Trombose en een tekort aan bloedplaatjes moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van Janssen.

In de bijsluiter van het vaccin moet daarom een waarschuwing worden opgenomen, volgens de Europese medische autoriteit EMA.

Afgelopen week besloot minister Hugo de Jonge het vaccin van Janssen niet in te zetten in Nederland, totdat er meer duidelijkheid zou zijn over de bijwerkingen.

Trombose en een tekort aan bloedplaatjes moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin dat door het Nederlandse bedrijf Janssen is ontwikkeld.

In de bijsluiter van het vaccin moet daarom een waarschuwing worden opgenomen voor de zeer kleine kans op deze ernstige bloedproblemen.

Tot die conclusie is het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gekomen. Het EMA zegt er wel meteen bij dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de risico’s.

Het comité heeft nader onderzoek gedaan naar acht meldingen uit de Verenigde Staten over mensen die kort na hun coronaprik werden getroffen door een gevaarlijke combinatie van trombose (stolselvorming) en een te laag aantal bloedplaatjes.

Lees ook op Business Insider

Eén vrouw overleed door bloedstolsels in haar hersenen. In totaal hebben bijna 7 miljoen Amerikanen het in Leiden ontwikkelde vaccin gekregen.

De experts van de Europese toezichthouder zeggen dat ze geen specifieke risicofactoren kunnen benoemen.

Wel vermelden ze dat alle Amerikanen die de ernstige bijwerkingen kregen onder de 60 jaar waren. Het ging in meerderheid om vrouwen. Ze kregen klachten binnen drie weken na hun prik.

Janssen is een dochterbedrijf van het Amerikaanse Johnson & Johnson. De Amerikaanse autoriteiten hebben vanwege de meldingen het gebruik van het vaccin vorige week opgeschort. Daarop besloot de farmaceut uit voorzorg ook de uitrol ervan in Europa uit te stellen. Het bedrijf riep landen waaraan het al doses had geleverd op die nog niet te gebruiken.

Nederland had net de eerste bijna 80.000 doses ontvangen en gaf gehoor aan de oproep. Naar verwachting zullen de Amerikaanse autoriteiten vrijdag beslissen of hun land doorgaat met het Janssen-vaccin.

Trombose en een tekort aan bloedplaatjes zijn ook geregistreerd als mogelijke, maar zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca. EMA noemt de nu onderzochte gevallen “zeer vergelijkbaar”.

Omdat de bloedproblemen zich ook bij het AstraZeneca-vaccin vooral hebben voorgedaan bij relatief jonge vrouwen, wordt dat vaccin in Nederland vooralsnog alleen nog aan mensen van 60 jaar en ouder gegeven. Voor hen is het risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus, of eraan te overlijden, veel groter dan het risico op vaccinbijwerkingen.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kijkt nog naar de optie om mensen onder de 60 jaar de vrijheid te geven om na een eigen afweging toch voor het AstraZeneca-vaccin te kiezen.

Inzet vaccin Janssen in Nederland

Als het coronavaccin van Janssen niet wordt gebruikt in Nederland, dan zou dat leiden tot een vertraging van zes weken in de vaccinatieplanning van het ministerie van Volksgezondheid, zei zorgminister Hugo de Jonge afgelopen week.

De Jonge besloot vorige week om het vaccin van Janssen niet te laten toedienen in Nederland, totdat er meer duidelijkheid zou zijn over de bijwerkingen.

Volgens De Jonge is op de lange termijn de bereidheid van mensen om zich te laten inenten “bepalend voor de snelheid waarmee we de crisis achter ons kunnen laten.

Volgens het coronadashboard van de Nederlandse overheid zijn er naar schatting tot en met 18 april zo’n 4,58 miljoen prikken gezet in Nederland. Voor deze week staan er ruim 757 duizend vaccinaties in de planning.

De prikken die toto nog toe zijn gezet komen van de vaccins van Pfizer/Biontech, Moderna en AstraZeneca. Laatstgenoemd vaccin wordt alleen nog gebruikt voor 60-plussers, vanwege risico’s op gelijksoortige bijwerkingen als bij het vaccin van Janssen.

LEES OOK: Cijfers stijgen, maar toch versoepelingen: ‘Kabinet speelt Russische roulette met de ziekenhuiszorg’