Wie vanuit de familie straks mag zorgen dat de vlam brandende blijft is de vraag, maar voorlopig lijkt Lachlan Murdoch de hoogste ogen te gooien.

Lees ook: