De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vormt een noodregering met zowel leden van de coalitie als van de oppositie, meldt de krant Times of Israel.

Ook andere Israëlische media berichten dat er een akkoord is tussen Netanyahu en de oppositie. Ministers en oppositieleden riepen zaterdag al direct na de aanval van Hamas op tot een noodregering, maar het duurde een paar dagen voordat de politici, die normaal gesproken rivalen zijn, het eens konden worden over de voorwaarden.

Netanyahu bracht woensdagmiddag een verklaring naar buiten met oud-defensieminister en oppositieleider Benny Gantz, die ook in het tijdelijke oorlogskabinet komt te zitten. De nieuwe regering, die ook wel regering van Nationale Eenheid wordt genoemd, blijft aan zolang de oorlog met Hamas voortduurt.

Er is ook een plek gereserveerd voor de andere oppositieleider oud-premier Yair Lapid. Die zou nog niet hebben toegestemd, omdat hij weigert toe te treden tot de noodregering als er ook leden van uiterst rechtse en ultraorthodoxe partijen in zitten. Die zaten sinds december al in de regering van Netanyahu.

Overleg Egypte en VS over beperkt staakt-het-vuren

Egypte is in overleg met onder andere de Verenigde Staten over een beperkt staakt-het-vuren zodat Palestijnen in Gaza noodhulp kunnen krijgen, zeggen Egyptische veiligheidsbronnen tegen Reuters. Die hulp zou worden verstrekt over de grens tussen Gaza en Egypte.

Israël blokkeert Gaza, waardoor het Palestijnse gebied geen water, voedsel en elektriciteit krijgt. Woensdagmiddag werd de enige energiecentrale in Gaza uitgezet, omdat er niet meer genoeg brandstof is om die draaiende te houden. De Verenigde Naties zeggen dat ze rantsoenen hebben voor nog twee weken. Al meer dan 264.000 mensen zijn in Gaza ontheemd geraakt.

De militante Palestijnse beweging Hamas begon zaterdag een groot offensief tegen Israël. Sindsdien bestookt Israël de Gazastrook met bombardementen. Bij de gewelddadigheden zijn aan beide zijden meer dan duizend doden gevallen.

LEES OOK: Oplaaiend conflict in het Midden-Oosten: dit zijn de belangrijkste risico’s voor Europa en de VS