• De hypotheekrente is al maanden aan het dalen en heeft historisch lage niveaus bereikt.
  • Daardoor gelden oude vuistregels van geldverstrekkers steeds minder
  • De rente voor 10 jaar vast ligt bij veel hypotheekaanbieders gelijk aan de rente voor 5 jaar vast.
  • Bij hypotheekaanbieder Munt is de rente voor 10 jaar vast sinds donderdag zelfs lager dan de rente voor 5 jaar vast.

De hypotheekrente is al maanden hard aan het dalen. Veel huiseigenaren kiezen daarom voor een lange rentevaste periode. Dan betaal je normaal gesproken een iets hogere hypotheekrente, maar heb je ook zekerheid over je maandlasten op de lange termijn.

Maar daarbij ontstaan nu vreemde situaties. Zo is de gemiddelde variabele hypotheekrente al sinds vorige zomer hoger dan de hypotheekrente voor 5 en 10 jaar vast.

En ook het verschil tussen 10 jaar vast en 5 jaar vast is steeds kleiner geworden, zo is te zien in onderstaande grafiek van Van Bruggen Adviesgroep. Voor hypotheken mét NHG-garantie betaal je voor 10 jaar vast gemiddeld nog maar 0,08 procentpunt meer dan voor 5 jaar vast.

Maar deze week is er in hypotheekland iets gebeurd dat sinds 2016 niet meer was voorgekomen, zo signaleert financieel intermediair De Hypotheekshop. Bij geldverstrekker Munt Hypotheken is de rente voor 10 jaar vast gezakt tot onder het niveau van 5 jaar vast.

Bij 10 jaar vast betaal je bij Munt mét NHG-verzekering momenteel 1,14 procent, terwijl dat voor 5 jaar vast mét NHG 1,16 procent is.

Volgens De Hypotheekshop zijn nu bij in totaal tien hypotheekaanbieders de rentes voor 10 en 5 jaar vast vrijwel gelijk:

De meest populaire rentevaste periode is overigens 20 jaar vast. Huiseigenaren kijken daarbij ook naar het relatief kleine renteverschil tussen 10 jaar vast en 20 jaar vast. Dat is gedaald tot ongeveer 0,4 procentpunt.

Lees ook op Business Insider

Een lange rentevaste periode heeft als voordeel dat je lang profiteert van een relatief lage rente en zekerheid hebt over je maandlasten, maar dat betekent niet per se dat je na 20 jaar ook goedkoper uit bent dan als je eerst voor 10 jaar vast had gekozen. De rente kan altijd nog lager.

LEES OOK: Hypotheek voor 10 of 20 jaar vastzetten? Drie scenario’s tonen met welke rentevaste periode je het goedkoopst uit bent