Stel dat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen in november verliest: wat kunnen we dan verwachten  van Joe Biden op economisch gebied?

Biden zal zich waarschijnlijk, net als Trump, hard opstellen tegenover China.

Daarnaast is de kans groot dat Democraat Biden een stevig overheidsprogramma instelt om de Amerikaanse economie aan jagen.

Hogere inflatie in de VS kan leiden tot een zwakkere dollar, aldus valuta-expert Joost Derks.

ANALYSE – Over minder dan vijf maanden gaat het Amerikaanse volk naar de stembus. Als president Donald Trump niet snel een manier vindt om de economie weer op stoom te krijgen en de bevolking tevreden te stellen, kan hij een herverkiezing vergeten.

Maar wat mogen we eigenlijk verwachten als Joe Biden president wordt?

De Verenigde Staten maken een zware tijd door. Afgelopen donderdag werd bekend dat maar liefst 42,6 miljoen Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd tijdens de afgelopen maanden. De economie stevent af op een enorme recessie en bovendien zijn deze week in veel steden onlusten uitgebroken na de dood van George Floyd.

Voorlopig lijkt Trump daar niet wakker van te liggen. Hij houdt zich liever bezig met het verplaatsen van de Republikeinse conventie. Dat is nodig omdat North Carolina – waar de bijeenkomst zou plaatsvinden – niet zit te wachten op het besmettingsgevaar van een volgepakt stadion.

Hoewel Trump verzekerd is van het lijsttrekkerschap van de Republikeinse partij, raakt hij in de peilingen voor de presidentsverkiezingen steeds verder achterop bij zijn Democratische tegenstander Joe Biden.

Biden ook hard tegen China

Wie hoopt dat de internationale verhoudingen snel verbeteren als Biden de verkiezingen wint, komt mogelijk bedrogen uit. Het is lang niet zeker dat Biden de strijdbijl gaat begraven in de handelsoorlog met China.

Bij een campagnebijeenkomst eind februari vertelde hij dat hij in zijn periode als vice-president onder Barack Obama meer tijd had doorgebracht met Xi Jinping dan welke wereldleider dan ook.

De Chinese premier heeft het volgens hem helemaal niet op met democratie. Hij zou eigenlijk een echte boef zijn. Daarmee slaat Biden een heel andere toon aan dan in het verleden.

Vier jaar geleden vertelde hij nog bevriend te zijn met Xi. En vorig jaar zou de opkomst van de Chinese economie helemaal geen bedreiging vormen voor de Verenigde Staten.

Groot steunprogramma voor Amerikaanse economie

Voor financiële en valutamarkten zijn de economische maatregelen van de Amerikaanse president uiteraard van groter belang dan het internationale beleid.

De afgelopen jaren heeft Trump op allerlei manieren geprobeerd om de economische groei verder op te stoken, bijvoorbeeld via belastingverlagingen.

De kans is groot dat Biden in dit opzicht zelfs nog een stapje verder gaat. Als gevolg van de coronapandemie is de werkloosheid opgelopen tot veruit het hoogste niveau sinds de Grote Depressie.

Aangezien het sociale vangnet in de VS een stuk minder uitgebreid is dan in Europa, is het van groot belang dat de economie snel een flinke impuls krijgt.

Als tientallen miljoenen Amerikanen langere tijd niet voldoende inkomsten hebben zodat ze de huur, hypotheek en boodschappen kunnen betalen, is de schade niet te overzien.

Hogere inflatie, zwakkere dollar

Democraten zijn traditioneel bereid om meer en vaker direct bij te springen door de uitkeringen te verhogen, terwijl Republikeinen er liever op vertrouwen dat onevenwichtigheden vanzelf verdwijnen als de economie de vrije hand krijgt. Vóór de coronacrisis probeerde Trump bijvoorbeeld nog het programma voor voedselbonnen stop te zetten.

Als Biden de verkiezingen wint en de economie nog niet op stoom is wanneer hij op 20 januari 2021 het Witte Huis betrekt, is de kans groot dat hij een enorm stimuleringsprogramma ontvouwt. In dat geval worden ook de inflatieverwachtingen aangewakkerd en kan de dollar wat onder druk komen te staan. Dan komt de wens van een zwakkere munt die Trump al jarenlang koestert, misschien toch nog uit.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.