• In de VS is een stevig debat losgebroken over de hoge inflatie.
  • De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen denkt dat de hoge inflatie vanaf de tweede helft van 2022 afvlakt.
  • Topman Jack Dorsey van Twitter voorspelt dat we in een periode van ‘hyperinflatie’ terechtkomen.

De hoge inflatie in de Verenigde Staten kan nog tot medio volgend jaar aanhouden, denkt de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen. Daarna zullen prijsstijgingen afvlakken.

Twitter-baas Jack Dorsey is het daar niet mee eens. Hij waarschuwt voor hyperinflatie.

Yellen sprak zondag tijdens een interview met tv-zender CNN over de risico’s van hoge inflatie, die niet alleen in de VS maar in veel westerse landen opduikt.

In de Verenigde Staten ligt de inflatie zoals gemeten door de consumentenprijsindex op jaarbasis al vier maanden boven het niveau van 5 procent. In Nederland lag de gemiddelde stijging van prijzen van goederen en diensten in september op 2,7 procent.

Op de korte termijn speelt mee dat energieprijzen extreem sterk zijn gestegen en dat er problemen zijn met toeleveringsketens voor producten, waardoor er onder meer schaarste is aan computerchips. Yellen gaf tegenover CNN aan dat ze verwacht dat de hoge inflatie in de tweede helft van 2022 afvlakt.

Inflatie stelt centrale banken voor lastig dilemma

De inflatie is momenteel een belangrijk thema op de beurs, omdat prijsstijgingen de koopkracht van geld aantasten en het beleid van centrale banken kunnen beïnvloeden.

Centrale banken zoals de ECB en de Federal Reserve hebben tot nog toe rentes extreem laag gehouden en extra goedkoop geld in de economie geïnjecteerd tijdens de coronacrisis. Maar centrale banken hebben ook de plicht om te zorgen dat de inflatie niet uit de hand loopt.

De vraag is of centrale banken moeten ingrijpen met uiteindelijk renteverhogingen, als de inflatie langer dan verwacht hoog blijft. Dat laatste is ook een risico voor aandelenmarkten, die sterk hebben geprofiteerd van de lage rentes en het goedkoopgeldbeleid van centrale banken.

Lees ook: Dit zijn de belangrijkste argumenten van de ‘stieren ‘en ‘beren’ voor een verdere stijging of juist een dreun voor de beurs

Jack Dorsey vreest voor hyperinflatie

De Amerikaanse topeconoom Larry Summers behoort tot degenen die het risico van blijvend hoge inflatie een groot gevaar vinden. Summers is een voormalige Amerikaanse minister van Financiën en noemde het huidige beleid van de Amerikaanse regering ten aanzien van inflatie eerder "onverantwoordelijk".

Minister Yellen ontkende zondag tegenover CNN echter dat de Amerikaanse overheid de controle over de inflatie is kwijtgeraakt.

Topman Jack Dorsey van Twitter CEO mengde zich afgelopen weekend ook in het debat over inflatie. Vrijdag schreef Dorsey in een tweet: "Hyperinflatie gaat alles veranderen."

Hyperinflatie is een situatie waarbij de stijging van prijzen van goederen en diensten ongecontroleerd snel gaat. Doorgaans treedt dit op in crisissituaties zoals een oorlog, of bij aan aanbodschok zoals de oliecrisis van de jaren 1970.

Volgens Dorsey is uit de hand lopende inflatie niet alleen een Amerikaans probleem, maar krijgt de hele wereld daar last van.

LEES OOK: Inflatie voelbaar in de supermarkt: boodschappen op jaarbasis honderden euro’s duurder