• Iran stelt tot 22 september een verbod in op het delven van cryptomunten.
  • Het land wil voorkomen dat er tijdens de zomerperiode stroomtekorten ontstaan.
  • Ongeveer 85 procent van de mining-activiteiten in Iran vindt volgens de regering plaats zonder vergunning.

Iran heeft het zogenoemde ‘minen’ van digitale munten zoals bitcoins de komende maanden verboden vanwege het hoge energieverbruik van computers bij die processen. Met het verbod wil Iran voorkomen dat tijdens de zomerperiode stroomtekorten ontstaan.

Het verbod gaat per direct in en duurt tot 22 september, aldus de Iraanse president Hassan Rouhani. Hij zei dat ongeveer 85 procent van het minen van digitale munten in het land zonder vergunning plaatsvindt.

Om illegale activiteiten met computers in huizen en moskeeën op dit gebied op te sporen worden zelfs spionnen ingezet door de Iraanse overheid.

Volgens kenners is Iran goed voor ongeveer 4,5 procent van het minen van bitcoins in de wereld.

Iran kampt verder met problemen voor waterkrachtcentrales vanwege droogte, met geregeld stroomuitval in grote steden als gevolg. In de zomerperiode ligt het stroomverbruik in Iran hoger dan normaal, bijvoorbeeld door airconditioners tegen hitte.

Bitcointransacties verifiëren kost veel energie

De bitcoin werkt op basis van blockchain-technologie, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. Dat register wordt om de 10 minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen.

Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Wereldwijd staan speciale computersystemen daar de hele dag door op te puzzelen. Dat heet minen. Wie de formule oplost, wordt beloond in bitcoins.

Tesla-topman Elon Musk bekritiseerde onlangs nog het hoge energieverbruik bij het minen van bitcoins. Tesla stopte daarom met het accepteren van bitcoin als betaalmiddel.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: