• Er komt geen vergaande ‘lockdown’ van Nederland, waarbij mensen verplicht binnen moeten blijven.
  • Wel kunnen er snel meer maatregelen komen als het huidige beleid geen effect heeft.
  • Alleen Wilders en Baudet willen nu al veel verder gaan.
  • De politie bereidt zich voor op meerdere scenario’s, inclusief toch een mogelijke lockdown.

Het kabinet is er niet voor het sociale verkeer voor een groot deel stop te zetten met een totale ‘lockdown’. Wel kan er bijvoorbeeld snel worden overgegaan tot de sluiting van meer winkels als de huidige maatregelen onvoldoende effect hebben.

Tijdens het debat over de coronacrisis bleek dat zowel het kabinet als een groot deel van de Tweede Kamer op één lijn zitten over het beleid. Alleen PVV en Forum voor Democratie willen nu al veel verder gaan. Deze twee oppositiepartijen willen vier weken de Nederlandse grenzen sluiten en alle niet-essentiële winkels dicht laten gaan.

PVV-leider Geert Wilders en FVD-leider Thierry Baudet willen iedereen binnen laten blijven, behalve voor een bezoek aan supermarkt, apotheek of ziekenhuis. Hun voorstel daartoe kreeg geen steun.

Volgens premier Mark Rutte is door de “rigoureuze” maatregelen van het kabinet het sociale verkeer al flink afgenomen, onder meer omdat veel mensen thuis werken. En er zijn hierdoor ook andere effecten, zoals de enorme krimp van het aantal mensen in het openbaar vervoer.

Volgens Rutte wordt de term ‘lockdown’ overal anders uitgelegd

Als mensen helemaal niet meer naar hun werk kunnen, komen nog meer bedrijven in nood en bovendien zal het virus toch weer snel opduiken als de lockdown wordt opgeheven, zo betoogt Rutte. Hij zei dat andere landen daar ook niet voor kiezen, ook België en Frankrijk doen dat niet. De verwarring ontstaat, omdat de term lockdown volgens Rutte overal anders wordt uitgelegd.

Veel partijen hadden vragen naar aanleiding van de speech van Rutte van maandag, waarin hij sprak over het opbouwen van immuniteit onder de bevolking.

Wilders en Baudet verweten het kabinet daarmee te kiezen voor een verkeerde en slechte strategie. Voordat er genoeg mensen de ziekte hebben doorstaan en het virus daardoor niet meer kunnen overbrengen op kwetsbare medeburgers, zouden volgens deskundigen tienduizenden doden vallen.

De premier hamerde erop dat het doel van de huidige maatregelen tweeledig is: kwetsbare groepen zoals ouderen beschermen en het aantal besmettingen met het virus zodanig te remmen dat de intensivecareafdelingen voldoende in staat zijn om het aantal ernstige gevallen te verwerken. “Immuniteit is geen doel, maar een effect van het beleid”, aldus Rutte.

Politie bereid zich voor op andere scenario’s

Max Daniel, coördinator corona van de Nationale Politie, zei woensdagavond wel dat de politie zich voorbereidt op een eventuele vergaande lockdown. In zo’n situatie zou de politie zo’n noodverordening moeten handhaven en indien nodig de “sterke arm moeten tonen”.

Bij de handhaving zou de politie dan optreden zoals normaal, zegt Daniel. “Mensen aanspreken op hun gezond verstand. Het voordeel in zo’n situatie is dan wel dat we hier te maken hebben met een griepvirus dat gezien wordt als een gemeenschappelijke vijand.” Daniel voegde daar wel aan toe dat de politie zich op alle mogelijke scenario’s voorbereidt.

Bruno Bruins zakt in elkaar tijdens coronadebat

Bij het Kamerdebat van gisteravond ontstond enige beroering toen minister Bruno Bruins in elkaar zakte. Hij werd overeind geholpen door zijn toegesnelde collega Wouter Koolmees van Sociale Zaken.

Bruins liet daarna via Twitter en LinkedIn weten dat hij oververmoeid was. De “intensieve weken” zijn hem te veel geworden, denkt hij.

Lees meer over het coronavirus: