• Terwijl andere bezorgdiensten volop experimenteren met bezorgdrones en bezorgrobots, ziet Just Eat Takeaway-topman Jitse Groen er geen toekomst in.
  • Groen zegt tegen NRC dat drones en robots op veel praktische bezwaren stuiten, maar ook helemaal niet goedkoper zijn dan menselijke bezorgers.
  • Amazon, UPS, Uber en in Nederland Domino’s Pizza en Albert Heijn investeren juist wel in de ontwikkeling van bezorgdrones, zelfrijdende auto’s en robots.

Na de fusie met het Britse Just Eat en de overname van het Amerikaanse Grubhub is het Takeaway van Jitse Groen de op een na grootste maaltijdbezorger ter wereld geworden.

Maar terwijl andere bezorgdiensten als Amazon, UPS en Uber, en in Nederland ook Domino’s Pizza en Albert Heijn, volop experimenteren met bezorgdrones en -robots gelooft Groen daar helemaal niet in.

“Omdat het niet kan. Vertel mij maar hoe die drone hier binnenkomt”, zegt Groen, die twintig jaar geleden als student Thuisbezorgd.nl oprichtte, in een interview met NRC. “Kan zo’n drone op het raam tikken? Dat zijn vooral verhalen van bedrijven zonder winstmodel. Die op elke bestelling verlies maken en ondertussen zeggen: maak je geen zorgen, als de robots komen dan komt het allemaal goed.”

Toch presenteerde internetreus Amazon vorig jaar zijn eerste bezorgdrone en nam het in juni de startup Zoox over, die werkt aan technologie voor zelfstandig rijdende taxi’s.

Koeriersdienst UPS kreeg in 2019 als eerste Amerikaanse bedrijf toestemming voor dronebezorging in rustige gebieden.

In Nederland experimenteert Domino's met het bezorgen van pizza's met een robot en zelfs tot op het strand met een drone. Albert Heijn heeft tests uitgevoerd op de High Tech Campus in Eindhoven met het volautomatisch bezorgen van lunches.

Groen: Robots zijn helemaal niet goedkoper

Maar al die experimenten en toekomstdromen ten spijt, denkt Groen dat de inzet van robots en drones niet alleen op praktische bezwaren stuit, maar ook helemaal niet goedkoper zal blijken dan menselijke bezorgers.

"Je moet dingen doen waar je goed in bent. Ik snap dat hele principe niet. Het is afleiding. Vaak van bedrijven die mensen onderbetalen en dan zeggen: die robot van 50.000 euro kan het goedkoper. Klopt niet", zegt de Takeaway-topman tegen NRC.

In Nederland zijn bezorgdrones voorlopig hoe dan ook niet toegestaan. En het is maar de vraag of de wet- en regelgeving in ons overvolle land überhaupt zal worden aangepast om het bezorgen van maaltijden, kleren en boeken door de lucht mogelijk te maken.

Mochten bezorgdrones toch aanslaan, dan blijft Just Eat Takeaway niet stilzitten.

"Dan kopen wij de meeste robots. Want dan zijn wij de grootste, en dan kan ik de meeste robots kopen", zegt Groen. "Maar ik denk niet dat ik het fout heb. Want ik zou niet weten hoe hier een drone de trap oploopt."

Lees meer over Jitse Groen en Takeaway: