Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

De Nederlandse innovatieve teler PlantLab heeft 50 miljoen euro opgehaald in een financieringsronde die geleid werd door De Hoge Dennen Capital, dat onderdeel is van de investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke, de voormalige eigenaren van Kruidvat.

De scaleup die zonder chemische bestrijdingsmiddelen groenten verbouwt in indoor boerderijen, wil het geld gebruiken om uit te breiden in onder meer Noord-Amerika en Europa.

Tot nu toe werd 120 miljoen euro in het Nederlandse bedrijf gestoken, dat in 2010 in Den Bosch werd opgericht en inmiddels ook locaties heeft in Amsterdam, de Verenigde Staten en de Bahama’s. Internationaal werken meer dan honderd mensen bij het bedrijf.

“(…)We zijn klaar voor verdere opschaling en hebben het personeelsbestand inmiddels verdubbeld”, zegt Leon van Duijn, een van de oprichters van PlantLab, in een persbericht. “De afgelopen jaren is in de Amsterdamse productielocatie bewezen dat deze zeer geschikt is voor grootschalige toepassing. Dit is hét moment om de uitbreiding in het buitenland te versnellen”, zegt ook Eelco Ockers, CEO van PlantLab

Ockers laat ook weten dat de locaties op de Bahama's en in Indianapolis hard groeien en dat Van Gelder en Picnic inmiddels klant zijn van PlantLab.

Jelle Roodbeen, CFO van De Hoge Dennen dat eerder in Picnic, deelscooterbedrijf Felyx en het elektrische fietsenmerk QWIC investeerde, zegt dat de technologie van PlantLab wereldwijd het verschil gaat maken. "Gezonde en lekkere groente wordt op deze manier betaalbaar, voor iedereen bereikbaar en ook nog eens zeer duurzaam geproduceerd.”

Telen op onvruchtbare grond en in stedelijk gebied

PlantLab heeft de afgelopen tien jaar gepatenteerde technologie voor innovatieve landbouw ontwikkeld waarmee overal ter wereld groenten en kruiden kunnen worden geteeld, ook op onvruchtbare grond of in stedelijke gebieden. Met het reguleren van vocht, temperatuur en speciaal ontwikkeld LED-licht, groeien de gewassen optimaal en is er 95 procent minder water nodig.

Volgens PlantLab levert een oppervlakte van twee voetbalvelden een productie op die een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente kan voorzien. Met locaties dicht bij de klant en consument wil het bedrijf het transport van voedsel beperken, wat moet leiden tot minder CO2-uitstoot, lagere kosten en minder voedselverspilling.

Inmiddels wordt de technologie toegepast op een commerciële productielocatie van 15.000 vierkante meter in Amsterdam en is PlantLab actief in Indianapolis en op de Bahama's.

In Den Bosch heeft het bedrijf een R&D-centrum dat naar eigen zeggen wereldwijd het grootst is op het gebied van vertical farming. Het bedrijf richt zich momenteel op sla, kruiden, tomaten en komkommers en heeft voor andere gewassen research gedaan om die commercieel te kunnen kweken.

Lees meer over PlantLab: