• Uber neemt voor bijna 2,7 miljard dollar de Amerikaanse maaltijdbezorger Postmates over.
  • Daarmee wordt Uber Eats op de Amerikaanse markt groter dan Grubhub, dat onlangs door het bedrijf Just Eat Takeaway van Jitse Groen is overgenomen.
  • Voor Uber is maaltijdbezorging extra belangrijk geworden nu de taximarkt door de coronacrisis is ingestort.

Uber Technologies, het bedrijf achter taxi-app Uber en maaltijdbezorgbedrijf Uber Eats, lijft het Amerikaanse Postmates in. Voor de branchegenoot op het vlak van maaltijdbezorging telt Uber bijna 2,7 miljard dollar neer. De deal wordt volledig in aandelen afgehandeld.

Eerder werd er door Postmates nog nagedacht over een beursgang. De onderneming registreerde haar beursplannen al begin vorig jaar, maar zette de stap toch niet.

De nieuwe deal past in een reeks overnames en financieringen in de sector. Zo roerde Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, zich al met de fusie tussen het Britse Just Eat en Takeaway.com en door de overname van Grubhub.

Ook Uber was geïnteresseerd in die laatste partij, maar trok zich op het laatste moment terug. Waarschijnlijk stuit de overname van Postmates door Uber op minder mededingingsbezwaren.

Door de deal gaat UberEats de onlangs door Groen overgenomen rivaal Grubhub voorbij op de Amerikaanse markt, maar het nieuwe bedrijf wordt niet zo groot als marktleider DoorDash.

Kleine winstmarges

De winstmarges per maaltijd zijn erg klein in de wereld van online maaltijdbezorging en daarom wil Jitse Groen ook altijd de grootste zijn in landen waar hij actief is met Just Eat Takeaway. De nu door Uber aangekondigde overname is daarom dan ook een gevoelige tik voor Groen.

De overname van Postmates zal naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar worden afgerond. De directies van beide bedrijven staan achter de transactie en aandeelhouders die goed zijn voor een meerderheid van de stukken in Postmates hebben eveneens hun steun toegezegd.

Uber heeft flink te lijden onder de coronacrisis. Vanwege de wereldwijde lockdowns en het feit dat veel mensen voorlopig sowieso nog vaker thuis zullen werken is de vraag naar taxiritten sterk gedaald.

De activiteiten van Uber Eats zijn juist wel hard gegroeid. Dat verklaart de focus van Uber op maaltijdbezorging tijdens deze coronapandemie.

LEES OOK: Jitse Groen richtte als ‘tamelijk luie’ student Thuisbezorgd.nl op, 20 jaar later is hij de bezorgkoning van de wereld – en miljardair