• De koers van litecoin steeg maandag met 33 procent nadat een medewerker een vals persbericht retweette.
  • In het bericht stond dat Walmart de cryptomunten accepteerde als betaalmiddel, iets dat de winkelketen later ontkende.
  • Litecoin-bedenker Charlie Lee geeft toe dat het bedrijf een fout heeft gemaakt.

Volkomen onverwacht was daar maandag het nieuws dat de Amerikaanse winkelketen Walmart cryptomunt litecoin zou accepteren als betaalmiddel. De koers van litecoin schoot 33 procent omhoog en andere digitale munten stegen mee.

Walmart ontkende het nieuws al snel. Daardoor dook bijna de gehele cryptomarkt diep in het rood.

In een interview met Bloomberg steekt Litecoin-bedenker Charlie Lee de hand in eigen boezem. Volgens Lee heeft een medewerker van het socialemediateam in een opwelling het valse persbericht geretweet via het officiële Twitter-account van de Litecoin-stichting. Daardoor leek het nieuws over Walmart echt.

“We doen ons best om geen nepnieuws te twitteren. Dit keer hebben we een fout gemaakt. We zullen er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen”, zei Lee tegen Bloomberg.

Litecoin is een gedecentraliseerde cryptomunt, legde de bedenker uit. “Iedereen kan uit eigen beweging litecoin steunen en accepteren, zonder mij of de stichting te hoeven spreken.”

Het persbericht werd aanvankelijk verspreid via distributiedienst GlobalNewsWire. Verschillende mediatitels pikten het nieuws daarna op. De litecoin-medewerker dacht volgens Lee dat het nieuws waar was, omdat ze het had gezien bij persbureau Reuters.

‘Pump and dump’ is van alle tijden

In het verleden hebben fraudeurs bewust foutieve persberichten verspreid om de waarde van bijvoorbeeld een aandeel op te krikken – om het later te verkopen met dikke winst. Lee zei dat de Litecoin-stichting weinig kan doen om dergelijke praktijken te voorkomen.

“Dit gebeurt ook op de traditionele aandelenmarkten. Het is niet alleen de cryptomarkt”, merkte hij op. “In principe kan iedereen nepnieuws verspreiden om de waarde op te pompen. Ik ontken dat dit incident ook maar iets met ons te maken heeft. We doen ons best om uit te zoeken wie hierachter zit.”

De Litecoin Foundation werkt naar eigen zeggen volledig mee met het onderzoek dat autoriteiten zijn gestart.

Lee, die litecoin in 2011 oprichtte, zei dat hij op dit moment ongeveer 20 litecoins bezit. Enkele jaren terug verkocht hij bijna al zijn munten om belangenverstrengeling te voorkomen. Dat is een van de redenen waarom hij geen belang heeft bij het kunstmatig oppompen van de koers, zegt hij.

Een litecoin was woensdag aan het begin van de middag zo’n 183 dollar waard, volgens Coinmarketcap.

Meer over crypto? Check dan ook eens deze artikelen: