• Italië telt de meeste actieve gevallen van vastgestelde besmettingen met het coronavirus.
  • De VS is inmiddels nummer twee in de wereld op basis van het aantal actieve gevallen.
  • Nederlandse cijfers laten nog steeds een stijgende lijn zien.
  • Sterftecijfers per land verschillen sterk.

De uitbraak van het coronavirus is zeer ernstig in Europa, maar in de Verenigde Staten is ook sprake van een sterkere verspreiding.

Italië is het land met de meeste actieve gevallen van vastgestelde besmettingen. De Verenigde Staten is de afgelopen dagen geklommen naar de tweede plek in de wereld.

Het totale aantal vastgestelde besmettingen in de wereld bedraagt zondag bijna 310.000. Er zijn inmiddels bijna 96.000 meldingen van mensen die zijn genezen, ruim 13.000 doden en ongeveer 200.000 actieve gevallen. Dat blijkt uit data van de site Worldometers.

Het blijft zo dat er aan alle officiële rapportages van bevestigde besmettingen de nodige haken en ogen zitten, omdat er per land verschillen zijn in het aantal tests dat wordt gedaan.

Ook zijn er verschillen in metingen van het aantal genezen personen, waardoor het aantal actieve gevallen altijd een schatting blijft.

Het werkelijke aantal besmettingen ligt in landen met een stijgende trend waarschijnlijk fors hoger dan het aantal gerapporteerde besmettingen. Zo wordt in Nederland sinds 12 maart alleen gemeten onder groepen met een hoger risico.

Actieve besmettingen met het coronavirus in de wereld

Onderstaande grafiek maakt duidelijk dat de wereldwijde trend van actieve gevallen nog altijd een stijgende lijn vertoont.

De groei van het aantal actieve gevallen buiten China is de belangrijkste reden dat het totale aantal actieve besmettingen in de wereld sinds begin maart weer is gaan stijgen.

Omdat sommige landen meer tests doen en dan ook meer milde gevallen meenemen, is het nuttig om ook op andere manieren naar de ernst van de corona-uitbraak te kijken. In onderstaande grafiek is het aantal doden per 1 miljoen inwoners voor een aantal landen weergegeven. Dat omzeil je meetverschillen in vastgestelde besmettingen.

Ook hierbij is voorzichtigheid geboden bij het vergelijken van landen. Zo kan de fase van de corona-uitbraak waarin in land zich bevindt verschil maken in de cijfers. Grofweg bevestigen de cijfers over het aantal doden per 1 miljoen inwoners wel dat Italië en Spanje relatief zwaar zijn getroffen.

Nederland telt sinds zaterdag 136 mensen die zijn overleden door het coronavirus. Met 8 doden per 1 miljoen inwoners zit Nederland op ongeveer hetzelfde niveau als Frankrijk. Duitsland heeft op basis van deze maatstaf een relatief laag sterftecijfer vergeleken met Nederland en Frankrijk.

Italië zwaarst getroffen, VS stijgt hard

Hieronder geven we voor een aantal landen de ontwikkeling van het aantal gerapporteerde actieve gevallen.

Omdat er flinke meetverschillen zijn tussen landen, moeten de verschillen in aantallen bevestigde besmettingen tussen landen met voorzichtigheid worden bezien.

Lastig is ook dat bijvoorbeeld in Nederland de meetmethode een week is aangepast. Het RIVM test sinds 12 maart vooral groepen met een hoger risico.

Tegelijk meldt het RIVM voor Nederland vooralsnog niet het aantal genezingen per dag, waardoor het cijfer voor actieve gevallen alleen rekening houdt met het aantal overledenen.

In andere landen wordt wel systematisch gerapporteerd hoeveel mensen genezen zijn gemeld.

Er moet dus een slag om de arm worden gehouden bij de exacte aantallen van de gerapporteerde cijfers, maar de trendmatige ontwikkeling geeft wel iets aan over welke kant het opgaat in diverse landen.


Italië: 42.681 actieve gevallen (stand per 21 maart 2020)


Verenigde Staten: 23.729 actieve gevallen (stand per 21 maart 2020)


Duitsland: 22.071 actieve gevallen (stand per 21 maart 2020)


Spanje: 21.990 actieve gevallen (stand per 21 maart 2020)


Frankrijk: 12.310 actieve gevallen (stand per 17 maart 2020)


Iran: 11.419 actieve gevallen (stand per 21 maart 2020)


Zuid-Korea: 6.085 actieve gevallen (stand per 21 maart 2020)


China: 5.353 actieve gevallen (stand per 21 maart 2020)


Verenigd Koninkrijk: 4.692 actieve gevallen (stand per 21 maart 2020)


Nederland: 3.495 actieve gevallen* (stand per 21 maart 2020)


Lees meer over het coronavirus: