Amerikanen vierden deze week de Dag van de Recycling. In Nederland vieren we de internationale versie van die dag in mei.

Recyclen zorgt ervoor dat afval niet in de natuur verdwijnt, dat er minder grondstoffen opgegraven hoeven te worden en het schept ook werkgelegenheid.

Nog een voordeel: minder uitstoot van CO2 in de atmosfeer. Hoe meer we hergebruiken, hoe minder er op de brandstapel belandt. Ondanks de wereldwijde inzet, is er nog veel werk te verzetten.

“We kunnen de opwarming van de aarde niet tegenhouden”, zegt Gavin Schmidt, een klimaatwetenschapper die directeur is van het Goddard Institute of Space Studies van NASA. “Alles wat tot nu toe is gebeurd, wordt in het systeem ingebakken.”

Dat betekent dat zelfs als we de uitstoot van broeikasgassen zouden kunnen terugdringen, we nog eeuwenlang de effecten van door de mens veroorzaakte klimaatverandering zullen voelen. En we weten allemaal dat de uitstoot van CO2 niet onmiddellijk zal stoppen.

Zo kan de wereld er binnen 100 jaar uitzien volgens Schmidt, als we klimaatverandering enigszins kunnen beteugelen.

Sarah Kramer schreef een eerdere versie van dit artikel.


"Ik denk dat 1,5 graden niet haalbaar is als langetermijndoel", zei Schmidt. Hij schat dat de aarde rond 2030 al 1,5 graden is opgewarmd.

Foto: Stephane Mahe/Reuters

Schmidt is optimistischer over het tegenhouden van temperaturen boven de 2 graden Celsius. Dat is de toename die de VN hoopt te vermijden.

Foto: Vincent Kessler/Reuters

Laten we aannemen dat we ergens tussen die twee doelen belanden. Aan het eind van deze eeuw kijken we dan naar een wereld die gemiddeld bijna 2 graden warmer is dan nu.

Foto: NASA

De gemiddelde oppervlaktetemperatuur geeft geen volledig beeld. De temperatuurafwijkingen (hoeveel de temperatuur afwijkt van wat in die regio 'normaal' is) zullen flink schommelen.

Foto: Oli Scarff/Getty

Bron: Business Insider


Zo steeg de temperatuur in de poolcirkel in 2016 één dag tot boven het vriespunt. Dat is buitengewoon heet voor het noordpoolgebied. Dit soort afwijkingen zullen meer en meer plaatsvinden.

Foto: Bob Strong/Reuters

Bron: Washington Post


Een uitzonderlijk jaar zoals 2016 - waarin we het laagste zee-ijsgehalte hadden - zal vaker voorkomen. In de zomer van 2050 zou Groenland ijsvrij kunnen zijn.

Foto: NASA Goddard Flickr

Bron: Journal of Advances in Modeling Earth Systems


In de zomer van 2012 begon 97 procent van het oppervlak van de Groenlandse ijskap te smelten. Dat gebeurt meestal één keer per eeuw, maar tegen het eind van de eeuw zou dit iedere zes jaar kunnen gebeuren.

Foto: Flickr/Ville Miettinen

Bron: Climate Central, National Snow & Ice Data Center


Aan de andere kant zal het ijs op Antarctica relatief stabiel blijven, waardoor het een minimale bijdrage levert aan de stijging van de zeespiegel.

Foto: Andreas Kambanis on Flickr

Bron: Nature


Hoe dan ook: het kan altijd gebeuren dat er onverwachts een ijsplaat in elkaar stort en onderzoekers fout zitten met hun voorspellingen voor de zeespiegelstijging.

Foto: John Sonntag/IceBridge/NASA Goddard Space Flight Center

Bron: Business Insider


Zelfs in het minst verstorende scenario zullen de oceanen een halve tot een hele meter stijgen tegen 2100. Daardoor zouden mogelijk 4 miljoen mensen moeten verhuizen.

Foto: Thomson Reuters

Bron: NASA, Time


Oceanen absorberen ongeveer een derde van alle koolstofdioxide in de atmosfeer. Hierdoor worden ze warmer. Als gevolg van de stijgende temperatuur worden oceanen over de hele wereld zuurder.

Foto: Brandi Mueller for Argunners Magazine

Bron: International Geosphere-Biosphere Program


In de tropen betekent dit dat bijna alle organismen die bij riffen leven, het loodje leggen. In het beste geval loopt 'slechts' de helft van alle tropische koraalriffen gevaar.

Foto: Matt Kieffer/flickr

Bron: International Geosphere-Biosphere Program


Zelfs als we de CO2-uitstoot beperken, zal het aantal extreem hete dagen in de tropen met 50 procent toenemen tegen 2050. Verder in het noorden zullen de extreem warme dagen met 10 tot 20 procent toenemen.

Foto: Lionel Cironneau/AP

Bron: Environmental Research Letters


Als we de CO2-uitstoot niet aanpakken, dan is het de hele zomer lang ongewoon heet in de tropen.

Foto: AP Photo/Matt York

Bron: Environmental Research Letters


Zelf een klein beetje opwarming zorgt al voor watertekorten. De wereld zal steeds meer intense droogte zien, aldus wetenschappers in een onderzoek uit 2013. Als dit niet wordt aangepakt, kan klimaatverandering voor ernstige droogte op 40 procent van het landoppervlak zorgen. Het dubbele van vandaag de dag.

Foto: Reuters

Bron: PNAS


En dan is er het weer. El Niño in 2015/2016 was een voorproefje voor de natuurrampen die mogelijk gaan komen: stormvloeden, bosbranden en hittegolven staan regelmatig op het menu na 2070.

Foto: REUTERS/Max Whittaker

Bron: Environment360


Op dit moment staat de mensheid bij een afgrond. Als we de waarschuwingssignalen negeren, kunnen we eindigen met wat Schmidt een 'enorm andere planeet' noemt. Net zoals ons huidige klimaat enorm verschilt van de laatste ijstijd.

Foto: Reuters

We kunnen ook voor innovatie kiezen. Veel positieve scenario's gaan ervan uit dat we tegen 2100 een negatieve C02-uitstoot zullen bereiken. Als dat het geval is, dan hebben we blijkbaar een manier gevonden om meer uitstoot te absorberen dan dat we produceren.

Foto:  Reuters/Aly Song

Bron: The Guardian


Schmidt zegt dat de aarde in 2100 "een beetje warmer dan vandaag of véél warmer dan vandaag" zal zijn. Op wereldschaal maakt dat het verschil tussen miljoenen levens die worden gered of niet.

Foto: Benoit Tessier/ Reuters