‘Beste startup’, ‘beste duurzame product’ en ook nog eens ‘beste van de beste’. Het regende prijzen vorige week op technologiebeurs CES voor Hydraloop, het Friese bedrijf van ondernemer Arthur Valkieser en zijn partner Sabine Stuiver.

“Dat zegt natuurlijk wel iets”, zegt Valkieser, die al bijna vier jaar werkt aan zijn waterzuiveringsmachine. “Toen ik begon, zag ik Zuidwest-Amerika als mijn belangrijkste markt. Nu sta ik hier in Las Vegas. En dan winnen we ook nog eens prijzen.”

De Hydraloop is een apparaat zo groot als een koelkast om in huis grijs water te recyclen. Aan de ene kant gaat er bijvoorbeeld douchewater in, aan de andere kant komt er zuiver water uit om het toilet mee door te spoelen, de wasmachine te draaien of de tuin te besproeien. Zo kan een huishouden 45 procent aan water besparen.

Het bedrijf uit Leeuwarden versloeg vorige week ruim vierduizend andere bedrijven op de grootste techbeurs ter wereld. “De Hydraloop is niet alleen elegant ontworpen, maar ook een geavanceerd waterzuiveringssysteem”, aldus het jurycommentaar.

Hydraloop zuivert water in zes stappen

Geavanceerd is de Hydraloop zeker. Het apparaat zuivert water namelijk zonder filters of membranen, waardoor het onderhoud minimaal is. Net als een cv-ketel kun je ‘m plaatsen en heb je er bijna geen omkijken meer naar. Daarmee onderscheidt het systeem zich van andere waterzuiveringssystemen voor thuis die op de markt zijn.

In zes stappen gaat het water van vuil naar schoon. Eerst laat de Hydraloop het water rusten, waardoor viezigheid naar de bodem zinken of naar het oppervlak drijven. Dat vuil wordt automatisch verwijderd.

Daarna blaast het systeem lucht in het water. De vuildeeltjes hechten zich aan de belletjes, drijven naar boven en met het zeep dat in het water zit - van douche en wasmachine - wordt schuim gecreëerd. Zo wordt het vuil afgeschuimd.

Vervolgens breken micro-organismen overgebleven organisch ­materiaal af in de zogeheten aërobe bioreactor. In een zesde en laatste stap desinfecteert uv-licht het water.

In de onderstaande video laat Sabine Stuiver zien hoe de Hydraloop werkt:

Filters schoonmaken is dus niet nodig, maar sommige onderdelen zijn op een gegeven moment versleten. Het uv-lampje gaat een jaar of vier mee, zegt Valkieser. "En misschien moeten de tanks aan de binnenkant een keer ontkalkt worden met een citroenachtige oplossing, afhankelijk van de regio."

Valkieser was ooit media-ondernemer

Valkieser is geen techneut, maar heeft een verleden als media-ondernemer. Hij is oprichter van United Broadcast Facilities, een audiovisueel bedrijf dat ondersteunende diensten levert bij het maken van tv-producties. Denk aan cameramensen, montage en satellietverbindingen op locatie. In 2001 werd Valkieser zelfs verkozen tot omroepman van het jaar.

Hij is dan al geïnteresseerd in ecologische vraagstukken. "Als je naar de aarde kijkt, dan ziet dat er zo kwetsbaar uit. Dat hebben astronauten zoals Wubbo Ockels ook gezegd", aldus Valkieser, die met name waterschaarste als groot probleem ziet.

"We halen meer water uit de aarde naar boven dan de natuur aan kan vullen. Daarom zakken grondwaterniveaus en moeten we dieper pompen. We mergelen de aarde uit."

Vijf jaar geleden krijgt hij de kans om daar iets aan te doen. Valkieser is dan aandeelhouder van een bedrijf dat een waterrecyclingsysteem ontwikkelt. "Dat is door de bouwcrisis gestopt. Toen heb ik de assets overgenomen", vertelt Valkieser. "Ik zag dat er een noodzakelijke behoefte zou komen aan systemen die slimmer met water omgaan."

Hydraloop is ontwikkeld voor thuis

Valkieser ontwikkelt het filterloze proces om water te zuiveren en laat het systeem in laboratoria testen en certificeren. Daarbij gaat hij uit van de Amerikaanse standaarden voor waterkwaliteit. "Die zijn veel strenger."

Medio 2017 zit een belangrijke test erop: het systeem heeft een jaar zonder onderhoud gedraaid. Dan is al duidelijk dat de Hydraloop een apparaat voor thuis moest worden.

"Er komt schitterend mooi gezuiverd drinkwater uit de douche, het loopt langs je lijf het putje in en daarna is het afvalwater geworden", zegt Valkieser. "De meest economische manier is om het water dan meteen op te vangen en weer op te waarderen, zodat je het op dezelfde locatie nog een keer gebruikt voor toiletspoeling, de wasmachine en de tuin."

Hydraloop

Maar consumenten zetten niet zomaar een groot, lelijk apparaat in hun huis. Dus zorgt Valkieser voor een strak design, waarmee hij zich ook onderscheid van de concurrentie. Dat heeft ook praktische voordelen. "Als het iets is waar je je niet voor hoeft te schamen, dan hoef je het niet ver weg te zetten. Dan is ook het aansluiten simpeler", legt hij uit. "Want je zet het daar neer waar je het het makkelijkst kan aansluiten. In een kast in de gang, onder de trap of in de badkamer."

Interesse in Hydraloop van over de hele wereld

Voor nieuwbouw is de Hydraloop het geschiktst, maar Valkieser heeft ook klanten die bij een renovatie van hun huis rekening houden met het waterzuiveringsapparaat. En in bestaande woningen kan de Hydraloop in de badkamer staan. "Daar heb je een douche en een wc, dan heb je eigenlijk al een gesloten kringloop in een ruimte."

De eenvoudigste Hydraloop kost zo'n 3.500 euro. De terugverdientijd hangt af van de prijs van het water en die verschilt per land. In Nederland heb je de kosten er na tien jaar uit, in België al na vijf jaar.

Voor de beurs had Valkieser zo'n honderd Hydraloops verkocht en geïnstalleerd, voornamelijk in Europa, maar ook in Namibië en Zuid-Afrika, landen die kampen met een ernstig watertekort. Dankzij de publiciteit op CES zijn daar nog eens vele honderden bestellingen bijgekomen. "Het gaat nu hard. Ik krijg aanvragen uit de hele wereld", zegt Valkieser.

Eind dit jaar wil hij de eerste Hydraloops leveren in de Verenigde Staten. Die worden in elkaar gezet door het bedrijf Technologies Added in Emmen en verscheept naar de andere kant van de Atlantische Oceaan.

"Ons doel is dat er over twintig jaar geen huis meer gebouwd wordt waar dan ook ter wereld waar niet een dergelijk systeem in zit als de Hydraloop", zegt Valkieser. "En wij willen een zo groot mogelijk deel van die markt."

Lees meer over CES 2020: