• iOS 15 is sinds 20 september te downloaden en zit vol vernieuwingen.
 • De update brengt onder meer een nieuwe focusmodus, een nieuwe Weer-app, een vernieuwing van de Safari-browser en uitbreidingen voor FaceTime.
 • De tekstscanfunctie Live Text in de camera-app werkt officieel nog niet in Nederland, maar je kunt het wel activeren.

Wanneer Apple een nieuwe iPhone uitbrengt, betekent het ook dat er een nieuwe update van besturingssysteem iOS klaarstaat.

Dit keer gaat het om iOS 15 dat sinds maandag te downloaden is. Maar voordat je jouw telefoon updatet, nemen we je mee door de belangrijkste vernieuwingen en kun je checken of jouw telefoon überhaupt wel geschikt is voor de nieuwe software.

Om maar gelijk met dat laatste te beginnen: de kans is groot dat jouw iPhone iOS 15 kan draaien. Waarom? Omdat je waarschijnlijk niet rondloopt met een iPhone 6. Alles wat daarna is uitgekomen kan overweg met het vernieuwde besturingssysteem.

Of dat ook soepel gaat, is een tweede. We kunnen ons voorstellen dat een iPhone 6s of 6s Plus wat langzamer gaat werken op iOS 15.

Voor de volledigheid vind je hieronder de volledige lijst met iPhones die iOS 15 ondersteunen:

 • iPhone SE (eerste en tweede generatie)
 • iPhone 6s en 6s Plus
 • iPhone 7 en 7 Plus
 • iPhone 8 en 8 Plus
 • iPhone X
 • iPhone XS en XS Max
 • iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max
 • iPhone 12, 12 mini, 12 Pro en 12 Pro Max
 • iPhone 13 en 13 Pro Max
Portretmodus in FaceTime in iOS 15. Afbeelding: Apple
Portretmodus in FaceTime in iOS 15. Afbeelding: Apple

1. FaceTime

FaceTime liep al geruime tijd achter de feiten aan als je de videobel-app vergelijkt met andere apps. Daar brengt Apple nu verandering in. Ten eerste is het vanaf nu mogelijk om te facetimen met Android-gebruikers. Dit gaat nog met een omweg, via de browser en een speciaal inlogscherm.

Daarnaast zijn er legio nieuwe features toegevoegd zoals bellen met meerdere personen tegelijk die je ook vanuit verschillende richtingen kunt horen. Apple voegt namelijk spacial audio toe aan FaceTime. Dat wil zeggen dat het stemgeluid van de spreker uit de richting van diens locatie op het scherm komt.

En die audio moet met de introductie van iOS 15 ook duidelijker zijn, want er zijn verschillende modi om het stemgeluid uit omgevingsgeluid te filteren. Apple toont dit aan de hand van iemand die prima te verstaan is terwijl er achter haar iemand bezig is met een bladblazer.

Dankzij de nieuwe portretmodus is het ook mogelijk om de achtergrond wazig te maken en alleen de beller scherp in beeld te houden.

Focusmodus in iOS 15. Afbeelding: Apple
Focusmodus in iOS 15. Afbeelding: Apple

2. Focusmodus

Focusmodus is misschien wel de belangrijkste nieuwe feature van heel iOS 15. Het heeft de potentie om de manier waarop jij met je iPhone omgaat drastisch te veranderen. Het stelt je namelijk in staat om, gebaseerd op tijd of locatie, je iPhone volledig in te stellen op de dingen die je dan belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan het blokkeren van apps, blokkeren van meldingen, het instellen voor een uniek startscherm en nog veel meer.

Je kunt maximaal 10 focusmodi instellen en Apple helpt je alvast een handje op weg met vooraf ingestelde varianten Werk, Slaap, Autorijden en Niet Storen. Een persoonlijke focusmodus instellen is eenvoudig en wijst zichzelf met de stappen die Apple je laat doorlopen.

Spotlight in iOS 15. Afbeelding: Apple
Spotlight in iOS 15. Afbeelding: Apple

3. Verbeterde Spotlight

De ingebouwde zoekfunctie van de iPhone heeft een grondige update gekregen in iOS 15. Het kan nu veel meer dan een woord koppelen aan een app, contact, of document. Spotlight, zoals Apple de zoekfunctie noemt, is nu ook in staat om het wereldwijde web direct af te speuren naar geschikte resultaten, maar kan ook jouw foto's en foto's op het internet doorzoeken naar relevante opties.

Ook kan je Spotlight nu makkelijk vanaf het startscherm benaderen door op het scherm naar beneden te swipen. Je hoeft je iPhone dus niet meer te ontgrendelen.

4. Weer

Wij Nederlanders zitten vastgekleefd aan Buienradar dat het zelden bij het juiste eind heeft. Logisch, want Apple's Weer-app was tot nu toe niet echt een goed alternatief.

Als je in iOS 15 de vernieuwde Weer-app opent, krijg je ineens een weelde aan informatie. Je ziet een regenvoorspelling voor jouw precieze locatie, de luchtdruk en luchtkwaliteit, de gevoelstemperatuur, de UV-index en zelfs de luchtvochtigheid. Alleen een wolkenradar ontbreekt nog...

5. Safari

Als je in iOS 15 voor het eerst Safari opent en bovenaan tikt om de url van een website in te typen, gebeurt er helemaal niks. Niet omdat de app niet meer werkt, maar omdat de adres/zoekbalk naar de onderkant van het scherm is verplaatst. Eigenlijk handiger, maar het vereist wel wat gewenning.

De verplaatsing van de balk heeft gevolgen voor hoe je met de app werkt. Zo kun je over de balk naar links en naar rechts swipen om te wisselen tussen de tabbladen die je open het staan. Als je er lang op drukt, dan kun je de openstaande tab ook indelen in een tabgroep. Hiermee kun je overzicht houden tussen de 30 tabs die je maar niet durft te sluiten.

Live Text in iOS 15. Afbeelding: Apple
Live Text in iOS 15. Afbeelding: Apple

Live Text

We wilden eigenlijk Live Text als een van de belangrijkste nieuwe iOS 15-features noemen, maar de functionaliteit werkt helaas nog niet in het Nederlands.

Dat is jammer, want dat houdt in dat je tekst uit afbeeldingen en screenshots niet kunt uitlichten, vertalen of gebruiken voor andere doeleinden. Wanneer de feature wel met de Nederlandse taal overweg kan, is nog niet bekend.

Wil je Live Text toch gebruiken zonder dat deze Nederlands ondersteund, dan hebben een manier voor je waarop je het kunt inschakelen. Hiervoor dien je de volgende stappen te doorlopen:

 1. Ga naar Instellingen
 2. Klik op Algemeen
 3. Klik op Taal en regio
 4. Schakel Livetekst in en accepteer de pop-up
 5. Vervolgens voeg klik je op Voeg taal toe...
 6. Kies hier voor Engels en geef aan dat je Nederlands als taal wilt behouden.
 7. Nu werkt Live Text woorden en zinnen op je foto's en screenshots.

Natuurlijk zijn er nog veel meer nieuwe functies, opties en verbeteringen. Apple heeft ze allemaal op een gigantisch lange website geplaatst die je hier kunt vinden.

LEES OOK: Apple onthult de iPhone 13, een nieuwe iPad mini en… de Apple Watch 7