Hongerige startup-medewerkers op de High Tech Campus in Eindhoven kunnen vanaf vandaag hun lunch laten bezorgen door een volautomatische, rijdende bezorgrobot. Albert Heijn test de komende twee weken zijn nieuwe robot uit op het terrein.

De robot draagt de naam Aitonomi en is op werkdagen tussen 15 en 26 juli beschikbaar.

Klanten bestellen hun lunch bij de AH to go op de High Tech Campus in het zuiden van de stad. Daar laden de medewerkers de bestelling in de robot, die met een laadklep gesloten wordt. Vervolgens zoekt de robot zichzelf een weg naar de klant, door gebruik te maken van een plattegrond van het verspreidingsgebied.

De Aitonomi mag vooralsnog niet de openbare weg op en daarom kiest Albert Heijn voor een afgesloten gebied zoals de High Tech Campus in Eindhoven. Bij de presentatie van de robot zei de supermarktgigant niet te verwachten dat dat binnenkort zal gebeuren. Kansen liggen er wel voor bezorgdiensten op campussen van universiteiten en bedrijventerreinen.

De Aitonomi komt van het Zwitsers-Duitse techbedrijf TeleRetail. Het Zwitserse postbedrijf Swiss Post maakt er al gebruik van en meerdere tests zijn onderweg. Ook wil TeleRetail een grotere uitvoering naar Japan brengen.

Bekijk hier een video van de presentatie in maart dit jaar: