• Instagram heeft maandag bekendgemaakt het project ‘Instagram Kids’ voorlopig op pauze te zetten.
  • Volgens topman Adam Mosseri waren de plannen voor een Instagram-versie voor kinderen van 10 tot 13 jaar te snel uitgelekt.
  • Het project kreeg veel kritiek na een onderzoek naar het effect van Instagram op tienermeisjes.

Instagram stopt voorlopig met het project om een speciale kinderversie van het platform te bouwen, kondigde het bedrijf maandag aan in een blogpost. In maart meldde BuzzFeed dat Facebook bezig was met het ontwikkelen van een Instagram-app voor kinderen onder de 13 jaar.

Topman Adam Mosseri stelde in een serie tweets dat het nieuws over het project ‘Instagram Kids’ te snel was uitgelekt naar de pers, “ver voordat we precies wisten hoe het eruit zou komen te zien”. Er kwam veel kritiek op waar het bedrijf “nauwelijks antwoord” op had.

Mosseri wees ook op de onrust die een onlangs in The Wall Street Journal verschenen artikel veroorzaakte. Daarin stond dat het platform intern ervan op de hoogte is dat Instagram een negatief effect heeft op de mentale gesteldheid van tienermeisjes.

“We gaan de tijd nemen om ouders, beleidsmakers, wetgevers en experts te laten zien waarom dit project van grote waarde is en tieners juist helpt om veilig te blijven”, zegt Mosseri.

Mosseri zegt dat Instagram ondanks dat het project voorlopig in de koelkast is gezet nog altijd gelooft dat het de moeite waard is.

“We zijn ervan overtuigd dat het beter is dat ouders de mogelijkheid hebben hun kinderen een versie van Instagram te bieden die speciaal voor hen ontwikkeld is – waar ouders hun kinderen en tijdlijn in de gaten kunnen houden – dan te vertrouwen op de leeftijdscontrole van de gewone app voor kinderen die te jong zijn om een ID te hebben”, stelt Mosseri.

Politiek roert zich

Het verhaal in The Wall Street Journal heeft tot veel kritiek uit politieke hoek geleid. Zo kondigde een Democratische en een Republikeinse senator een gezamenlijk onderzoek aan naar de impact van Facebook, het moederbedrijf van Instagram, op jongeren. 

Los daarvan schreef een groep Democratische Congresleden een brief naar CEO Mark Zuckerberg van Facebook met het dringende verzoek te stoppen met de ontwikkeling van Instagram Kids.

Hoofd research Pratiti Raychoudhury van Instagram ging zondag in een blogpost in op het WSJ-stuk waarin geschreven werd over een intern onderzoek naar de mentale gezondheid van tieners. “Het klopt simpelweg niet dat dit onderzoek aantoont dat Instagram ‘gif’ is voor tienermeisjes”, schreef Raychoudhury.

Hetzelfde onderzoek laat zien dat de meeste tienermeisjes die worstelen met eenzaamheid, angstaanvallen en eetproblemen zeggen dat Instagram hen heeft geholpen zich beter te voelen in plaats van slechter, zegt ze. Raychoudhury gaf niet aan hoe de verhouding precies ligt tussen meisjes voor wie Instagram positief zou zijn en voor wie negatief.

Het verhaal in The Wall Street Journal over de interne zorgen over het effect van Instagram op tienermeisjes maakt deel uit van een bredere serie artikelen over Facebook. Pp-baas Nick Clegg van Facebook liet vorige week in een verklaring weten dat de serie “opzettelijke foute beschrijvingen” van het bedrijf bevatte.

LEES OOK: Instagram gaat jongeren beschermen – algoritme houdt zich vreemd gedragende volwassenen weg bij tieners