Afgelopen weekend kreeg de cryptomarkt te maken met een vrij plotselinge verkoopgolf. De bitcoin daalde binnen 24 uur met zo’n 10.000 dollar, maar ook zogenoemde ‘altcoins’ gingen mee omlaag.

Volgens marktexperts heeft de verkoopgolf van de bitcoin mede te maken met het afwikkelen van posities op termijnmarkten, waar verkopers de overhand kregen, mede als gevolg van de recente onzekerheid rond de nieuwe omikronvariant van het coronavirus.

Duidelijk is dat een relatief grote verkoopgolf van de bitcoin nog altijd een sterk effect heeft op andere cryptomunten, maar er zijn onderling wel verschillen.

Kijk je naar de koersontwikkeling in de afgelopen zeven dagen, dan heeft de bitcoin ongeveer 16 procent verloren op een niveau van inmiddels ongeveer 48.000 dollar. Daarmee is de totale marktwaarde van de bitcoin gezakt tot onder de 1.000 miljard dollar.

De nummer twee op de markt, ether, lijkt beter stand te houden, met een verlies van 7 procent over een periode van zeven dagen.

In de tabel hieronder geven we voor de top 15 op de cryptomarkt de koersontwikkeling in de afgelopen zeven dagen weer. Dit is exclusief drie zogenoemde 'stablecoins' (tether, USD Coin en Binance USD), die gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar. Per saldo gaat het dus om 12 van de grootste cryptomunten.

In de tabel is te zien dat de bitcoin een 'middenmoter' is qua verlies op weekbasis. Ether doet het relatief veel beter. De enige winnaar op weekbasis is de cryptomunt luna van het platform Terra.

Altcoins die het relatief zwaar te verduren hebben zijn de crypto.com coin, de avax van Avalanche en de dot van Polkadot. Bij deze cryptomunten zijn de verliezen opgelopen tot ruim een kwart in een week tijd. Het gaat hier om platforms die deels concurreren met Ethereum op toepassingen voor onder meer gedecentraliseerde financiële diensten.

In de top 15 van grootste cryptomunten zitten twee zogenoemde memecoins, die het vooral moeten hebben van hypes op sociale media: de dogecoin en de shiba inu coin.

Over de afgelopen zeven dagen is de dogecoin bijna 20 procent gedaald, terwijl shiba inu een verlies van 11 procent incasseert.

LEES OOK: Influencer BitBoy Crypto, die in 2012 bitcoins kocht voor $12 én weer verkocht, geeft zijn visie op 2022