• De avondklok wordt per 28 april geschrapt, en terrassen mogen vanaf die datum weer open tussen 12.00 en 18.00 uur.
  • Ook wordt het toegestaan om per dag twee mensen in plaats van één persoon thuis te ontvangen, aldus premier Mark Rutte tijdens een persconferentie.
  • De versoepelingen gaan in tegen het advies van het Outbreak Management Team, dat het kabinet aanraadde te wachten.
  • Woensdag begint Nederland, ondanks zorgen over zeldzame bijwerkingen, met inentingen met het coronavaccin van Janssen.

De avondklok wordt per 28 april geschrapt en terrassen mogen vanaf die datum weer open tussen 12.00 en 18.00 uur. Het wordt toegestaan om per dag twee mensen in plaats van één persoon thuis te ontvangen. Winkels mogen op bredere schaal open en er komt meer onderwijs in persoon.

Dat zijn de belangrijkste versoepelingen van de coronaregels die het kabinet per 28 april doorvoert, hebben demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) dinsdagavond verklaard tijdens een persconferentie.

Bovendien wordt woensdag begonnen met inentingen tegen het coronavirus met het vaccin van Janssen, ondanks zorgen over zeldzame bijwerkingen, liet De Jonge weten.

De versoepelingen zijn mogelijk omdat de besmettingscijfers afvlakken, aldus de bewindslieden – ook al blijft het aantal ziekenhuisopnames hoog.

Lees meer: Cijfers stijgen, maar toch versoepelingen: ‘Kabinet speelt Russische roulette met de ziekenhuiszorg’

Het aantal toegestane bezoekers bij begrafenissen gaat per 28 april omhoog van vijftig naar honderd. Ook worden theorie-examens voor rijbewijzen dan weer toegestaan.

Eigenlijk is de situatie rond het coronavirus "niet ongelofelijk veel" veranderd vergeleken met vorige week, erkende Rutte. Toen deinsde het kabinet nog terug voor de eerste versoepelingen van de maatregelen. Nu durft het kabinet het risico wel aan, omdat de situatie "wel net genoeg" is verbeterd, meent de premier.

OMT adviseerde 'met klem' te wachten

Niettemin gaan de versoepelingen in tegen het advies van het Outbreak Management Team, bleek uit het jongste OMT-advies dat De Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het OMT heeft het kabinet "met klem" geadviseerd te wachten met versoepelingen totdat vaststaat "dat de piek inderdaad achter ons ligt". Dat is volgens de deskundigen "op basis van de huidige getallen" nog onduidelijk.

Het OMT constateert "dat de epidemie zich op een plateau of nabij de piek bevindt". Dat geldt ook voor het aantal ziekenhuis- en ic-opnames. Van een daling is evenwel nog geen sprake. "Alle indicatoren wijzen nog steeds op een situatie passend bij het risiconiveau ‘zeer ernstig’."

Registratie bij terrassen

Cafés en restaurants mogen hun terrassen zoals verwacht alleen openen tussen 12.00 en 18.00 uur. Per terras zijn maximaal vijftig gasten toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal twee mensen zitten, tenzij iedereen tot hetzelfde huishouden behoort.

De tafels moeten op 1,5 meter afstand van elkaar staan, tenzij er kuchschermen tussen worden gezet. Gasten krijgen vooraf een checkgesprek, worden geregistreerd en moeten reserveren. Dat laatste mag ook ter plekke, aldus Rutte.

Voor de beperkte openingstijden van de terrassen is volgens Rutte gekozen om de risico's binnen de perken te houden. "Daarmee schrap je de bitterbal en de avondmaaltijd." Volgens hem worden lunchen en een kopje koffie mogelijk, of een biertje aan het einde van de middag.

Winkelen zonder afspraak

Winkeliers mogen klanten zonder afspraak ontvangen, maar dat betekent niet dat er geen regels meer in de winkelstraat gelden. Kleine winkels mogen vanaf 28 april spontaan maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter.

Rutte doet voor de uitvoering van de versoepelingen "een beroep op gemeenten, brancheorganisaties en individuele ondernemers om deze spannende stap in goede banen te leiden". Net als vorig jaar moeten winkeliers en hun verenigingen helpen met de handhaving.

Ook moeten zij ervoor zorgen dat 1,5 meter afstand wordt gehouden en er niet te veel mensen tegelijkertijd in de winkel staan. Mocht het misgaan en winkelstraten te druk worden, dan kunnen ze worden gesloten.

Mondkapjes blijven binnen verplicht, en klanten moeten zoveel mogelijk alleen naar de winkel komen, benadrukte de premier. Warenmarkten mogen volledig open, op voorwaarde dat 1,5 meter afstand wordt gehouden.

Janssen-vaccin vanaf woensdag ingezet

Woensdag begint Nederland met inentingen met het coronavaccin van Janssen, kondigde De Jonge aan.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft onderzoek gedaan naar een zeldzame combinatie van trombose en een lager aantal bloedplaatjes. Dat is inderdaad een zeer zeldzame bijwerking van het vaccin, stelde de EMA vast, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen. Die bevinding is voor het kabinet genoeg om weer met het middel te prikken, aldus De Jonge.

Anders dan toen dezelfde bijwerkingen bleken op te treden bij AstraZeneca, vraagt de minister geen advies aan de Gezondheidsraad.

Daarmee blijft Nederland volgens hem op koers in het vaccinatieprogramma, en het doel om half mei de groepen met de meest kwetsbare gezondheid en de oudste leeftijdsgroepen in te enten. De eerste prikken met Janssen gaan naar medewerkers van ziekenhuizen en de GGZ.

Volgens De Jonge heeft nu ruim een kwart van de volwassenen een inenting gekregen, en worden inmiddels negenduizend prikken per uur gezet. "We zijn en blijven voor het tempo afhankelijk van de vaccins die geleverd worden. En omdat dat er steeds meer worden, blijven we op schema om begin juli iedereen ten minste één keer te hebben gevaccineerd." Daarmee kan het "een heerlijke zomer worden", aldus De Jonge.

Maar dan zullen de maatregelen wel opgevolgd moeten blijven worden, zei hij. "Versoepelen mag geen versloffen worden", aldus De Jonge. "We zitten echt nog wel even aan de maatregelen vast."

Ongelofelijk spannend

De versoepelingen zijn "ongelofelijk spannend" zei Rutte. Volgens de premier moet er bij de versoepelingen rekening gehouden worden met de mensen in de zorg, die nog altijd te maken hebben met een "dagelijkse werkelijkheid van volle bedden, doodzieke patiënten en hollen, hollen hollen".

De besmettingscijfers en druk op de zorg zijn nog altijd buitengewoon hoog. Maar, zo citeerde Rutte de voorzitter van het veiligheidsberaad Hubert Bruls: het is niet mogelijk om "met nul risico" uit de coronacrisis te komen.

LEES OOK: Hopelijk leert Nederland van corona dat crisismanagement een stuk beter kan: flexibeler, creatiever en multidisciplinair