Vrijdag kwamen twee grote financiële instellingen met de jaarcijfers naar buiten: ING en de Volksbank. Laatstgenoemde is onder meer eigenaar van SNS Bank en ASN Bank.

ING zag in het vierde kwartaal de marktomstandigheden verbeteren en zette minder geld opzij voor brakke leningen.

De Volksbank gaat de komende jaren reorganiseren, waarbij er 400 tot 500 banen verdwijnen.

Het seizoen voor de jaarcijfers van grote ondernemingen is in volle gang. Vrijdag was het de beurt aan twee grote financiële instellingen: ING en de Volksbank. Laatstgenoemd is het moederbedrijf van onder meer SNS Bank en ASN Bank.

Het aandeel ING steeg vrijdag na de publicatie van de jaarcijfers en was koploper bij de hoofdbedrijven op het Damrak. 

Lees ook: Zien Europese bankaandelen weer licht aan het eind van de tunnel? Dit moet je weten over ING

Dit zijn de belangrijkste bevindingen:

ING ziet perspectief verbeteren en voegt minder geld toe aan de stroppenpot

ING heeft door de coronacrisis over heel 2020 ruwweg de helft minder winst gemaakt. Volgens het financiële concern drukten de viruspandemie en de strenge lockdownmaatregen met name op de vraag naar leningen, zowel bij consumenten als bedrijven.

De nettowinst kwam over heel 2020 uit op 2,5 miljard euro. Een jaar eerder ging nog bijna 4,8 miljard euro winst in de boeken.

In het slotkwartaal van 2020 was de winstval minder groot, met een afname van dik 17 procent tot 727 miljoen euro.

Een belangrijke factor hierbij is dat ING in het tweede en derde kwartaal van 2020 veel geld opzij zette voor leningen die mogelijk betalingsproblemen opleveren. Maar in het vierde kwartaal was de bijdrage aan de stroppenpot een stuk lager, vanwege de verbetering van de economische vooruitzichten.

In de onderstaande grafiek is te zien dat ING in het tweede kwartaal liefst 1,3 miljard toevoegde aan de voorzieningen voor brakke leningen, terwijl dit in het vierde kwartaal maar 208 miljoen euro was.

Bron: ING
Bron: ING

Topman Steven van Rijswijk is per saldo tevreden met de resultaten. Hij wijst erop dat de bank er wereldwijd meer klanten bij kreeg. De groep 'primaire klanten', die meerdere producten bij ING afnemen, nam met 578.000 toe tot 13,9 miljoen. Het totale aantal retailklanten kwam in 2020 uit op ruim 39 miljoen.

Ook bleef ING volgens Van Rijswijk een "gezonde vraag" naar hypotheken zien.

Het financiële concern schrapte enkele maanden terug nog ongeveer 1.000 banen bij de zakenbank en de activiteiten voor consumenten in het buitenland. Die ingreep was onder meer nodig vanwege het tegenvallende economische klimaat.

Vakbonden vreesden direct dat er ook honderden banen in Nederland verloren zouden gaan, maar hoe de reorganisatie hier precies zou uitpakken moest nog worden besloten.

Volksbank reorganiseert en schrapt 400 tot 500 banen

De Volksbank gaat reorganiseren. Bij het financiële concern achter merken als SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen verdwijnen de komende drie jaar 400 tot 500 banen. Tegelijkertijd geeft de bank aan dat er op termijn ook banen zullen ontstaan, waar nieuwe medewerkers voor worden aangetrokken. Dat is wel afhankelijk van het groeitempo.

Als onderdeel van de nieuwe strategie breidt de Volksbank zijn dienstverlening aan kleinzakelijke ondernemers uit. Een nog in te stellen commissie moet toezien op het succesvol uitvoeren van de strategie, aldus de bank. Of er gedwongen ontslagen zullen vallen weet de bank nog niet.

De Volksbank deelde de nieuwe strategie met de jaarcijfers van coronajaar 2020. De nettowinst van de financiële instelling zakte op jaarbasis met 37 procent tot 174 miljoen euro. Een deel van de winstval komt voor rekening van de reorganisatie, waarvoor de bank 45 miljoen euro opzij zette. Ook moest de bank een voorziening nemen van tientallen miljoenen voor kredietverliezen.

De Volksbank zag het klantenbestand bij de betaalrekeningen met 89.000 toenemen tot 1,7 miljoen. Bij de hypotheekportefeuille merkte de Volksbank een daling met 400 miljoen euro. Dat kwam vooral omdat meer mensen extra gingen aflossen. Verder zag de Volksbank de spaartegoeden met 3,7 miljard euro toenemen tot 42,1 miljard euro.

Voor dit jaar rekent de financiële instelling op een lagere winst. Dat komt deels door lagere rente-inkomsten van hypotheken. Overige inkomsten zullen naar verwachting ook lager uitvallen. De bank benadrukt dat door de coronacrisis nog veel onzeker is.

Afgelopen jaar maakten door de crisis krap 1600 klanten van de Volksbank gebruik van een betaalpauze van maximaal zes maanden op hun hypotheek. Dat komt neer op 1 procent van het klantenbestand. Driekwart van de klanten met een regeling heeft de betalingen ondertussen weer hervat. Ook met 342 zakelijke ondernemers werden betaalafspraken gemaakt, een tiende van het totaal. Ook hier heeft driekwart van de aanvragers de betalingen weer hervat.