• Green Balloon organiseert leiderschapsprogramma’s voor topbestuurders en commissarissen over de snel transformerende wereld.
  • Bij hun headhuntbureau The Exective Network merkten oprichters Jan Rapmund en Marty Tuk dat de top van het bedrijfsleven de innovaties niet altijd kan bijbenen.
  • Met hun driedaagse RVx-programma willen ze bestuurders wegwijs maken op het gebied van innovatie, verduurzaming en nieuwe businessmodellen.
  • Lees ook: ‘Jij bent het probleem’ – hoe je als leider snelle technologische veranderingen bij kunt houden

Het bedrijfsleven transformeert in een rap tempo op het gebied van innovatie, verduurzaming en nieuwe businessmodellen. Ook bestuurders en commissarissen van grote bedrijven kunnen niet meer om die veranderingen heen.

“Maar begrijpen wat er aan de hand is, betekent nog niet dat je weet wat je moet doen”, ziet Jan Rapmund, die zich onder meer als oprichter van headhuntbureau The Executive Network al jarenlang begeeft onder de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

Dus besloten de ondernemer en zijn zakenpartner Marty Tuk Green Balloon op te richten; een startup die topbestuurders en toezichthouders gidst in deze razendsnel veranderende wereld.

Aan Business Insider vertelt Rapmund hoe ze met Green Balloon bij hopen te dragen aan een toekomstbestendige Nederlandse bedrijfstop.

Wat doen jullie precies met Green Balloon?

Rapmund: “Samen met new leadership-pionier Arjan Postma hebben we een programma ontwikkeld waarbij we ervaren bestuurders samenbrengen en met een nieuwe blik naar de wereld laten kijken. Gedurende drie dagen laten we deelnemers de organisatie die zij aansturen, scherp tegen het licht houden vanuit de vraag: ben jij klaar voor de toekomst?”

“Samen met disruptieve pioniers en experts uit ons netwerk helpen we deelnemers letterlijk uit te zoomen. Er komen tijdens de cursus bijvoorbeeld ondernemers langs die wereldwijd verticale boerderijen uitrollen of een oprichter van een fintechbedrijf als Adyen. Maar filosoof Karim Bennamar komt bijvoorbeeld ook en gaat met de groep in gesprek over het nemen van verantwoordelijkheid. Een voormalig directeur van Google X komt praten over de impact van AI en security expert Melanie Ruback daagt de groep uit met haar hacker mindset.`

“Door deze rijke verzameling aan kennis en perspectieven te combineren, willen we deelnemers helpen om zelf een heldere toekomstvisie te formuleren. We schetsen de structuren die schuilgaan achter de grote transities van onze tijd. Het is de kunst om containerbegrippen als de cloud, data-driven, platform en duurzaam te laden met een eigen, gezamenlijke visie en strategie. Wij hopen daar met ons programma een eerste aanzet voor te kunnen bieden.”

“Naast het RVx programma – waarvan de eerste edities in mei en juni al zijn volgeboekt - willen we ook ander educatieve programma’s en evenementen gaan organiseren. Later dit jaar hopen we onder meer van start te kunnen met inspiratiereizen naar Japan en Zuid-Korea, en bushwalks in Botswana. We willen echt spraakmakende belevenissen neerzetten, die zorgen dat de transitie naar de toekomst leuk blijft en niet voelt als een beslissing die met de rug tegen de muur genomen moet worden. ”

“Ook zijn we nu bezig met het aannemen van consultants die twee keer per jaar langsgaan bij oud-deelnemers van onze programma’s om ze verder te helpen. Bijvoorbeeld door ze te koppelen aan andere bedrijven die tegen dezelfde vragen en problemen aanlopen, of die deze juist al hebben opgelost. Peer-to-peerconnecties zijn heel belangrijk op dit vlak, en daar kunnen wij met ons netwerk bij helpen.”

Jan Rapmund. Foto: Green Balloon

Maar bestaan er niet al genoeg leiderschapsprogramma’s?

“Wat wij doen is eigenlijk een aanvulling op bestaande leiderschapsprogramma’s zoals die van Nijenrode, de Erasmus Universiteit en bijvoorbeeld Insead. Zij richten zich vooral op governance en compliance.”

“Dat is natuurlijk belangrijk, maar soms denk ik dat wij in Nederland wel héél goed zijn geworden in het vermijden van risico’s. Wat wij doen is laten zien hoe je kunt innoveren binnen de bestaande setting. Door voor onze programma’s samen te werken met bijvoorbeeld oprichters van succesvolle startups, willen we de bestuurders ook laten inzien dat het niet erg is om fouten te maken; dat trial and error juist een manier is om verder te komen in deze wereld.”

Waarom is dit belangrijk?

“Een langetermijnvisie over de toekomst van jouw organisatie komt niet aanwaaien. Hiervoor zijn inspiratie en een open vizier voor technologische en maatschappelijke ontwikkelingen nodig. In het huidige tempo waarin transformaties elkaar opvolgen, zouden bestuurders een paar dagen per week inspiratie moeten opdoen, maar die tijd is er logischerwijs niet.”

“Er wordt hard gewerkt in Nederland, heel hard, maar het is vaak zo operationeel. Ook in de toplaag. Als bestuurder moet je een visie hebben. Arjan Postma zegt altijd: “We zijn allemaal bezig om future proof te zijn, maar het gaat om future ready zijn.” Het is niet zo dat je op dit gebied een vinkje kunt halen om je vervolgens weer uitsluitend op de dagelijkse praktijk te richten. Het gaat echt om een andere blik; een nieuwe manier van het kijken naar je organisatie en deze wellicht ook anders inrichten.”

“De mensen die belangrijke beslissingen in Nederland nemen, doen dat nu vaak met een te klein pallet aan keuzes en mogelijkheden. Wij willen bestuurders en toezichthouders op een leuke en inspirerende manier de beste handvatten bieden om hun koers uit te stippelen. Zo ontstaat er hopelijk een betere besluitvorming en een steviger bedrijfstop van Nederland.”

Lees meer over leiderschap: