De winst van het Finse bedrijf Rovio Entertainment is in 2013 meer dan de helft kleiner geworden dan in 2012. De Angry Birds-maker kon voor 2013 een nettowinst noteren van 26,9 miljoen euro. Is dit het begin van het einde van Rovio? Of hebben ze, zoals ze het zelf zeggen, het afgelopen jaar ‘aan de fundering gebouwd’?

Andere spelers in deze markt, zoals het Finse Supercell, zagen hun winst juist exploderen in 2013, meldt The Financial Times. Supercell, de maker van onder andere Clash of Clans en Hay Day, biedt freemium games.

Hierbij is het downloaden en het spelen van het spel gratis, maar om het spel te versnellen of extra opties toe te kunnen voegen moet er betaald worden. Het afgelopen jaar heeft er een sterke verschuiving plaatsgevonden van een betaald aanbod naar een freemium aanbod.

Dramatische daling inkomsten

Opvallend hierin is dat Rovio minder snel verschuift dan de concurrentie. Het lukt het bedrijf niet om hoog in de toplijsten van Android en Apple te komen met het freemium spel Angry Birds Go, een race-spel.

Volgens The Financial Times heeft dit dramatische gevolgen gehad voor de inkomsten van Rovio in 2013. De omzet van Rovio lag vorig jaar nog wel 3,8 miljoen euro hoger dan een jaar eerder, maar de nettowinst ging door de helft.

Investeringen op nieuwe terreinen

Topman Soininen van Rovio kijkt heel anders tegen de cijfers aan. "Na 3 jaren van sterke groei, was 2013 een jaar waarin we de fundering hebben neergezet voor de toekomst. We hebben geïnvesteerd in nieuwe zakelijke gebieden, zoals animatie en video-distributie. We hebben ons gewaagd aan nieuwe businessmodellen voor de exploitatie van games."

Vorig jaar kwam iets minder dan de helft van de inkomsten van Rovio uit de verkoop van consumentenproducten.

Naar de beurs?

Rovio wordt door velen als kandidaat gezien voor een gang naar de beurs. De teleurstellende start voor King eerder dit jaar op de beurs en de haperende groei van Angry Birds gaan het leven voor Rovio niet makkelijker maken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl