• Apple kondigde op 18 oktober de nieuwe MacBook Pro 14- en 16-inch aan, met nieuwe M1 Pro- en M1 Max-processoren.
  • De computers tonen dat Apple naar gebruikers luistert en geven de fans van het merk precies waar ze al jaren om vragen.
  • De supersnelle processoren zijn leuk, maar er zijn vijf andere redenen om een nieuwe MacBook Pro te kopen.

Jarenlang werkte Apple aan een eigen idee van een professionele laptop. Volgens het bedrijf was dat een computer met een groot scherm, een raar toetsenbord en heel weinig mogelijkheden om randapparatuur aan te sluiten. Kortom, Apple deed een poging om de minimalistische visie van het bedrijf te verwerken in een computer waarbij het niet paste. Ook was het precies het tegenovergestelde van wat gebruikers wilden.

Professionele gebruikers klagen daarom al jaren over de rare keuzes die Apple maakte voor de MacBook Pro’s. Neem het verwijderen van de geliefde MagSafe-connector waardoor je laptop op je bureau bleef staan als er iemand per ongeluk een ruk aan je oplaadsnoer gaf. Of het verwijderen van de functietoetsen in ruil voor een touchscreen. Of dat je ineens een dongle nodig had om simpele dingen als een beeldscherm of een kaartlezer aan te sluiten.

Gelukkig presteerde Apple’s MacBook Pro’s wel erg goed als het op brute kracht en draagbaarheid aankwam. Op die vlakken was er geen echte concurrentie op de markt.

Met de introductie van de nieuwe MacBook Pro’s draaide Apple een hoop van de rare beslissingen terug en luisterde het naar de eindgebruiker en diens wensen.

De machtige M1 Pro- en M1 Max-processoren zijn leuk, en zullen veel professionele gebruikers over de streep trekken om een investering van minimaal 2.249 euro te verantwoorden. Maar ik kies voor de nieuwe MacBook Pro om vijf andere punten. Ik deel ze met je.

Apple MacBook Pro MagSafe. Afbeelding: Apple
Apple MacBook Pro MagSafe. Afbeelding: Apple

1. MagSafe is terug

Het klinkt misschien onbenullig, maar ik ben zo blij met mijn oude MacBook Pro die nog steeds oplaadt via een MagSafe II-oplader. De magnetische connector heeft een duikvlucht van bureau naar grond al meerdere keren voorkomen, en dat is wat waard als je met een laptop van meer dan 2.000 euro werkt. De terugkeer van de magnetische connector op de tot wel 6.839 euro kostende MacBook Pro is dan ook belangrijker dan je zou denken.

De MagSafe-connector was een van de dingen die Apple-laptops vroeger uniek maakte. De keuze om deze te verwijderen voor een onhandige USB-C-aansluiting, was dan ook op z'n minst raar te noemen. Geen enkele gebruiker die ooit met de MagSafe werkte, kon deze verandering waarderen. Waarom het zo lang duurde voordat Apple deze weer herintroduceerde is dan ook een raadsel.

Ben je geen fan van MagSafe? Dan heb je geluk, want je kunt ook gewoon via een van de Thunderbolt-poorten opladen. Zo kan je toch nog het risico lopen dat je enorm dure laptop een duikvlucht maakt.

Apple MacBook Pro 16 Liquid Retina XDR. Afbeelding: Apple
Apple MacBook Pro 16 Liquid Retina XDR. Afbeelding: Apple

2. 120 Hz ProMotion Liquid Retina XDR

Het scherm is het onderdeel van de laptop waar je de hele dag naar kijkt, dus dat moet goed zijn. En met de nieuwe MacBook Pro's laat Apple zien dat het nog steeds heer en meester is op dat gebied.

De Liquid Retina XDR-technologie, oftewel Mini-LED-technologie, in het 14,2- of 16,2-inch scherm is wellicht beter dan OLED en geeft een ongekend contrast. Daarnaast kan het onmogelijk inbranden en heeft het een goede lichtopbrengst (tot wel 1.600 Nits). Dat maakt het op zichzelf al een fantastisch scherm, maar Apple gaat nog een stapje verder en doet daar gooit daar de ProMotion-technologie bovenop.

Lees ook: Wat is mini-LED en waarom is het misschien wel beter dan OLED?

ProMotion is Apple-taal voor een scherm dat op variabele verversingssnelheden kan werken. Dat betekent dat als je een website leest, het beeld zich 24 keer per seconde (24 Hz) ververst. Maar gebruik je het scherm intensiever door bijvoorbeeld veel te scrollen of te gamen, dan kan de verversingsnelheid opschalen naar 120Hz. Hierdoor gaat de interactie met de computer soepeler omdat het beeld vloeiender oogt.

Als extra voordeel bespaart de technologie stroom door de verversingssnelheid terug te draaien bij minder zwaar gebruik.

Lees ook: De iPhone 13 krijgt waarschijnlijk een 120Hz-scherm, maar wat is dat en waarom wil je het?

Maar het allerbelangrijkst is misschien wel de XDR (Extreme Dynamic Range), Apple's versie van HDR (High Dynamic Range). Voorheen moest je hiervoor een extern scherm kopen, nu zit het standaard in de laptop. Het geeft de mogelijkheid om heldere beelden en meer kleuren over te brengen.

Apple MacBook Pro poorten. Afbeelding: Apple
Apple MacBook Pro poorten. Afbeelding: Apple

3. De aansluitingen, zo veel aansluitingen

De tijd van een dongle kopen om dingen aan te kunnen sluiten op je MacBook Pro is voorbij. Op de nieuwe MacBook Pro's zitten maar liefst drie USB-4/Thunderbolt 4-poorten, een HDMI-poort en een gleuf waar je SD-kaarten in kunt duwen. En dankzij de MagSafe 3-aansluiting hoef je niet altijd één van die USB-C-poorten vrij te houden om de computer op te laden.

En vergeet de 3.5 mm-jack voor een koptelefoon niet. Gezien deze niet meer op iPhones en iPad zit, zou je bijna verwachten dat Apple deze ook van de laptops verwijdert, maar gelukkig deed het bedrijf dit niet. Sterker nog, het maakte de 3.5 mm-poort extra 'pro', want hij ondersteund nu koptelefoons met hoge impedance. Dat wil zeggen dat je pro-koptelefoons die een helderder geluid leveren kunt gebruiken zonder dat er een extra versterker nodig is.

4. 21 uur batterijduur

Tot wel 17 uur film kijken of 11 uur doelloos scrollen door websites? Yes please! Het kan met de nieuwe Macbook Pro's. In theorie zou je zelfs 21 uur zonder oplader kunnen doorbrengen, maar dat zal je in de realiteit waarschijnlijk nooit halen.

Toch kom je met de nieuwe laptops een gemiddelde werkdag wel door zonder aan een draadje vast te zitten. En heb je iets meer stroom nodig, dan doe je tijdens de lunchpauze de MacBook Pro even aan de lader. In een half uurtje laadt hij er 50 procent bij. Moet je wel de optionele 96W-oplader kiezen als je het instapmodel MacBook Pro met de M1 Pro-processor koopt.

Apple MacBook Pro toetsenbord. Afbeelding: Apple
Apple MacBook Pro toetsenbord. Afbeelding: Apple

5. Het doodnormale toetsenbord

Als iemand die heel veel typt, is een goed toetsenbord enorm belangrijk voor mij. Het is een van de redenen waarom ik al heel lang geen nieuwe MacBook Pro heb gekocht. Ik bleef stug hopen dat Apple tot inkeer zou komen en ooit weer een echt toetsenbord in een MacBook zou plaatsen.

Het kostte jaren geduld, maar dat wordt nu extra beloond met een toetsenbord waar ik het liefst op typ: één met volledige key-travel. Dat houdt in dat het toetsenbord op de MacBook Pro net zo lekker tikt als een extern toetsenbord. Nu maar hopen dat de toetsen blijven zitten en niet al te snel slijten...

Daarnaast ben ik verslaafd aan de function-keys/sneltoetsen bovenaan mijn toetsenbord. De touchbar, die leuk leek maar bij niemand in de smaak viel, was een gimmick. Ik ben dan ook heel blij dat Apple dat onderdeel verwijderde.

Meer over Apple lezen? Check deze artikelen: