• Apple gebruikt een eigen oplaadkabel en aansluiting, ook wel bekend als ‘Lightning’.
  • De smartphonegigant moet misschien alle iPhones voorzien van een USB-C-poort als een nieuw voorstel van de Europese Unie doorgaat.
  • Apple heeft in dat geval twee jaar de tijd om over te stappen. Maar het bedrijf zou er ook voor kunnen kiezen om volledig in te zetten op draadloos opladen.

Apple’s iPhone staan bekend om hun gebruik van eigen kabels en aansluitingen. Maar daar komt wellicht een einde aan. De Europese Unie werkt aan een voorstel dat eist dat elke smartphone die in de EU wordt verkocht voorzien is van een USB-C-aansluiting. Als die aangenomen wordt, moet Apple afscheid nemen van de Lightning-poort.

“USB-C wordt de standaard aansluiting voor alle smartphones, tablets, camera’s, koptelefoons, draagbare speakers en draagbare gameconsoles”, staat er in het voorstel van de Europese Unie. “Als toevoeging daarop, stelt de commissie voor om opladers niet meer standaard bij elektronica te verkopen.”

Als het Europese Parlement instemt, hebben elektronicafabrikanten 24 maanden de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. Voor nu gaat het nog om de aansluiting op de telefoon, maar later dit jaar komt er ook een soortgelijk voorstel voor de oplader.

Het overgrote deel van consumenten elektronica is al voorzien van een USB-aansluiting. Alleen Apple blijft achter en wordt daarom mogelijk extra hard getroffen door het voorstel. Het bedrijf uit Cupertino gebruikt USB-C al wel voor iPads en MacBooks.

De EU wil dat alle smartphones een USB-C aansluiting krijgen en zonder lader geleverd worden. Afbeelding: EU
De EU wil dat alle smartphones een USB-C aansluiting krijgen en zonder lader geleverd worden. Afbeelding: EU

De reden voor de standaardisatie is tweedelig volgens de Europese Commissie: "Het moet het gebruiksgemak voor consumenten verbeteren, maar ook milieuvervuiling verminderen."

Apple laat in een statement weten dat het het eens is met de redenen die de EU aankaart, maar dat het de aanpak niet goed vindt. "We delen het streven van de Europese Commissie om het milieu te beschermen. We maken ons zorgen dat strenge regelgeving die slechts één type aansluiting verplicht stelt, innovatie eerder verstikt dan aanmoedigt. Dat zal op zijn beurt consumenten in Europa en over de hele wereld schaden."

Ook liet Apple eerder al weten dat het tegen het voorstel was omdat het voorzag dat mensen massaal hun Lightning-kabels zouden moeten weggooien. Iets wat een flinke berg e-afval oplevert.

Draadloos opladen als uitweg voor Apple

Maar Apple en andere elektronicafabrikanten hebben een manier om de nieuwe regelgeving van de EU te omzeilen: draadloos opladen. "Als het apparaat in staat is om op te laden via een draadloze verbinding, dan is er geen reden om een USB-C-aansluiting in te bouwen," vertelt een woordvoerder van de Europese Commissie aan The Verge.

Toine Manders van het CDA laat tegenover RTL Nieuws weten dat hij blij is met het voorstel, maar dat het misschien te laat komt. "Er wordt geen standaard voor draadloos laden vastgelegd. Zo reguleren we vooral het verleden, niet de toekomst."

Op dit moment zijn vooral de duurdere smartphones in staat om draadloos te laden. Maar de technologie verbetert zich snel en er is al een soort van standaard gevonden. Vrijwel elke fabrikant maakt gebruik van de Qi-standaard. Tel daarbij op dat er al langere tijd geruchten rondgaan over een iPhone die alleen draadloos kan opladen, en het lijkt er wel heel sterk op dat we nooit een iPhone met USB-C zullen zien.

Het voorstel van de EU om opladers niet meer standaard bij elektronica te leveren komt wat laat. Apple en Samsung verkopen nieuwe telefoons al zonder oplader en als deze twee giganten het doen, volgt doorgaans de rest. Het is dus aannemelijk dat over twee jaar geen enkele nieuwe telefoon geleverd wordt met een oplader.

Lees meer over de iPhone: