Zoals zoveel in Noord-Korea is ook het persoonlijke leven en de familie van leider Kim Jong-un in nevelen gehuld.

Er is weinig bekend over zijn vrouw Ri Sol-ju en nog veel minder over de drie jonge kinderen die het koppel zou hebben.

Het meeste dat we weten over de familie komt van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst.

Maar ook de voormalige Amerikaanse basketbalster Dennis Rodman heeft tegen journalisten verteld over hoe hij een kind van Kim heeft vastgehouden tijdens één van zijn controversiële bezoeken aan het geïsoleerde land. De details die hij vrijgaf kunnen niet bevestigd worden.

Dit is alles dat we weten:


De meeste bronnen zijn het erover eens dat Kim en zijn vrouw drie kinderen hebben gekregen sinds hun geheimzinnige huwelijk in 2009.

Foto: Kim en zijn vrouw Ri Sol-ju (L) applaudisseren tijdens een optreden van de Moranbong band in Pyongyang in 2012. Bron: KCNA via Reuters

Bron: Business Insider


Algemeen wordt ervan uitgegaan dat het eerste kind van Kim een jongen is die in 2010 is geboren. Zijn tweede kind is waarschijnlijk een dochter en geboren in 2013. Het feit dat Kim tenminste één mannelijke nakomeling heeft betekent dat hij zijn vader uiteindelijk zal opvolger en zo de dictatorschap van de familie in stand kan houden.

Foto: Kim bekijkt de lancering van een Hwasong-12 raket in 2017. Bron: KCNA via REUTERS

Bron: CNN


Het geslacht van het derde kind is onbekend. Het zou geboren zijn in februari 2017.

Foto: Kim bij een bijeenkomst in Pyongyang op 4 september 2017. Bron: KCNA via REUTERS

Bron: Business Insider


Volgens Dennis Rodman heet de Kim's dochter Ju-ae. Hij zegt het kind in 2013 te hebben gezien. "Ik heb hun baby Ju-ae vastgehouden en ook met mevrouw Ri gesproken. Kim is een goede vader en hij heeft een prachtig gezin", zei Rodman tegen The Guardian.

Foto: Kim bekijkt samen met Dennis Rodman een basketbalwedstrijd in het Pyongyang Indoor Stadium op 9 januari 2014. Bron: REUTERS/KCNA

Bron: The Guardian


Het geboortejaar en de exacte leeftijd van de kinderen zijn moeilijk vast te stellen, maar kunnen worden afgeleid uit de langdurige periodes waarin Ri op mysterieuze wijze verdween uit het openbare leven.

Foto: Kim en zijn vrouw Ri bij een optreden van de Moranbong Band op 25 april 2014. Bron: Reuters/KCNA

Bron: Business Insider


Eind 2016 begon het verschillende media op te vallen dat Ri al zo'n zeven maanden niet in het openbaar was gezien, wat leidde tot speculaties dat ze misschien uit de gratie van Kim was gevallen.

Foto: Kim naast Ri bij het bijwonen van een vliegshow van de Noord-Koreaanse luchtmacht. Bron: KCNA via Reuters

Bronnen: Fox News, Chosun Ilbo


Maar bronnen bij inlichtingendiensten meldden later dat de afwezigheid hoogstwaarschijnlijk te maken had met haar zwangerschap en dat ze begin 2017 is bevallen.

Foto: Kim Jong Un en Ri Sol Ju op een ongedateerde foto. Bron: North Korea's Korean Central News Agency/AP

Bron: Fox News, Chosun Ilbo


In 2012 hadden media ook al eens gespeculeerd over haar lange afwezigheid, die later ook werd toegeschreven aan een zwangerschap.

Foto: De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn vrouw Ri Sol-ju arriveren in een concertzaal voor een optreden van de Moranbong Band in 2012. Bron: KCNA via Reuters

Bronnen: HuffPost, Chosun Ilbo


Er zijn geen foto's bekend van de eigen kinderen van Kim en Ri, maar het koppel poseert wel regelmatig voor propagandafoto's met andere kinderen, zoals hier in een kinderziekenhuis in 2014.

Foto: KCNA via Reuters

Of op deze foto tijdens een kinderkamp in 2013.

Foto: KCNA via Reuters

Het feit dat de kinderen van Kim zo jong zijn kan één van de redenen zijn waarom hij zijn zus twee maanden geleden in een toppositie heeft benoemd. Zij is nu hoofd van de propaganda-afdeling van de regerende Koreaanse Arbeiderspartij.

Foto: Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bij de opening van de nieuwe woonwijk Ryomyong in Pyongyang op 13 april 2017. Bron: Associated Press/Wong Maye-E

Bron: The New York Times


Er zijn speculaties dat zij het over kan nemen mocht er iets met Kim gebeuren voordat zijn kinderen oud genoeg zijn om het land te leiden.

Foto: AP

Bron: The New York Times


Maar er zijn geen garanties dat zij voor lange tijd bescherming geniet. Kim staat erom bekend dat hij familieleden keihard laat vallen als hij niks meer van ze moet hebben. Zo wordt algemeen aangenomen dat hij achter de moord zit op zijn halfbroer Kim Jong-nam in 2017.

Foto: Kim Jong-nam komt aan op het vliegveld van Peking in China. Bron: Reuters/KYODO Kyodo

Bron: PBS


De geheimzinnigheid rond de kinderen van Kim is niet ongebruikelijk voor zijn familie. Er is nog steeds discussie over het aantal kinderen van zijn vader en grootvader.

Foto: De begrafenis van Kim Jong-il. Bron: Associated Press

Kim Il-sung die tot zijn dood in 1994 aan de macht was had waarschijnlijk zes kinderen en twee vrouwen.

Foto: Kim Il-sung bezoekt een fruitteeltbedrijf in Noord-Hwanghae in Noord-Korea in 1979. Bron: KCNA via Associated Press

Bron: CNN


Kim Jong-il die Noord-Korea leidde tot aan zijn dood in 2011 heeft volgens meerdere bronnen zeven kinderen bij vier verschillende vrouwen van wie er maar één zijn wettige echtgenote is. Zijn derde zoon Kim Jong-un heeft zijn oudere broers opzij geschoven om zelf de nieuwe grote leider te worden.

Foto: De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il bezoekt het Grand Theater in Pyongyang in 2009. Bron: REUTERS/KCNA

Bron: CNN


Lees meer over Noord-Korea: