De Amsterdamse Hemwegcentrale sluit volgend jaar al. Dat besluit de ministerraad morgen, bevestigen bronnen aan het ANP na berichtgeving van RTL Nieuws .

Het is een van de maatregelen om te voldoen aan de doelen uit de Urgenda-zaak. De rechter oordeelde in die zaak dat het kabinet de uitstoot van CO2 voor 2020 met minstens een kwart moet terugdringen ten opzichte van 1990.

Om daaraan te voldoen, moet het kabinet in een jaar tijd de CO2-uitstoot met zo’n 9 megaton extra terugdringen. Daarvoor zijn ingrijpende maatregelen nodig.

De onderhandelingen met Nuon over de sluiting van de centrale zijn nog niet afgerond, er zou op dit moment alleen een principebesluit liggen. Het is volgens RTL Nieuws dan ook niet duidelijk hoeveel geld de sluiting gaat kosten. Waarschijnlijk zal Nuon een compensatie eisen voor de investeringen die het bedrijf dan niet meer kan terugverdienen.

Van die compensatie is wel een schatting te maken. Nuon deed zelf namelijk twee jaar geleden al een voorstel om de Hemwegcentrale in 2020 te sluiten. Daarvoor wilde het bedrijf toen 55 miljoen euro.

Een deel daar van, 10 tot 15 miljoen, zou volgens het bedrijf nodig zijn om de centrale te ontmantelen, en het had nog eens 40 miljoen nodig voor een sociaal plan voor de werknemers. Het zou logisch zijn als Nuon nu een veel hoger bedrag vraagt, omdat de termijn van sluiting een stuk korter is.

Op dit moment zijn er nog vijf kolencentrales in Nederland draaiende. Die moeten uiterlijk 2029 allemaal dicht zijn of overstappen op duurzame energie. De NOS meldde in januari al dat het kabinet overweegt om in totaal twee kolencentrales vervroegd te sluiten. Dat zou al een besparing van 4 megaton CO2 opleveren, van de benodigde 9 megaton.

Ook denkt het kabinet erover om de maximumsnelheid op snelwegen te verlagen van 130 naar 100 kilometer per uur, een plan dat D66 eerder al opperde. Dat zou bijna 1 megaton aan reductie opleveren.

Het verduurzamen van circa honderdduizend woningen (het maximaal haalbare aantal voor eind 2020) is goed voor ongeveer 0,4 megaton aan reductie.

Maar dat is nog steeds niet genoeg. Het kabinet moet met een hoop aanvullende maatregelen komen om de Urgenda-doelen voor 2020 te halen.

Lees meer over klimaatverandering: