KPN mag doorgaan met de plannen om zijn merk XS4ALL op te heffen. De ondernemingsraad van XS4ALL was naar de Ondernemingskamer gestapt, maar die stelde KPN in het gelijk.

“Het staat XS4ALL en KPN vrij om het besluit tot integratie uit te voeren”, concludeerden de rechters.

De ondernemingsraad vroeg onder meer om een onderzoek naar de gang van zaken bij KPN en XS4ALL. Ook wilde de vertegenwoordiging dat er een tijdelijk bestuurder bij XS4ALL zou worden aangesteld. Die verzoeken zijn afgewezen.

Volgens de rechters is het besluit goed genoeg onderbouwd en is er genoeg rekening gehouden met het belang van XS4ALL. Ook heeft het geen ingrijpende gevolgen voor het personeel, omdat er geen gedwongen ontslagen vallen.

KPN gaat in overleg met medewerkers XS4All

Bestuursvoorzitter Joost Farwerck van KPN zegt in een reactie: “Het is goed dat er nu duidelijkheid is. Voor mij is het nu belangrijk om eerst in overleg te gaan met de medewerkers van XS4ALL. Ik wil in het begin van het nieuwe jaar onderzoeken hoe we hier samen een succes van kunnen maken. Voorlopig verandert er niets aan onze dienstverlening voor klanten.”

De ondernemingsraad is teleurgesteld. "We hadden dit graag anders gezien. Onze argumenten blijven staan, we zijn er nog steeds van overtuigd dat dit niet de juiste stap is. Dat het niet goed is voor klanten, voor medewerkers en voor het bedrijf."

De raad denkt nog na over vervolgstappen om te proberen XS4ALL toch te behouden.

XS4ALL buitenbeentje binnen KPN

KPN had in januari aangekondigd te stoppen met het merk XS4ALL. De ondernemingsraad van de provider adviseerde om dat niet te doen. De plannen zouden slecht zijn onderbouwd en in strijd met gemaakte afspraken. KPN legde het advies naast zich neer. De ondernemingsraad ging daarom in beroep bij de Ondernemingskamer.

XS4ALL werd in 1993 opgericht door een groep hackers. KPN kocht het bedrijf in 1998. Daarna bleef XS4ALL bestaan als een apart merk, dat zich onderscheidde door zijn activisme, bijvoorbeeld met de inzet voor privacy online. KPN wil dat de honderdduizenden klanten van XS4ALL overstappen naar het hoofdmerk.

Boze aanhangers van XS4ALL hebben al een alternatieve provider opgezet, Freedom Internet. Zij hadden vooraf al geen hoop meer dat XS4ALL behouden zou blijven.

LEES OOK: 3 redenen waarom 5G geen vetpot is voor Nederlandse telecombedrijven