Het belangrijkste elektriciteitsbedrijf van IJsland wijst nieuwe bitcoinminers de deur in een poging om het commerciële energieverbruik te verminderen tijdens een energiecrisis in het land, schrijft persbureau Bloomberg

IJsland is een aantrekkelijke locatie voor miners van cryptovaluta, omdat de elektriciteitsprijzen in het land een stuk lager liggen dan in de rest van Europa en omdat er nog altijd een flinke stijging van de waarde van de digitale munt verwacht wordt in de komende maanden. 

Het nutsbedrijf Landsvirkjun wijst daarom per direct alle stroomaanvragen van nieuwe klanten die bitcoin minen af. Daarnaast is ook de stroomvoorziening aan sommige industriële klanten, waaronder aluminiumsmelterijen en datacenters, verlaagd.

Het bedrijf moet deze stappen nemen, omdat er sprake is van tekorten in de waterreservoirs, een storing in een elektriciteitscentrale en een vertraging in het verkrijgen van stroom van een externe producent, verklaarde Landsvirkjun tegen Bloomberg. 

Cryptominers die actief zijn in IJsland zijn onder andere Hive Blockchain Technologies uit Canada, Genesis Mining uit Hong Kong en Bitfury Holding BV. 

Koers bitcoin stabiliseert

Bitcoin lijkt zich, na een vrije val dit weekend van 56.000 dollar naar 46.000 dollar, weer langzaam te herstellen. Woensdag blijft de munt op een stabiele 50.000 dollar hangen

Volgens analisten was de massale verkoop van de crypto het gevolg van een cocktail aan zorgelijke berichten, waaronder de snelle verspreiding van de omikronvariant en de toegenomen kans dat de Federal Reserve het monetaire beleid zal gaan aanscherpen. 

Analisten zeggen ook dat de crash, die de hele cryptomarkt raakte, werd verergerd door de vele derivaten die in de markt in omloop zijn. Derivaten zijn contracten die mensen in staat stellen te wedden op de richting van een aandeel of munt zonder deze daadwerkelijk in bezit te hebben.

[activecampaign form=28]

Lees meer over bitcoin: