Minister van Landbouw Piet Adema gaat geen gehoor geven aan de oproep van de Tweede Kamer om tegen verlenging van het gebruik van glyfosaat te stemmen in de Europese Unie. Een motie die woensdagavond in een Kamerdebat is ingediend door D66, GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren werd door de demissionair minister ontraden.

Donderdagmiddag zal er in de Kamer over de motie worden gestemd. De verwachting is dat er een Kamermeerderheid voor zal stemmen. Dat doen in ieder geval GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren, die de motie van D66 mede hebben ondertekend.

In de motie verzoeken de partijen Adema “met klem” alsnog tegen verlenging van het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat te stemmen, als de ministers van Landbouw van de Europese Unie hier vrijdag een oordeel over moeten vellen.

De motie komt niet uit de lucht vallen. Dinsdagavond voerde de Kamer een pittig debat met Adema over zijn besluit om zich vrijdag in de EU van stemming te onthouden.

Motie benadrukt aanwijzingen voor verband tussen glyfosaat en ziekte van Parkinson

De vier partijen vonden het ongehoord dat Adema de wens van de Kamer terzijde schoof. Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) zei dat Adema de Kamer hiermee schoffeert. Eva Akerboom (PvdD) constateerde dat Adema een minister zonder lef is.

"Wat doe je dan als de Tweede Kamer, het hoogste orgaan, de minister opdraagt om iets te doen en hij doet het niet. Hij weigert het gewoon", zei Laura Bromet (GroenLinks-PvdA). De minister heeft in haar ogen niets bereikt en luistert niet naar de Kamer. Maar omdat het debat van woensdagavond het laatste landbouwdebat met Adema is voor de verkiezingen "en de minister al op weg is naar de uitgang" heeft Bromet besloten het "hier dan maar bij te laten".

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot haalde zich de woede van Adema op de hals door te suggereren dat de landbouwminister het belang van de bestrijdingsmiddelenindustrie boven andere belangen stelt, zoals het gezondheidsbelang.

De Kamerleden benadrukken in hun nieuwe motie dat er wetenschappelijke aanwijzingen zijn dat er een verband is tussen glyfosaat en de ziekte van Parkinson en dat vanuit de wetenschap wordt gewaarschuwd voor een Parkinsonpandemie.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), een belangrijke adviseur van het kabinet, toetst niet specifiek op Parkinson. Het is mede daarom "aan de politiek" om de door de wetenschap aangewezen "risico's te wegen en met voorzorg te handelen", stellen de indieners.

LEES OOK: Stikstofeisen worden strenger: natuur kan minder aan dan gedacht