De temperatuur blijft oplopen op de Nederlandse huizenmarkt, zo bleek afgelopen week uit gegevens van HDN, een aanbieder van hypotheeksoftware.

Nieuwste ontwikkeling: starters kiezen vaker voor kleinere appartementen.

HDN noteerde afgelopen februari 30.600 nieuwe hypotheekaanvragen: 15 procent méér dan in januari 2017 – en 20 procent méér dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral de stijging ten opzichte van afgelopen januari is opvallend, want normaal gesproken is februari een wat rustigere maand op de huizenmarkt.

Volgens HDN heeft de stijging van het aantal hypotheekaanvragen mede te maken met de angst onder huizenkopers dat de hypotheekrentes gaan oplopen. Veel mensen willen lage rentes voor lange tijd vastleggen.

Starters kopen vaker klein appartement

Intermediair De Hypotheekshop is wat dieper in de cijfers gedoken en focust daarbij op starters.

Wat blijkt? Voorheen mikten starters vaak op woningen met minimaal drie of vier kamers. "Maar door het oplopende tekort aan betaalbare woningen lijken zij nu vaker genoegen te nemen met een 2-kamer appartement. Wellicht dat dit in de hand wordt gewerkt doordat verkopers van dergelijke appartementen de vraagprijs laten zakken en een soms forse restschuld voor lief nemen", schrijft De Hypotheekshop in de nieuwsbrief van deze week.

Volgens De Hypotheekshop kopen starters onder meer kleinere appartementen in de regio's Rotterdam, Den Haag en Arnhem-Nijmegen.

Nog drie feiten over deze trend:

  • In februari werd 63 procent van de verkochte appartementen door starters gekocht, tegen gemiddeld 55 procent in 2016
  • De helft van de hypotheekaanvragen voor appartementen betreft een hypotheek ter waarde van 100 duizend tot 250 duizend euro
  • In 70 procent van de gevallen gaat het bij aankopen van een appartement om een alleenstaande consument of iemand die alleen koopt

LEES OOK: Het voorheen duurste huis van Nederland is te koop vanaf 1 miljoen euro