• Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland is het afgelopen etmaal gestegen naar 4.749.
  • Wereldwijd zijn de VS sinds dit weekend na Italië het land met de meeste actieve coronagevallen.
  • De cijfers zijn moeilijk te duiden, omdat er per land grote verschillen zijn in het aantal tests dat wordt gedaan. In Nederland worden relatief weinig tests uitgevoerd.
  • Veel deskundigen zien in uitgebreid testen in combinatie met ‘social distancing’ juist de meest effectieve strategie om het virus te bestrijden.

In Nederland is inmiddels bij 4.749 mensen het coronavirus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt vastgesteld. Het aantal nieuwe bevestigde gevallen is het afgelopen etmaal gestegen met 545.

In totaal zijn 213 mensen aan de gevolgen van het virus overleden, een stijging van 34 in het afgelopen etmaal, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).  Het totale aantal ziekenhuisopnamen is de afgelopen dag met 24 procent toegenomen tot 1.230.

Toch zijn de Nederlandse besmettingscijfers lastig te duiden, omdat het RIVM alleen test bij zorgverleners en bij mensen die er slecht aan toe zijn en in ziekenhuizen moeten worden. Ook wordt geen melding gemaakt van genezingen.

Wereldwijd zijn de Verenigde Staten sinds dit weekend na Italië het land met de meeste actieve coronagevallen. Maar aan alle officiële rapportages van bevestigde besmettingen zitten de nodige haken en ogen, omdat er per land verschillen zijn in het aantal tests dat wordt gedaan.

Tekort aan laboratoriumspullen

In Nederland is er beperkte testcapaciteit vanwege het gebrek aan laboratoriumspullen. Het gaat daarbij volgens de Volkskrant niet om een tekort aan machines en mensen, maar aan de spullen eromheen zoals chemicaliën, pipetpuntjes en rekjes voor celmonsters. In totaal zijn er tot nu toe zo’n 23.000 test afgenomen in Nederland.

Dat aantal is erg laag vergeleken met landen in Azië, zoals bijvoorbeeld Zuid-Korea waar onmiddellijk na de uitbraak een uitgebreid testprogramma op poten is gezet.

Lees ook op Business Insider

Ook in de Verenigde Staten begint men nu op te schalen. Tot afgelopen zondag zijn er in de VS bijna 200.000 tests op het coronavirus gedaan. Sinds 29 februari is er een enorme uitbreiding van het aantal tests te zien, toen waren er nog minder dan 500 tests uitgevoerd in de VS.

Deskundigen zien een combinatie van veel testen en ‘social distancing’ als de meest effectieve strategie om de uitbraak van het coronavirus te beteugelen. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van wereldgezondheidsorganisatie WHO hamert dan ook voortdurend op het belang van testen: “We hebben een simpele boodschap aan alle landen: test, test, test”, zei hij vorige week op een persconferentie in Genève.

In Nederland proberen het ministerie van VWS, het RIVM en de koepelorganisatie van de industrie Diagned de testcapaciteit uit te breiden door meer in te kopen en andere laboratoriumonderzoeken tijdelijk stil te leggen of op z’n minst af te schalen.

Lees meer over het coronavirus: