• Cryptobeleggers kijken met spanning uit naar de introductie van een beleggingsfonds (etf) dat termijncontracten voor de bitcoin volgt
  • Een etf voor bitcoin futures zou het makkelijker maken voor institutionele beleggers om meer geld te steken in de cryptomarkt.
  • Maandag noteerde de bitcoin op circa 62.000 dollar, dicht in de buurt van het all-time-high van 64.000 dollar.

De bitcoin, de belangrijkste cryptomunt met een totale marktwaarde van zo’n 1.100 miljard dollar, noteerde maandagochtend rond het niveau van 62.000 dollar. Dat is dicht in de buurt van de recordstand van april van circa 64.000 dollar.

In de afgelopen zeven dagen heeft de bitcoin een koerssprong van bijna 10 procent gemaakt. Sinds eind september is sprake van een stijging van bijna 50 procent.

Het recente enthousiasme van beleggers voor de bitcoin heeft mede te maken met de introductie van een beursgenoteerd beleggingsfonds (exchange traded fund, etf) dat de ontwikkeling van de bitcoin op termijnmarkten volgt.

Een etf is een beursgenoteerd beleggingsfonds waarin beleggers relatief makkelijk kunnen in- en uitstappen. Zo’n fonds maakt het voor grote institutionele beleggers, zoals vermogensbeheerders en verzekeraars, eenvoudiger om blootstelling te krijgen aan de bitcoin, zonder direct te beleggen in de cryptomunt.

Indirect beleggen in de bitcoin

Beleggers kunnen indirect ook al de koersontwikkeling van de bitcoin volgen via de termijnmarkt, maar dat is nog relatief complex. Op de termijnmarkt worden contracten verhandeld (futures), waarbij twee partijen een afspraak maken om een bepaald product tegen een vooraf bepaalde prijs op een specifiek moment in de toekomst te kopen/verkopen.

Bij sommige termijncontracten is er voor de verkoper een plicht tot fysieke levering (olie, varkensvlees, graan), maar bij financiële producten zoals de bitcoin werkt dat anders. Daar wordt op de afrekendatum alleen het verschil tussen de dagkoers en de eerder afgesproken koop/verkoopprijs verrekend. Dit is ook het geval bij bitcoin futures.

Het beleggingsfonds (etf) van aanbieder ProShares gaat de ontwikkeling van termijncontracten voor de bitcoin volgen en belegt dus niet direct in de bitcoin. Wie geld steekt in het fonds, belegt dus ook indirect in de bitcoin.

Sommige analisten zijn enthousiast over de introductie van de etf, aangezien dit product in theorie meer geld van gevestigde beleggers naar de cryptomarkt kan trekken. Analist Edward Moya van handelsplatform Oanda ziet hierin een impuls voor een koersstijging van de bitcoin naar een nieuw record van 85.000 dollar.

"Een succesvol debuut van een etf kan de opmars van de bitcoin naar nieuwe recordniveaus ondersteunen. Als de handelsvolumes sterk blijven, kan de bitcoin in eerste instantie naar het niveau van 74.500 dollar klimmen en daarna richting 85.000 dollar", zegt Moya in een rapport.

De Amerikaanse aanbieder van etf's ProShares introduceert de nieuwe etf dinsdag. Die krijgt een beursnotering met het symbool BITO en heet voluit de ProShares Bitcoin Strategy ETF.

Beurstoezichthouder SEC was tot nog toe terughoudend met de toelating van beleggingsfondsen die direct in de bitcoin beleggen, mede vanwege zorgen over de forse koersschommelingen van de cryptomunt. Indirect beleggen in de bitcoin via de termijnmarkt wordt als een minder riskante optie gezien.

Bitcoin futures worden verhandeld op de Chicago Mercantile Exchange, een gevestigde financiële instelling. Beleggers die in futures handelen moeten ook onderpand leveren om risico's af te dekken.

ProShares is overigens niet de enige aanbieder van etf's die mikt op een product voor bitcoin futures. Ook fondshuizen Invesco, Valkyrie en VanEck hebben aanvragen uitstaan voor de introductie van etf's die de markt voor bitcoin futures volgen.

LEES OOK: Bitcoin kan volgens vermogensbeheerder voor crypto naar $100.000 stijgen – dit zijn 3 factoren om in de gaten te houden