Er zijn grote vraagtekens over de gezondheid van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Volgens ingewijden heeft Kim op 12 april een hartoperatie ondergaan. Hij zou sindsdien met gezondheidsklachten kampen.

De Amerikaanse regering zou niet zeker hebben geweten of Kim nog leefde of dood was na de ingreep.

De gezondheid van de Noord-Koreaanse leider zou de laatste maanden hard achteruit gegaan door obesitas, stevig roken en hard werken.

Volgens Zuid-Koreaanse media heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un deze maand een medische behandeling gehad, maar kampt hij nu mogelijk met gezondheidsklachten. De VS houden in ieder geval nauwgezet de berichtgeving bij dat de gezondheid van Kim “in groot gevaar” is. Dat bevestigt een Amerikaanse overheidsfunctionaris aan de nieuwszender CNN.

Volgens persbureau Bloomberg wist de regering van president Trump niet zeker of Kim na de ingreep nog leefde of dood was, zo meldde een anonieme medewerker. Het Witte Huis wilde niet op de geruchten reageren.

Kim leidt sinds 2011 als communistisch dictator een volstrekt afgesloten, verarmd land dat echter wel over kernwapens beschikt die Amerika kunnen bestoken. Noord-Korea en de Verenigde Staten waren decennia aartsrivalen. Sinds Trump in het Witte Huis zit, kwam het tot enige ontspanning. Maar het land gaat inmiddels gewoon door met het testen van raketten.

De Chinese Communistische Partij ontkent dat de Noord-Koreaanse leider in kritieke toestand verkeert, aldus een medewerker van het diplomatieke bureau die eveneens anoniem wilde blijven.

Zuid-Korea temperde de speculaties over de gezondheid van Kim. Een functionaris van het kantoor van de president meldde dat er geen bijzondere tekenen waren dat Kim zwaar ziek zou zijn. "We hebben niets te bevestigen en we hebben geen bijzondere bewegingen gezien in Noord-Korea".

Kim Jong-un rookt als een ketter

De 36-jarige Kim ontbrak op 15 april bij de viering van de verjaardag van zijn grootvader Kim Il-sung, een nationale feestdag in Noord-Korea. Vier dagen daarvoor was hij wel gezien op een vergadering van de regering.

Zuid-Koreaanse media meldden dat Kim wordt behandeld na een ingreep voor hart- en vaatziekten eerder deze maand.

Nieuwssite Daily NK die grotendeels wordt gerund door overgelopen Noord-Koreanen, meldt dat Kim revalideert in een villa nabij het resortgebied Mount Kumgang na een ingreep op 12 april. Volgens de website is de gezondheid van de Noord-Koreaanse leider de laatste maanden hard achteruit gegaan door obesitas, stevig roken en hard werken. Hij zou een hartoperatie hebben ondergaan.

De familie Kim zal aan de macht blijven in Noord-Korea

De dood van Kim zal niet leiden tot een machtsvacuüm, verwachten sommige waarnemers. Aangezien Noord-Korea vanaf het begin door de familie van Kim wordt geregeerd, is het bijna vanzelfsprekend dat de volgende leider uit de dynastie komt.

Zijn jongere zus Kim Yo-jong stond al aan zijn zijde tijdens de toppen in Vietnam en Singapore met Trump. Kim Jong-chol, de oudere broer van de huidige leider, geniet niet veel steun.

Kim zou ook een zoon hebben, tien jaar geleden geboren. De Amerikaanse ex-basketballer Dennis Rodman meent dat zijn vriend Kim en diens echtgenote rond 2013 een dochtertje kregen.

Lees meer over Noord-Korea: