• Apple heeft voor het eerst in jaren nieuwe MacBook Pro’s gepresenteerd: een 14-inch versie en een 16-inch versie.
  • De modellen draaien niet meer op chips van Intel, maar op eigen M1-chips van Apple.
  • De techreus introduceert ook nieuwe AirPods en goedkopere muziekabonnementen

Voor het eerst in vijf jaar heeft Apple een nieuwe MacBook Pro gepresenteerd. Op het maandagavond 19 uur Nederlandse tijd begonnen Apple-event werden twee nieuwe modellen aangekondigd: een 14-inch model en een 16-inch model.

De nieuwe MacBook Pro is uitgerust met verbeterde M1-chips van Apple. Het zijn de eerste modellen van de krachtigste laptop van de techreus die niet langer op chips van Intel draaien, maar op eigen chips.  Goedkopere laptops waren al eerder voorzien van eigen chips. De nieuwe chips moeten zware bewerkingen als het ontwikkelen van software en bewerken van foto’s en video’s makkelijker maken.

De laptop heeft op het eerste oog duidelijke veranderingen ondergaan. Zo is de Touch Bar verwijderd, is er aan beide kanten een reeks poorten te zien en is het ontwerp gestroomlijnd. In navolging van de iPad Pro heeft de MacBook Pro nu ook een dun miniled-scherm.

Ook de MagSafe-aansluiting is terug. Daarbij wordt de laadkabel magnetisch aan de MacBook geklikt, zodat die niet kan losschieten.

In Nederland gaat de goedkoopste 14-inch versie 2.249 euro kosten en de 16-inch MacBook Pro heeft een vanafprijs van 2.749 dollar. Ze zijn vanaf 26 oktober verkrijgbaar.

Nieuwe airpods en goedkopere muziek

Apple introduceerde maandagavond ook een nieuwe versie van zijn draadloze koptelefoon AirPods. Ze hebben een nieuw ontwerp en betere speakers waardoor ze een beter geluid moeten geven. Bovendien zijn de oordopjes zweet- en waterdicht en kunnen ze volgens Apple langer muziek afspelen voordat de batterij leeg is.

Apple kwam ook met een goedkoper abonnement op zijn muziekstreamingdienst Apple Music, dat alleen via digitale assistent Siri te bedienen is. Daar vraagt Apple in de VS ongeveer 5 dollar voor, de helft van het normale abonnement. Het nieuwe abonnement is voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar.

Verder voorzag Apple zijn slimme speaker HomePod Mini van drie nieuwe kleuren. Naast wit en zwart zijn de luidsprekers nu ook in geel, oranje en blauw verkrijgbaar.

LEES OOK: 12 producten en features van Apple die zijn geflopt