• De Nederlandse startup LoCoMoGo wil kinderen spelenderwijs leren programmeren met een speelgoedtrein.
  • De trein is een idee van de 28-jarige Kibet Kipkemoi en bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar oud.
  • Een Kickstarter-campagne bereikte al binnen 10 uur het beoogde doel van 10.000 euro. Inmiddels staat de teller boven de 30.000 euro.

De Nederlandse startup LoCoMoGo heeft een speelgoedtrein ontwikkeld om kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud spelenderwijs te leren programmeren. De deze week begonnen campagne op Kickstarter om geld op te halen voor de verdere ontwikkeling van de programmeerbare speelgoedtrein bereikte binnen tien uur het beoogde doel van 10.000 euro. Donderdagavond stond de teller op ruim 34.000 euro.

Oud-student Kibet Kipkemoi van de Universiteit Twente is de drijvende kracht achter LoCoMoGo. Hij zegt tegen Innovation Origins dat de trein meegroeit met het kind, waardoor hij of zij er van vier tot twaalf jaar plezier van heeft:

“De leerervaring begint volledig off-screen met de LoCoMotive en de Color Car. De trein reageert op de kleur van het spoor. Zo knippert hij bijvoorbeeld met de koplampen als hij over een blauwe lijn rijdt. Bij een groene lijn gaat de trein harder rijden. Op deze manier leren de kinderen het ‘als-dan’-principe, het belangrijkste basisprincipe in programmeren.”

Later kunnen kinderen zich verder ontwikkelen via een educatieve app die is gekoppeld aan de trein, waardoor ze tussen hun negende en twaalfde jaar programmeertaal C beheersen, de moeder van de programmeertalen.

LoCoMoGo keert het leerproces om, zegt Kipkemoi tegen Sprout. "Er zijn nu al meerdere codeerproducten voor kinderen op de markt, maar die laten kinderen meteen programmeren en dan pas plezier hebben, terwijl wij het andersom aanpakken. Het kind begint te spelen met de trein en leert langzamerhand programmeren."

Volgens de oorspronkelijk uit Kenia afkomstige Kipkemoi beperken de ambities van zijn bedrijf zich niet alleen tot Nederland: "Met LoCoMoGo willen we alle kinderen wereldwijd een kans geven om te leren programmeren. We zijn nu begonnen met de trein, maar we willen in de toekomst ook ander speelgoed op de markt brengen [...] Mijn stip op de horizon is dat mijn neefjes en hun vrienden in Kenia ook de kans krijgen om te leren coderen", zegt de ondernemer tegen Innovation Origins.

De speelgoedtrein van Locomogo

De nu 28-jarige Kipkemoi kwam tijdens een stage bij het Amsterdamse kinderwagenmerk Bugaboo in contact met zakenman Bas van Kesteren, schrijft Sprout. Samen bedachten ze de programmeerbare speelgoedtrein en richtten ze in februari 2019 LoCoMoGo op.

Inmiddels werken er vijf mensen bij de startup en heeft Van Kesteren alleen nog een rol als adviseur. In januari stond Kipkemoi op techbeurs CES in Las Vegas om de speelgoedtrein te promoten.

Op Kickstarter kunnen geïnteresseerden voor een bedrag tussen de 100 euro en 200 euro alvast een speelgoedtrein bestellen, afhankelijk van hoe uitgebreid het treinpakket is.

Met het crowdfundinggeld kan Kipkemoi aan de slag met de verdere ontwikkeling. Ook krijgt hij een goed idee hoeveel vraag er is naar zijn programmeerbare treinen. De eerste exemplaren worden als alles volgens planning verloopt in november 2020 geleverd.

Lees meer over startups: